Tomus1973 Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Witam Forumowiczów. Mam dylemat. Kupić Kross Trans czy Romet Wagant? Interesuje mnie rower trekingowy z przedziału cenowego ok 2tys zł. Który z tych dwóch firm bardziej polecacie? Które są bardziej niezawodne. Czy inwestować w osprzęt Deore, czy wystarczy kupić rower na osprzęcie Acera? Chodzi o spokojną bezawaryjną jazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Istotne jest aby na tylnym kole siedziała kaseta a nie wolnobieg !!! Tylna przerzutka deore jest bdb. U krosa od modelu Trans 4.0 choć tam jest kaseta 7b -słaby wybór rozwiązań. Brałbym wersję 5.0 lub wyżej 7.0 U Rometa Wagant 4 lub wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomus1973 Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Dziękuje za odpowiedź. A jeżeli chodzi o firmę? To Kross czy Romet. Ja wstepnie byłem zdecydowany na Rometa, ale potem juz miałem dylemat, jak zobaczyłem Krossa. Czy prądnica w piaście to dobry wybór? Czy oświetlenie raczej bateryjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Jeśli będziesz dziennie do roboty śmigał ......i chciał na długich wyprawach sprzęt podładować to prądnica (trzeba zastosować układ elektroniczny). Jeśli sporadyczna jazda wieczorkiem to bateryjne stykną. Prądnica jest ciężka i dość upierdliwa w serwisowaniu, ale wytrzymuje dość duże przebiegi. Jakoś bardziej ufam Krossowi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomus1973 Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Ok, dzięki. Czyli bardziej nastawić się na Krossa. Chyba wybiorę bez prądnicy w dynamie. Cena wyższa, a bateryjne oświetlenie spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jano0244 Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Mam Kross Trans Alp z 2016r (teraz to chyba Trans 5.0), zrobiłem nim prawie 10 000km i wg mnie to solidny sprzęt. I wytrzymały, bo zaczynałem przygodę z nim od wagi własnej 105kg + trochę gratów w sakwach. Sporo w nim wymieniłem, ale tylko dlatego, że lubię dostosowywać sprzęt do własnych preferencji. Z rzeczy koniecznych do wymiany już na początku poszły klocki hamulcowe, twarde głośne i bardzo mało skuteczne. Po wymianie na klocki lepszej jakości rower dużo lepiej hamuje. Wymieniłem też opony, bo oryginały są lekkie, ale ich ochrona antyprzebiciowa to jakiś żart. Z czasem zużył się łańcuch i kaseta. Pozostałe komponenty (kierownica, chwyty, sztycę podsiodłową, lampę przednią zmieniłem, bo taki miałem kaprys. Wg mnie dynamo w piaście to naprawdę dobre rozwiązanie. My z żonką używamy oświetlenia przez całą dobę, taki mamy styl. Trzeba przyznać, że Kross Trans w tej wersji to rower ciężki. ale jeśli nie trzeba go taszczyć na 4 piętro, w jeździe turystycznej to nie przeszkadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomus1973 Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Dzięki za info. Pewnie zdecyduje się na Krossa. A może ktoś ma inne propozycje co do trekkingów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Idź do sklepów i przymierz się do któregoś. Czym dłużej tu posiedzisz tym większy mętlik będziesz miał w głowie. Gdzie 2 Polaków tam 3 zdania ;-)) Do roboty! 11 minut temu, Tomus1973 napisał: A może ktoś ma inne propozycje co do trekkingów. No wiesz- to już jest twoja broszka. Szukaj i wstaw do oceny. Na rynku masz kilkadziesiąt marek rowerowych. Nie każ nam wyszukiwać czegoś co tobie się nie spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hetman83 Napisano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 I jak kupiłeś coś autorze tematu ? Ja teraz szukam trekkinga do 2tys, myślę nad Tras 4.0 lub 5.0 albo Wagant 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wazik87 Napisano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Witam mam dylemat co lepsze nastawiłem się na wybór tych dwóch modeli jak w temacie w grę wchodzi Kross trans 4.0 i Romet Wagant 4 oba z rocznika 2019.bardzo zaimponował mi wagant 4 z napędem 27 na krossie zrobiłem jazdę próbną i czułem się na nim bardzo dobrze ale dla mnie ważna jest trwałość i jakość co możecie polecić.jakie są wasze opinie Edytowane 1 Czerwca 2020 przez Wazik87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi