swmariusz Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Witam Planuję zakup gravela marki CANYON GRAIL CF.SL 8.0. Mam 176 cm wzrostu , przekrok 80 cm, dł.tułowia 67cm, szer.ramion 44cm, dł.ramienia 60cm./ dane niezbędne do skorzystania z kalkulatora/. Po wpisaniu moich parametrów w kalkulatorze ram CANYONA wskazana jako właściwa jest rama w rozmiarze S. W konkurencyjnych markach zaś przy moim wzroście proponowane są ramy w rozmiarze M/54. Czy ktoś mógłby pomóc mi w doborze ramy? Wiem że po otrzymaniu roweru mogę go wymienić na inny, lecz długi czas realizacji zamówienia/koniec czerwca/ wydłuży się jeszcze bardziej. pozdr.Mariusz link do roweru i kalkulatora https://www.canyon.com/pl-pl/road/grail/grail-cf-sl-8-0.html https://www.canyon.com/pl-pl/tools/pps/?world=1&series=GRAIL&model=Grail%20CF%20SL%208.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Jeśli rzeczywiście masz nogę o długości wewnętrznej 80 cm to będziesz ustawiał siodło poniżej dolnej granicy w M-ce. Mam 176/86, jeździłem na M-ce i S-ce i ta pierwsza była niby dobra ale czegoś brakowało, przód był za daleko i za wysoko, nie szło dociążyć porządnie przedniego koła. Zaufaj kalkulatorowi i tabelce. Zwróć uwagę że górna rura w M-ce to prawie 580 mm, będzie za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swmariusz Napisano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 dzięki za odpowiedź . Tak, mam stojąc boso 80cm przekroku. Zależy mi najbardziej na jak najlepszym komforcie jazdy. Obecnie posiadam rower crossowy AUTHOR ZENITH w roz.ramy 21 i jeździ mi się całkiem komfortowo. Wiem że GRAIL ma inną geometrie ramy i trudno go porównywać do crossa. a wydając prawie 12000pln nie chciałby się rozczarować. Jeśli jeździłeś na GRAILU to możesz mi powiedzieć czy warto faktycznie zapłacić więcej za model 8.0 względem 7.0/inna sztyca i ultegra względem 105/? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 15 Marca 2019 Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Nie warto dopłacać do Ultegry. 105 jest moim zdaniem doskonałą grupą do gravela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swmariusz Napisano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 a tak chwalona sztyca S15 VCSL 2.0 CF względem SP43 VCLS warta jest swej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielpn. Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam, sam czekam na dostawę Graila, tyle, że w wersji CF SL 8.0 SL czyli SRAM 1x11. g286 - przygoda z Grailem to był przelotny romans? Możesz coś opowiedzieć o swoich doświadczeniach z tym rowerem. swmariusz - złożyłeś już zamówienie? Ja zamówiłem w lutym z dostawą na początek kwietnia, podobno już jest gotowy więc czekam na informacje o wysyłce. Mam 175/83 i też zamówiłem rozmiar S. Pozdrawiam Daniel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swmariusz Napisano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Witam Zamówienia nie złożyłem że względu na bardzo odległy termin realizacji/koniec czerwca/ a znając życie to pewnie z przesunięciem do przodu. Szkoda rower bardzo mi się podoba chociaż na żywo nie miałem mozliwosc i go zobaczobaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.