Skocz do zawartości

[Opony] Jakie niskobudżetowe do roweru?

desolace12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję rady jakie opony do roweru Kross Hexagon V8. 26 cali 50-559. Fabrycznie rower miał opony Rubena V45 Winner.
Głównie do jazdy po asfalcie i drogach leśnych/polnych czasem po kamieniach, tak żeby nie było problemów jak gdzieś zjadę. Cena możliwie najtańsze ~30zł sztuka. 

I jaka szerokość byłaby w tym przypadku najlepsza? Dzięki z góry.

Napisano

Decathlon. Opony BTwin lub CST w identycznym rozmiarze jak miałeś dostaniesz tam w okolicach 30 zł i to są chyba najsensowniejsze i najtańsze opony.

W tej cenie może być też Kenda Khan 26x1,75, albo 1,95 - ona jest żywotna, ale za to kompletnie nie nadaje się na mokre warunki.

Napisano
Cytat

Głównie do jazdy po asfalcie i drogach leśnych/polnych czasem po kamieniach

Szukaj pod hasłem semislick

Osobiście mam na przodzie CST Control Plus 26x1,95 / 53-559

Dobrze trzyma na piachu i na deszczu

Teraz kupiłbym 2,20 żeby pewniej jechać po grubszym kamieniu. Węższych bym nie polecał na mieszany teren.

Przy masywnie wyglądającej ramie czyli też i Twojej wąska opona będzie wyglądać po prostu nieco śmiesznie.

Machniesz min 3,5 bara - opór zmaleje, na suchym dobrze sklei, a na szutrze szersza zawsze lepsza

ba02b43c43048639fe820f7c63fc.jpg.24c8556de7772fb0fc450ea23aa5f1d9.jpg

Napisano

Mogę do siebie zakładać 53-559 jeśli mam 50-559? Bo ta Control Plus chyba mi najbardziej pasuje. Chciałbym zamówić z allegro, próbowałem coś poszukać ale ta wyszukiwarka jest jakaś durna bo jak zaznaczę coś w filtrach np. 26 cali albo widełki ceny to nagle większość wyników znika i nie wyświetla nawet tych co podał wyżej SoloTM, mimo że są 26 cali i mieszczą się w cenie ¯\_(ツ)_/¯

Napisano

Sam zjadłem nieco zębów na pojmowaniu kilku systemów rozmiaru opon więc rozumiem obawy.

Poniższa tabela przedstawia analogiczne wymiary różnych systemów opisywania rozmiaru.

Jeszcze niżej masz porównanie sposobów mierzenia opon w poszczególnych systemach.

Jakiego rozmiaru potrzebujesz musisz zdecydować sam.

No i pozostaje Ci cierpliwe przeglądanie ogłoszeń ;)

marathon_tb.jpg.f8ff0c5aeb65f55e0fed33746912e824.jpg

136958362_Systemyrozmiaruopon.png.fcd544d2c5f634889bd36386a2c1e61e.png

Napisano
53 minuty temu, desolace12 napisał:

53-559 jeśli mam 50-559

Oczywiście, że tak. Druga liczba jest najważniejsza, bo to średnica osadzenia opony. Pierwsza to jest szerokość i 3 mm więcej różnicy nie robi. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dodam jeszcze że na asfalt nie sprawdza się np. Schwalbe Black Jack - mam na tylnym kole.

Nie jest to semi slick - ma klocki na środku bieżnika które od hamowania na mieście wśród pieszych szlag trafił ale tylko częściowo.

Teraz przy gładkej, równej nawierzchni i większej prędkości po prostu czuć wibracje ¯\\\_(ツ)\_/¯

Trafiłem właśnie na opony Maxxis Crossmark - Czy miał ktoś z Was z nimi do czynienia? Warto?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...