Pan Sprężynka Napisano 18 Listopada 2006 Napisano 18 Listopada 2006 Witam! Mam nietypową sprawe mianowice: wpadłem na pomysł pomalowania szprych , niestety nie wiem czy, kto i ewentualnie gdzie świadczy takie usługi na terenia Krakowa... Jeżeli wiecie cokolwiek prosze dajcie znać. P.S Może już ktoś przedmną wpadł nataki pomysł;d??
Żbik Napisano 18 Listopada 2006 Napisano 18 Listopada 2006 Pomysł raczej mało udany, bo powłoka na szprychach będzie się słabo trzymała i będzie odpryskiwać. Jeśli już sie uparłeś na malowanie to co za problem zrobić to samemu? Dobra farba w sprayu, powieś szprychy gdzies na sznurku i nałóż ze 2 cienkie warstwy. Nie widzę problemu... O wiele bardziej polecam anodowanie. Moża uzyskać każdy kolor Tylko nie jestem pewny czy stal można anodować (wydaje mi się że tak)...
Pan Sprężynka Napisano 18 Listopada 2006 Autor Napisano 18 Listopada 2006 Samemu nie chce tego robić bo zależy mi na wadze;]. To po pierwsze, farba może by odpadła gdybym robił to ja, jednakże myśle ze jak będzie to wykonane przez profesjonalistów to będzie dobrze. Anodowania nie chce bo to zupełnie inna rzecz niż malowanie a na dodatek cholernie droga;] Pzdr
Ślawus Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 a powiedz jeszcze na jaki kolor byś chciał je pomalować, będzie łatwiej coś doradzić.
Gość Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 [Nie wiem jak masz plecone kolo w "sloneczko" czy na " krzyze",jesli to drugie to w miejscu ich krzyzowania sie a wiec i pracy kazda farba sie zedze,dokladnie tak samo bedzie w kolniezach piast.. Gdybys pomalowal sprayem to juz calkowita kleska,wybrudzisz pozadnie blotem,przy myciu gabka potrafi zejsc...,takie patenty próbowal [bo np probieren] moj kumpel lata temu i efekt wizualny po miesiacu byl straszny,gorzej niz stare ocynki.Lakier samochodowy,moim zdaniem patrz wyzej,ale wolna wola.
Maki Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 Jak chcesz mieć na kolor czarny to po prostu kup sobie nowe szprychy w kolorze czarnym
hudy Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 Chłopaki mają rację - Malowanie każdą farbą skończy się tym, że farba nie będzie się trzymała, będzie odpadała, ścierała się i generalnie będzie nieestetycznie (nie zapominaj, że powierzchnie trzeba zmatowić przed malowaniem, to byłby pewien problem w przypadku szprych). Jedyną opcją na osiągnięcie trwałego koloru na szprysze jest jej anodowanie.
Złomek Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 hudy...dokladnie...trzeba zmatowic, ale to i tak za wiele nie pomoze jak masz czyste nierdzewki (takie swiecace ) wtedy to zadna farba nie bedzie sie trzymac.
hudy Napisano 19 Listopada 2006 Napisano 19 Listopada 2006 Wiem, ja zdaję sobie tylko sprawę. Powinienem był tam napisać: "Nawet jeśli zmatowisz szprychy, co jest dosyć trudne, to i tak nie pomalujesz ich dobrze"
Andrew Napisano 21 Listopada 2006 Napisano 21 Listopada 2006 Mam pomalowane szprychy czarną matową farbą i jak na razie jest ok. Wiadomo, że jak gdzieś kamień uderzy to może odprysnąć. Ale naprawienie tego to 10 sekund pracy - wystarczy jakaś osłonka papierowa, żeby farba nie leciała tam gdzie nie chcemy:) Nawet śladów po takich naprawach nie widać. Na krzyżach farba sie trzyma bo przecież szprychy nie ruszają się co chwila, a jedynie mogą minimalnie sie przesuwać względem siebie. Na kołnierzach to samo - nic nie odpada.
Jażem Napisano 23 Listopada 2008 Napisano 23 Listopada 2008 O wiele bardziej polecam anodowanie. Moża uzyskać każdy kolor Tylko nie jestem pewny czy stal można anodować (wydaje mi się że tak)... Moja uwaga dopiero po 2 latach, ale zawsze komuś może się przydać. Niestety w obu przypadkach odpowiedź brzmi NIE.Anodować można jedynie stopy aluminium.I drugie NIE - można uzyskać stosunkowo niewiele kolorów i tylko jeden łatwo.I ten jeden nikogo nie interesuje raczej dla zastosowań estetycznych.
Gość R3surrection Napisano 25 Listopada 2008 Napisano 25 Listopada 2008 gdyby jakieś gumki podłożyć w miejscu stykania się szprych,, coś jak żabki w rakiecie tenisowej
Miecho87 Napisano 29 Listopada 2008 Napisano 29 Listopada 2008 I drugie NIE - można uzyskać stosunkowo niewiele kolorów i tylko jeden łatwo.I ten jeden nikogo nie interesuje raczej dla zastosowań estetycznych. Spoko... same nudne kolory... Źródło: http://anodowanie.of.pl/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.