Skocz do zawartości

[łańcuch korba kaseta] Współpraca używanej FC-M460 z nowym łańcuchem i kasetą Alivio

endialdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie mam używaną korbe Shimano FC-M460 której stan określam na 4 w sklali od 1-6. Tylnia kaseta (8-ka, której firmy nie znam) jest juz zjechana. Łańcuch również. Jestem obecnie zdecydowany wymienić kasete i łańcuch. Kaseta na 95% będzie Alivio (polecana na forum jako trwała). Nad łańcuchem się zastanawiam, który by w tej kombinacji najbardziej odpowiadał. Pytanie brzmi czy jeśli wymienie tylko kasete (alivio) i łańcuch to nie będą one nadmiernie niszczone przez tą używaną korbę? Jaki łańcuch polecacie do tego układu?

• Mod Team
Napisano

Jaki przebieg ma korba? Powinno to chodzić. Dla przykładu powiem, że jak zmieniałem napęd na 9-rzędowy to dałem nową kasetę i łańcuch zostawiając korbę Suntour z przebiegiem 6-7 kkm. Zrobiłem na tym prawie 13 kkm, potem nie dawał rady łańcuch i korba mająca 18 kkm.

• Mod Team
Napisano

Jestem zszokowany tym, że już po 1000 km wymianiałeś tarczę. Zastanawiałbym się czy nie lepiej dla spokoju wymienić pozostałe.

Napisano

Wymiana środkowej tarczy spowodowana była pewnego rodzaju okazją przy jej zakupie. Ale nie sugerujcie się przebiegiem. Jak wspomniałem jazda była w terenie a nie w mieście spokojnie jeżdząc. Jeszcze raz. Stan: 4/6

Czy polecacie łancuch HG70?

Napisano

Łańcuch HG70 jest niemalże równoznaczny z łańcuchem SRAM PC-58, który kosztuje w sumie 70 złotych, a jeżeli byś uśmiechnał się ładnuie do sprzedawcy, to po sezonie możesz dostać rabat i wyrwać gov za 60-65 złotych. Nie przepłacisz, a łańcuch będzie mocniejszy, i nie będzie miał tendencji do pękania, jaką mają niestety nierzadko łańcuchy Shimanowskie. Jeżeli byś chciał naprawdę coś mocnego, to odsyłam do łńcucha PC-68. KOsztuje teraz poprzecenie około 80-85 złotych, i jest naprawdę mocny. Jeżeli więc planujesz przygodę z nowym osprzetem na dłożej, to polecałbym właśnie te komponenty. Co do kasety, to nie będzie kłopotów z kompatybilnością, a sądzę, że ten wielotryb z tyłu jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli nie chcesz jeździć naprawdę dużo. W takim wypadku polecałbym kasetę Deore albo SRAM PG-850. Dopłacasz dwie dychy i masz sprzęt nie do zajechania w ciągu 3000 tysięcy kilometrów, nawet w ostrym terenie. Pozdrawiam.

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Planuję wkrótce złożyć sobie zimówkę na bazie starej nieszczęsnej ramy Wheelera, do której powkładałbym wszystkie stare części, które powymieniałem w ciągu ostatniego roku. Nie jestem pewien jednak czy największa zębatka na korbie przyjmie nowe łańcuchy. Środkową już kupiłem na zmianę. Powiedzcie, co sądzicie na ten temat. Dzięki.

dsc00081ib7.th.jpg dsc00082zq7.th.jpg

dsc00083oh7.th.jpg dsc00084nb5.th.jpg

Napisano

Hmm Nie jest tak źle

myślę że pilkik i podpiłowanie korbie nie zaszkodzi i będzie chodzić jak trzeba.

Środkową jak masz to wymień.

z kasetą i blatami robi się tak

;) wyjąć koronę/ blaat

;) pilniczek iglaczek okrągły , lub dremelek z nasadką do szlifowania w dłoń

;) i podpiłowujemy wgłębienia aby łańcuch nie skakał

Koniec zabawy składamy kasetę/korbę i zakładamy

przeczytaj tu http://www.koral4bike.za.pl/warsztat_regen...ja_zebatek.html

Napisano

Czyli z tym szlifowaniem/piłowaniem chodzi o wgłębianie dolinek? W poprzedniej kasecie likwidowałem zadziory, ale musiałem to robić lamersko (pod wszelkimi możliwymi kątami, byle ząbki były gładziutkie), bo potem zęby potraciła zębatka z najczęściej używanego przełożenia. Ostatnio pewien biker mówił mi, że należy piłować tylko z boku, trzymając pilnik równolegle do zębatki. Jak to w końcu jest? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...