michualex Napisano 18 Marca 2019 Napisano 18 Marca 2019 Cześć chłopaki chciałem naprawić rower GAZELLE Chamonix. Zapieczone były amorki i po wyciągnięciu widelca z ramy okazało się że wianek który znajduje się pomiędzy sztycą amortyzatora, a ramą po prostu się rozsypał. Naliczyłem 25kulek. Nigdzie takiego wianka nie mogę znaleźć. Średnica rury widelca to 1 cal. Czy ktoś może mi wstanie wskazać sklep gdzie dostanę taki wianek? Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
seraph Napisano 18 Marca 2019 Napisano 18 Marca 2019 Włóż kulki luzem wklejając je w smar - możesz nawet jedną dołożyć, bo się bez wianka spokojnie zmieści i będzie śmigać. Wianek jest tylko dla ułatwienia montażu.
Gość Napisano 18 Marca 2019 Napisano 18 Marca 2019 Doświadczenie pokazuje że jeżeli chcesz kupić taki wianek, to musisz iść do sklepu rowerowego który sprzedaje najtańsze z możliwych części i rowerów. W takich sklepach dość często są do kupienia wianki czy kulki. Równie dobrze może też zrobić tak jak napisał Seraph. W takim przypadku ja bym pokusił się o nowe kulki.
dovectra Napisano 19 Marca 2019 Napisano 19 Marca 2019 Może być jakikolwiek wianek z odpowiednim rozmiarem kulek, ilosć kulek jest różna zależy od producenta.
Garlock Napisano 19 Marca 2019 Napisano 19 Marca 2019 3 godziny temu, dovectra napisał: Może być jakikolwiek wianek z odpowiednim rozmiarem kulek Warto by było jednak sprawdzić jaka ma być średnica toczenia, tzn na okręgu o jakim promieniu rozłożone są kulki. Bo np. dla sterów 1 1/8" i 1" średnice koszyczków są różne (a kulki takie same) i sugerowanie się tylko średnicą kulki może być mylące. Np 1": i 1 1/8": P.S. Jak widać użycie samych kulek jest najbezpieczniejsze
dovectra Napisano 19 Marca 2019 Napisano 19 Marca 2019 Tak, ale autor napisał że ma 1' cal stery, więc chyba jest świadom i nie kupi łożyska od pedałów.
Garlock Napisano 19 Marca 2019 Napisano 19 Marca 2019 Autor poszukuje łożyska sugerując się ilością kulek, więc nie jestem przekonany czy do końca jest świadomy jakie łożysko będzie pasowało a jakie nie. Zwłaszcza, ze w opisach aukcji z których zdjęcia wkleiłem, nigdzie nie jest napisane, że Łożysko TI-688 wianek, koszyk kulek sterów 5/32x22 to stery 1 1/8" a nie 1". A wydaje mi się, że upchnięcie 25 kulek w 1" sterów może być dosyć trudne (choć nie twierdzę, że takich nie ma) Pytanie, jakiej średnicy kulki bo tego nie wiemy
michualex Napisano 22 Marca 2019 Autor Napisano 22 Marca 2019 Czołgiem Średnicy kulek nie mierzyłem ale były naprawdę małe. Mniejsze niż w tylnej kasecie 7 rzędowej bo dobre pare lat temu kupiłem paczuszkę i chciałem je wykorzystać. nie pomyślałem żeby zmierzyć. Udałem się do znajomego i wyszperałem na złomie widelec od gazelli. Koszyczek był taki sam. Trochę go odmłodziłem i jest gitara. Pomysł z wsadzeniem samych kulek mógłby być nie wykonalny. One były naprawdę małe i było ich 25
seraph Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 Kwestia cierpliwości. Małe kulki to są w bębenkach i pedałach a jakoś je składamy z powodzeniem. Smarujesz bieżnie smarem i układasz po kulce - naprawdę się bardzo pewnie trzyma. Nie ma co wymiękać. Co mają powiedzieć neurochirurdzy?
eloo Napisano 22 Marca 2019 Napisano 22 Marca 2019 ja bym proponował wymienić całe stery. Skoro wianek się rozsypał to pewnie i bieżnie nie są idealne. Kompletne stery 1" kosztują kilkanaście pln
seraph Napisano 24 Marca 2019 Napisano 24 Marca 2019 To 1/8', czyli identyczne jak w bębenku (2 x 25 sztuk) - bez problemu do dokupienia. W pedałach Shimano daje jeszcze mniejsze, bo 3/32' (~2,4 mm) i też nie ma problemu z serwisem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.