Slowik1992 Napisano 15 Marca 2019 Napisano 15 Marca 2019 Witam wszystkich forumowiczów Poszukuję od jakiegoś czasu dla siebie roweru, który miałby służyć głównie do dojazdów do pracy (po ścieżkach rowerowych i chodnikach o różnym stanie) i do sporadycznych wypadów za miasto, ale raczej w umiarkowanych warunkach, ewentualnie jakieś polne, szutrowe drogi. Przejrzałem mnóstwo materiałów i wyczytałem, że powinienem kupić sobie rower crossowy. W 99% jestem zdecydowany na Lazaro Integral V3. Znalazłem o nim dość sporo pozytywnych opinii i mieści się w moim budżecie. Mały problem natomiast mam z wyborem wielkości ramy. Najbliższy sklep w którym mógłbym sobie przymierzyć jest trochę za daleko. Według różnych kalkulatorów wychodzi mi mniej więcej, że powinienem wziąć ramę 18". Do wyboru mam 17" i 19". Napisałem meila do sklepu i poradzili mi ramę 17, a z kolei kilka innych osób mówi, że 19 i trochę zwariowałem. Mój wzrost to 173cm, odległość od ziemi do krocza 83cm. Może pomożecie podjąć decyzję PS Od razu drugie pytanko, V3 jest droższy od V2 o 300zł ponieważ ma blokadę przedniego zawieszenia (w każdym razie tak zrozumiałem z tego co przeczytałem) i ludzie mówili, że to się przydaje kiedy jeździmy po równym asfalcie, jakiejś ścieżce rowerowej, po prostu wygodniej. Mam w okolicy kilka fajnych tras rowerowych i dlatego zastanawiam się nad tym, tylko dajcie znać czy to faktycznie taka odczuwalna różnica i warto dołożyć te 300zł? Ostatni raz jeździłem rowerem jak dostałem górala na komunię, był dla mnie o wiele za duży i za ciężki i się zraziłem, ale ostatnio kilka znajomych osób mnie zaraziło rowerami i postanowiłem dać sobie drugą szansę. W każdym razie w sprawach rowerów jestem kompletnym laikiem więc proszę o wyrozumiałość Cytuj
Pablo59 Napisano 15 Marca 2019 Napisano 15 Marca 2019 Może być tak, że ci 19" podpasuje - w najgorszym razie do wymiany będzie mostek (na ciut krótszy i o większym wzniosie). A 17" może być (ale nie musi) niespecjalnie wygodna - dużo zależy od twoich preferencji co do pozycji. Ja przy 176/86 daję radę na starym maestro . Wiem, że ciężko proponować coś jeszcze droższego - ale kands maestro 19" model 2018 (ten "garbaty" ) jest krótszy od integrala , poza tym ma parę rzeczy wartych uwagi. 1 Cytuj
Slowik1992 Napisano 15 Marca 2019 Autor Napisano 15 Marca 2019 12 minut temu, Pablo59 napisał: (...) dużo zależy od twoich preferencji co do pozycji. I tutaj właśnie mam problem, ostatni raz na rowerze jeździłem jakieś 10 lat temu i nie wiem jakie są moje preferencje A czy rozmiary ram różnych producentów bardzo się różnią? Zastanawiam się czy gdybym spróbował roweru crossowego innej marki o wymiarach ramy 17" i 19" mógłbym jakoś odnieść to tego konkretnego modelu o którym pisałem? I dzięki za podesłanie innej propozycji na rower, ale niestety już wykracza poza mój budżet, szczególnie, że chcę jeszcze zainwestować w jakiś porządny łańcuch albo inne zabezpieczenie przed kradzieżą (jeszcze nie wiem jakie, bo nie wiem czego się teraz używa ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi