Qbotcenko Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Cześć wszystkim O dłuższego czasu planuję wymianę w Giancie Talonie 'amortyzatora' na coś sztywnego. Głównym problemem jest aktualna wysokość od główki do osi (liczona z sagiem) wynosząca blisko 52 cm - wszystko co widzę na rynku ma wysokość 470-490mm. Czy po wymianie na taki widelec zacznę szorować pedałami o ziemię lub zaliczać backflip'a przy hamowaniu? Albo możecie polecić jakiś dłuuugi widelec - roweru używam w lasach/łąkach/płaskich terenach, gdzie gravel by już zanadto tonął - generalnie głównie łatwy teren, często zimą. Jeśli to istotne, aktualnie mam Schwalbe Hurricane'y 2" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Odlicz od wysokości amortyzatora sag i wyjdzie Ci te ~490 mm. Jeśli nie musi być lekki - stalowa Salsa Cromoto - można dorwać za 100 euro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateo_s Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Może zmierz jeszcze raz, bo tam jest amor 100mm, a one maja axle-to-crown w okolicach 500mm, minus SAG 15-20mm. Nie mierzysz czasem do końca haków albo coś? Z ekonomicznie wycenionych w PL to chyba tylko force 470mm. Chętnie bym się dowiedział jaki 490mm wypatrzyłeś bo przerabiałem temat i nie wypatrzyłem nic wyższego poniżej 200 euro. Jeśli rzeczywiście masz taki wysoki amor to 40mm krótszy widelec przełożyłby się na 2 stopnie ostrzejszy kąt główki, biorąc pod uwagę że ten talon ma pewnie 69-70 to na stromiznach robi się niebezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 14 minut temu, wojtasin napisał: Odlicz od wysokości amortyzatora sag i wyjdzie Ci te ~490 mm. Jeśli nie musi być lekki - stalowa Salsa Cromoto - można dorwać za 100 euro. No lekki być nie musi - ale 52 cm liczone jest właśnie z sagiem - w tym jest problem ;/ Stalówkę Surly/Salsy łatwo zanabyć, lecz wizualnie tak strasznie by się gryzły z posiadaną ramą, że wciąż je omijam. (Przymierzałem stalowego widła od BigBro, mocno zbliżona konstrukcja rurek) @mateo_s MRP ma w ofercie 490mm - ale jakby ździebko droższy aniżeli 200 Ojro , Za to Niner mieści się w cenie No chyba, że na siłę zmienić ramę, choć jest to zupełnie nieuzasadnione ekonomicznie, byłoby najprostszym wyjściem z sytuacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Pamietaj tylko ze widelec ma offset, zazwyczaj jakies 40-50mm. Jesli zmierszysz od korony do osi to wychodzi wiecej bo powinines zmierzyc do wysokosci osi wzdluz przedluzenia rury sterowej, czyli jakies 40-50mm przed osia piasty. Talon ma zwykle widelce okolo 500mm i 480/470 jest zupelnie spoko biorac pod uwage sag na plaskim terenie. Podczas zjazdu z gorki sag jeszcze sie zwieksza a podczas ladowan na przednie kolo moze zejsc do samego konca wiec 470 to tak jakies 30% sagu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja mam 51cm stalowy sztywny widelec na sprzedaż "Charge 29er". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbotcenko Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Godzinę temu, rambolbambol napisał: Ja mam 51cm stalowy sztywny widelec na sprzedaż "Charge 29er". Wizualnie pasuje równie niedobrze, co Salsa ;P Po wiela grosza sprzedajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonsior Napisano 21 Marca 2019 Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Cześć, Chciałbym podpiąć się pod temat. Posiadam obecnie amortyzator Suntour NEX 4010. Jakiś czas temu zaczął szwankować i domagać się wymiany. Po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że raczej nie ma specjalnego sensu go wymieniać na inny dobry amortyzator, bo rower ma już swoje lata i planuję nim pojeździć jeszcze maksymalnie rok lub dwa, a później go wymienić na nowy. Po lekturze kilku artykułów i stwierdzeniu, że w zasadzie ten amortyzator jakiejś super roboty nie wykonywał, skłaniam się ku opcji zakupu zamiast niego sztywnego widelca. Mam tylko problem z doborem właściwego rozmiaru, tak by nie zmieniać geometrii roweru, a przy tym ograniczyć się do podmiany bez żadnych dodatkowych dystansów, itp. Rower to Kross Crow Meadow z ok. 2009 r. - rama 19, koła 28. Używam go do wycieczek po drogach, szutrach i lekkim terenie tak max do 70 km. Czy coś moglibyście doradzić co do rozmiaru, w którym powinien być widelec, ewentualnie jakiś konkretny przykład w cenie najlepiej do ok. 100 zł (chyba że warto coś dopłacić do znacznie lepszego)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.