Skocz do zawartości

[Latarki] convoy s2+ vs EDCx1 3xXP-L

Reks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Czy ktoś z was używa latarkę od "grega" A dokładnie EDCx1 3xXP-L ciekawi mnie jak ona się ma do dwóch latarek convoys2+.

Mam BL 70.2 którą  daje moc światła ale jest to latarka którą używam tylko do nocnych wypadów a convoye mam gdy wyjade w dzień i wracam w nocy.

Chciałbym je zastąpić jedną kompaktową latarką i wpadła mi w oko wlasnie ta od grega.

Pewnie ją kupię i zadaje pytanie czekając na pozytywne oceny (tak mi się wydaje) 

Napisano

Miałem tą latarkę od Grega i sprzedałem. Kupiłem 2 Convoye (oczywiście również modowane), jeden robi u mnie za światła krótkie, a drugi za światło długie.

Pomijając już fakt, że w tej samej cenie masz fizycznie 2 latarki to w duecie będą świecić dużo lepiej. W X1 z 3 diodami czy masz 50% czy 100% nie robi już takie efektu wow, 100% oczywiście daje mnóstwo światła ale skoro na 50% jest mnóstwo światła to włączając na 100% będzie wypalać trawę  (i tyle, niewykorzystany potencjał)

Natomiast mając 2 latarki z 2 różnymi optykami otrzymujesz coś znacznie lepszego, a mianowicie rozkład światła. Mnóstwo światła szeroko tuż przed kołem oraz światło przed Tobą, tak duży rozkład daje dużo lepsze efekty niż skupiona "plama" światła choćby i miała 3000lx.

Jeżdżąc na 50% masz naprawdę mnóstwo światła przez 2h jazdy, zabierasz dodatkowo 2 zapasowe aku i masz spokojnie 4h jazdy skąpanej w pięknym oświetleniu.

Napisano

Mam dwa convoye z dwoma różnymi optykami (oczywiście po modach) tylko tak jak wspomniałem nie znając godziny powrotu troszkę niewygodne jest dla mnie wrzucanie w kieszeń dwóch latarek A jeden convoy w moich warunkach to trochę za mało.

Widocznie już mi przeszedł efekt łoł i szukam coś co jest małe i zastąpi dwa convoye jednym. 

Z Latarkami jak zaczniesz to ciężko stanąć w miejscu :P

Może warto poczekać na nowego convoya ..... zobaczymy.

Napisano
Godzinę temu, rambolbambol napisał:

Convoy S2+ z XM-L2 i optyką 60x20 i nie będziesz potrzebował dwóch latarek.

Dla mnie trochę za krótko, ale dzięki za poradę.

Teraz, Lumperator napisał:

Niektórzy skalpują soczewkę i uzyskują dłuższy zasięg przy niewielkim spadku spotu. Może w ten sposób zadziałać?

Takie zabawy nie dla mnie a przesyłanie komuś latarki mi się nie opłaci.

Widzę że już jest convoy s11 coś mi się wydaje że będzie kusząco.

Napisano
54 minuty temu, Reks napisał:

Widzę że już jest convoy s11 coś mi się wydaje że będzie kusząco.

Która cecha tej latarki Cię kusi ?

Napisano
6 godzin temu, Dziubek napisał:

Która cecha tej latarki Cię kusi ?

Z opisu rozmiar i lumeny. Jak się będzie prezentować w ternie zobaczymy jak przetestujesz :P

Napisano

Convoy S11 chyba tylko dla zagorzałych fanów marki wydano. Moje przemyślenia:

• Za gruby i ciężki na bycie poręcznym
  • Raczej nie do użycia na rowerze
  • Za mało "mięsa", żeby sensownie wychłodzić diody XHP
  • Brak zamiennych optyk
  • Są o wiele lepsze i bardziej dopracowane konstrukcje na 26650 (patrz Kaidomain)
Napisano
2 godziny temu, Reks napisał:

Z opisu rozmiar i lumeny. Jak się będzie prezentować w ternie zobaczymy jak przetestujesz :P

Zanim dotrze to chwilę poczekasz :D Muszę pierw bestię Convoya ogarnąć.

42 minuty temu, rambolbambol napisał:

Convoy S11 chyba tylko dla zagorzałych fanów marki wydano

"Wincyj Convoyóff" :devil:

Napisano
5 godzin temu, rambolbambol napisał:

Są o wiele lepsze i bardziej dopracowane konstrukcje na 26650 (patrz Kaidomain)

Jakiś konkret masz na myśli?

Napisano

Jak już chcesz wykorzystać potencjał baterii 26650 i naprawdę mocną diodę nią pędzić, to host latarki musi mieć swoją masę, żeby odebrać i oddać ciepło. Inaczej albo ugotujesz diodę, sterownik albo zabezpieczenie termiczne (jak masz) spowoduje, że latarka będzie świecić na pół gwizdka. Kaidomain ma dobre latarki i hosty na ogniwa 26650:

http://kaidomain.com/KDIY-K6-Cree-XHP35-HD-2600-Lumens-5-Mode-LED-Flashlight?search=26650

http://kaidomain.com/KDIY-K5S-Cree-XHP50_2-2650-Lumens-5-Mode-LED-Flashlight-Black?search=26650

Sterowniki od nich mają o wiele lepszą stabilizację prądową niż te bazujące na konstrukcji Nanjg.

• 3 tygodnie później...
Napisano
Teraz, ronina napisał:

EDC x1 3x XP-L  100%  4.2A

Jaka dioda i na jakiej optyce jeśli mogę zapytać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...