pavello Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 (edytowane) Hej, Mój niedawno zakupiony rower póki co ma dość szosowe opony 700x28 i planuję je zmienić w najbliższym czasie na coś nieco bardziej przyjaznego drogom nieasfaltowym. Koła które mam są Tubeless Ready i zastanawiam się nad oponami. Większość moich wycieczek zapewne odbywać się będzie w schemacie - asfaltowa ucieczka z miasta -> drogi polne, lasy -> powrót do betonii, tak więc szukam opony w miarę uniwersalnej. W rowerze oficjalnie mieści 36mm - niby można bawić się z 38mm, ale nie wiem czy potrzebuję póki co, bo stricte gravelowych opon nie miałem jeszcze. Obecnie na mojej liście są ze znanych: - Schwalbe G-One Allround Evo V-Guard - Panaracer Gravelking Z mniej znanych - Vittoria Terreno Zero (wygląda megakusząco, ale mało opinii o nich) - https://www.vittoria.com/eu/terreno-zero-cx-and-gravel.html Jakieś inne propozycje ? I dodatkowe pytanie od początkującego gravelowca - jakie są za i przeciw dla opon bezdętkowych ? Zawsze jeździłem na dętkowych, boje się ich zakładania - a moje kółka są jednak tubeless-ready Edytowane 18 Marca 2019 przez pavello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Do listy chyba dołączam WTB Exposure - https://www.wtb.com/products/exposure-34c PS - Tu się jakoś da edytować posty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinGIR Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Uzywam G-One Speed i Allround (obydwie Evo) i bardzo mi pasuja. Biorac pod uwage 50/50 szose/gravel wziolbym 35mm wersje. Pakujac sie w gravelowe okolice nie zastanawialbym sie czy krecic sie tubeless - 100% tak. Bardziej komfortowa jazda i zapobiegniecie "snake bites". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Śmiało mogę polecić Gravelkingi SK w rozmiarze 700x35 (u mnie realnie mają własnie 35 mm). Opony świetnie trzymają się na szutrach, na asfalcie są także bardzo szybkie, choć oczywiście trzeba się liczyć z tym, że to nie slick. Nie wiem jak Gravelkingi nie-SK (np. 700x32), ale powinny być jeszcze szybsze na asfalcie, ale i poradzić sobie na szutrze, choć bez szaleństw na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 25 Marca 2019 Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Polecam gravelkingi SK. Są szybkie w każdych warunkach. Mam praktycznie nowe opony w rozmiarze 700x35c z brązowym bokiem. Chętnie oddam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 26 Marca 2019 Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Z opon 28 zdecydowanie nr 1 jest GravelKing. Przekręcone na nich mam parę tysięcy km. Świetne, szybkie, lekkie i mają sporo przyczepności. Dętka to pieśń przeszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 W dniu 24.03.2019 o 23:09, lukasamd napisał: Śmiało mogę polecić Gravelkingi SK w rozmiarze 700x35 (u mnie realnie mają własnie 35 mm). Opony świetnie trzymają się na szutrach, na asfalcie są także bardzo szybkie, choć oczywiście trzeba się liczyć z tym, że to nie slick. Nie wiem jak Gravelkingi nie-SK (np. 700x32), ale powinny być jeszcze szybsze na asfalcie, ale i poradzić sobie na szutrze, choć bez szaleństw na nim. Lukasmd długo na nich jeździsz? Na jakiej obręczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Jakiś rok, obręcze to DT R460 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 27 Marca 2019 Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Niektórzy piszą, że po czasie GKSK 35c dochodzą do 38mm, u Ciebie opony nie "spuchły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi