Skocz do zawartości

[łożysko widelca] Gazelle. Gdzie kupię wianek łożysko 1" 25 kulek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć chłopaki chciałem naprawić rower GAZELLE Chamonix. Zapieczone były amorki i po wyciągnięciu widelca z ramy okazało się że wianek który znajduje się pomiędzy sztycą amortyzatora, a ramą po prostu się rozsypał. Naliczyłem 25kulek. Nigdzie takiego wianka nie mogę znaleźć. Średnica rury widelca to 1 cal. Czy ktoś może mi wstanie wskazać sklep gdzie dostanę taki wianek?

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Napisano

Włóż kulki luzem wklejając je w smar - możesz nawet jedną dołożyć, bo się bez wianka spokojnie zmieści i będzie śmigać. Wianek jest tylko dla ułatwienia montażu.

Napisano

Doświadczenie pokazuje że jeżeli chcesz kupić taki wianek, to musisz iść do sklepu rowerowego który sprzedaje najtańsze z możliwych części i rowerów. W takich sklepach dość często są do kupienia wianki czy kulki.

Równie dobrze może też zrobić tak jak napisał Seraph. W takim przypadku ja bym pokusił się o nowe kulki. 

Napisano
3 godziny temu, dovectra napisał:

Może być jakikolwiek wianek z odpowiednim rozmiarem kulek

Warto by było jednak sprawdzić jaka ma być średnica toczenia, tzn na okręgu o jakim promieniu rozłożone są kulki. Bo np. dla sterów 1 1/8" i 1" średnice koszyczków są różne (a kulki takie same) i sugerowanie się tylko średnicą kulki może być mylące.

Np 1":

image.thumb.png.d00984864b6b7b14307bb84cbb75c5d4.png

i 1 1/8":

image.thumb.png.417daaa560b87f62951a5a3e86fe9f51.png

P.S. Jak widać użycie samych kulek jest najbezpieczniejsze :D

Napisano

Autor poszukuje łożyska sugerując się ilością kulek, więc nie jestem przekonany czy do końca jest świadomy jakie łożysko będzie pasowało a jakie nie.

Zwłaszcza, ze w opisach aukcji z których zdjęcia wkleiłem, nigdzie nie jest napisane, że Łożysko TI-688 wianek, koszyk kulek sterów 5/32x22 

to stery 1 1/8" a nie 1".

A wydaje mi się, że upchnięcie 25 kulek w 1" sterów może być dosyć trudne (choć nie twierdzę, że takich nie ma) Pytanie, jakiej średnicy kulki bo tego nie wiemy

Napisano

Czołgiem :) 

Średnicy kulek nie mierzyłem ale były naprawdę małe. Mniejsze niż w tylnej kasecie 7 rzędowej bo dobre pare lat temu kupiłem paczuszkę i chciałem je wykorzystać. nie pomyślałem żeby zmierzyć. Udałem się do znajomego i wyszperałem na złomie widelec od gazelli. Koszyczek był taki sam. Trochę go odmłodziłem i jest gitara. 

Pomysł z wsadzeniem samych kulek mógłby być nie wykonalny. One były naprawdę małe i było ich 25 :D

Napisano

Kwestia cierpliwości. Małe kulki to są w bębenkach i pedałach a jakoś je składamy z powodzeniem. Smarujesz bieżnie smarem i układasz po kulce - naprawdę się bardzo pewnie trzyma.

Nie ma co wymiękać. Co mają powiedzieć neurochirurdzy?:teehee:

Napisano

ja bym proponował wymienić całe stery. Skoro wianek się rozsypał to pewnie i bieżnie nie są idealne. Kompletne stery 1" kosztują kilkanaście pln

Napisano

To 1/8', czyli identyczne jak w bębenku (2 x 25 sztuk) - bez problemu do dokupienia. W pedałach Shimano daje jeszcze mniejsze, bo 3/32' (~2,4 mm) i też nie ma problemu z serwisem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...