Skocz do zawartości

Przerzutka tylna Shiamno pomocy

rastaman190495

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wygląda na to że wygięty jest hak (część łącząca ramę z przerzutką - wymienna)  i  wózek przerzutki (co trochę dziwne że się nie połamał)

napisz jaki to model przerzutki / ramy / roweru   i pewnie da się dosztukować   te części

Napisano

Kup taką samą przerzutkę, plus do tego hak, bo najprawdopodobniej się wygiął. Ewentualnie możesz spróbować prostowania.

Jeśli w nic nie uderzyłeś tylko wciągnęło przerzutkę to prawdopodobnie źle był ustawiony zakres i trzeba będzie o to zadbać po zmianie - głównie o śrubkę "L". 

Napisano

Szukałbym od 105 wzwyż,    chociaż po połamaniu mojej 105-5600 10s  zmieniłem na Tiagrę 10s (niestety nie wiem jaka seria) i  różnicy nie zauważyłem , no ale to była zamiana 'stare 105 -> nowa Tiagra'

Napisano

Zmieniłem przerzutkę nawet nie zrobiłem całego obrotu pedałami i takie coś, faktycznie może być to wina źle ustawionego zakresu ? hak jest to wymiany, jakie polecacie przerzutki 10 ? 

Napisano

To dowolną przerzutkę pod 10 sp możesz zastosować szosową  ( oprócz tiagry 4700 ), Możesz nawet przerzutkę mtb 7/8/9 sp zamontować. ( tylko tutaj dłuższy wózek wiąże się z wydłużeniem łańcucha i odpadają shadowy bo kasetę masz 11-28 max - chodzi o największą koronkę - shadowy nie lubią mniejszych niż 32 ) Generalnie najlepiej jakąs starą mtb 8/9 sp. ( jeśli masz coś w szufladzie ) Jeśli nic nie masz to szukaj dowolnej 8/9/10 sp przerzutki szosowej o takiej samej długości wózka ( poza tiagrą 4700 ).

Napisano
11 minut temu, rastaman190495 napisał:

Zmieniłem przerzutkę nawet nie zrobiłem całego obrotu pedałami i takie coś, faktycznie może być to wina źle ustawionego zakresu ?

Prawie na pewno wina złego ustawienia. Zresztą możesz to zaobserwować jak zmienisz przerzutkę - pobaw się zakresem i zobaczysz że jak przerzutka będzie wchodziła głębiej niż na największą zębatkę to znajdzie się na kursie kolizyjnym ze szprychami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...