DominikM Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Witam wszystkich po dłuższej przerwie, zachciało mi się 29" to trzeba było poskładać lekkie koła 29". Jakiś czas temu na mtbr obiło mi się o uszy, że są chińskie piasty na ratchecie DT, kazoor czy inne takie. Po weryfikacji opinii dałem sobie z nimi jednak spokój. Przez chwilę zastanawiałem się nad Bitexem - obecnie sprzedają się jako oem w markach własnych, ale także odrzuciłem do spółki z Formulą i Novatec. Wybór padł na kopię piast DT350 z Aliexpress pod marką VitoCycle (146$ - kupony). Ratchet 36, bo doczytałem, że 54 lubi się chińczykom objechać, wiec tym bardziej 60t :p Miesiąc czekania i są (dostawa przez Poznań poczteksem, bez dodatkowych opłat). Piasty są oparte na łożyskach 6902RS Ratchet jest wymienny z oryginalnym ratchetem DT Piasty są w pełni serwisowalne o ile posiadamy klucz DT. Jeszcze jedna ciekawostka z opisem na łożysku, ale uszczelnienia są bez brandu więc Enduro to raczej nie są, choć hgw Łożyska i uszczelnienia wchodzą w korpus z minimalnym oporem, przy zachowaniu nacisku na całej krawędzi łożyska daje się wprasować bez najmniejszego problemu. Wyciągnięcie uszczelnienia z przedniej piasty nastręczyło mi trochę problemów. Wewnętrzna oś pomiędzy łożyskami w przedniej piaście ma minimalny luz, ale przy piastach typu boost może nie mieć większego znaczenia. Z konta spadło 540 zł - jak poskładam koła i trochę na nich pojeżdżę to zdam relacje jak to się sprawuje. Na razie jestem pozytywnie zaskoczony jakością wykonania. Zabrakło mi oryginalnego bębenka DT aby sprawdzić czy pasuje, ale obstawiam, że tak. Link do oferty :https://www.aliexpress.com/item/vitoocycle-Abgedichtete-lager-MTB-Mountainbike-Nabe-Schnellspanner-set-Bike-hub-32-H-Scheibenbremse-15-12mm-Steckachse/32891215603.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi