Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Mam dylemat . Które obręcze wybrać do szosówki. Remerx taurus czy Rodi airlin 4 obie obręcze na 36 szprych (z powodu wagi zawodnika). Moze ktoś miał do czynienia z tymi obręczami a może remerx sunbow bo te ostatnie oczkowane..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Czy Airline nie są przypadkiem ultraciężkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 accent roadster chyba lepiej ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 tego niestety nie wiem czy Airline są ciężkie bo nigdzie nie mogę znależć ich parametrów. Chodzi o mocne obręcze i sztywne do piast novatec . Dlaczego te wymienione powyżej obręcze a nie inne? bo mieszczą się w moim budżecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Remerx tau są bardzo ciężkie, żywotne, i nie najlepiej hamują. Tzn aluminium innych kół lepiej trze o klocki... Mam koła turystyczne plus do miasta, trwałe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Mam na oku fajne koła na piastach novatec z obreczą Rodi airlin 4 . Może ktoś ma doświadczenia z eksploatacją takich właśnie obręczy? Rodi airlin 4 ...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Ile wazysz ? Jakiej szerokości opon planujesz używać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 waga słuszna 115 kg a zamierzam jeżdzić na oponach 23c {zresztą na takich jeżdżę cały czas..w kołach mam 36 szprych a obręcze stare alesa} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Remerex Taurus : 560 gr. Rodi Airline 4 : 615 gr. Z tych dwóch brałbym cięższe ( może mocniejsze ) aczkolwiek różnica będzie raczej niewielka. Do opon 23 muszą być wąskie - wewnętrzna do 15 mm ( te 2 wyżej mają 13,5 i 14 mm ). Generalnie im szersza tym mocniejsza, ale do opon 23 szerszych niż 15 mm nie montowałbym. Jeśli rozważysz opony 25 to już szerokość wewn. obręczy może być 17 mm i wybór mocniejszych obręczy jest większy. Czy 32 czy 36 szprych to duzej różnicy nie robi, bardziej szerokość obręczy zrobi różnicę. ( wg. mnie ) Piasty już masz, jesteś ograniczony do 36 szprych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 To ja tylko mogę dodać że u mnie tylne koło 36 sz taurus, piasta 1055, około 10 lat, ogólny przebieg niezbyt gigantyczny, Ale np 1200 km po Czechach z 15 kg bagażu w sakwach, rower 15 ja 80 kg. Koło bez korekt. Od zaplotu, to może na początku było dostrojenie. ... Jaka alesa? Czy jest dość wytrzymała? Szosowa alesa jaką mam jest jakby delikatniejsza... Ps Wydaje mi się że taurus był sporo cięźszy na prawdziwej wadze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 tak piasty na 36 szprych. Tak dedukuję że te remerxy mogą być mocniejsze bo mają trzy takie komory a te rodi praktycznie jedną. ale to moje subiektywne odczucia nie poparte jazdą na tych obręczach. moje obręcze alesa to model sprzed 25 lat... ale są oczkowane i dają radę. tylko wypadły dwa oczka i czas na zmianę kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Jak opony muszą byc 23 to bierz te remerxy. Ew. : http://e-bmx.pl/opis/9056175/obrecz-700-ryde-dp-18.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 To zaryzykuj rigidę chrina jeśli jest dostępna, jak alesa żyje to może i rigida da radę, jest jednak sporo lżejsza, i to poczujesz, polecam też jednak szerszą oponę, choćby 25, albo 28 jesli wejdą w ramę pod hamulec. Remerx Taurus jest dobry do samotnych jazd z ludzmi wokół czuć że muli swoją wagą. Jest pancerny, jeślo dobrze zapleciony, podobny do niego mawic cxp 30 jest lzejszy ale podatniejszy na zgięcie krawędzi w dziurze. I chyba szybciej znika przy tarciu hamulcem. Tak sobie myślę ze może lepiej napisać jednak do Dawida z daweo, jak ktoś plecie koła świetnie i ma recenzje zwrotne od klientów to może lepiej doradzi, zaplatał mi koła i na rigidzie i jedno na taurusie. Bardzo dobrze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Przy tej wadze trzeba celować w jak najbardziej pancerną obręcz, potem patrzeć na masę ( i zawsze na cenę ) Jak będzie się co chwilę pojawiać bicie na boki po 1-2 mm to nic przyjemnego ( klocki dalej - hamulec słaby itp ) Samemu jak się centruje to się można z tym pogodzić, ale jeśli nie to jak kolega wyzej radzi opona 25 i coś co ma 17 mm w środku ( na zewnątrz około 21-23 mm ) Ale taurus czy rodi przy wadze załózmy 600 gr wydają się mocnymi obręczami. Może wystarczy 13,5 mm w środku przy tej masie/sztywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek__ZZ Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 to dopiero teraz mam zawrót głowy. Możecie podrzucić mi kilka linków do firm które znacie z dobrej jakości i dobrej ceny które zajmują się kompleksowym składaniem kół. Coś jak ta od SoloTM. Ja oczywiście szukam również ale nie bardzo mam rozeznanie w branży. ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Firma Daveo , na forum znany jako @dawid Świetny kontakt , na pewno coś poradzi. Ja właśnie czekam na drugi komplet od Niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.