Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Kupiłem amortyzator sr suntour raidon 2014 wszystko było ok ale po jeździe pojawiły się małe stuki tak jakby z prawej strony oraz lekki luz po tej samej stronie. Czyżby tuleja ślizgowa mogło już się zepsuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Pierwsze co się robi jak się kupi widelec to serwis (niestety obecnie to nawet jak jest nowy). Rozbierz wszystko i się okaże co zastaniesz w środku. To nie jest wielka filozofia, ale nie życzę Ci żeby się okazało, że to pierwszy serwis od nowości Jak tuleja ślizgowa jest zatarta to górna goleń też i to będzie widać. Stukać nic nie powinno. Edytowane 11 Marca 2019 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Ja go rozbierałem i zwiększałem skok do 130mm i wszystko smarowałem więc powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 To tam można aż do 130? Raidon to jest widelec do XC i to raczej bez szaleństw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) 15 minut temu, seraph napisał: Jak tuleja ślizgowa jest zatarta to górna goleń też i to będzie widać. Stukać nic nie powinno. Swego czasu na forum był "głośny" temat, którego byłem autorem. Niestety niektóre SR, w tym Raidon, fabrycznie wychodzą lub wychodziły z nadmiernym luzem na ślizgach. Objawiało się to właśnie stukaniem przy zaciśniętym hamulcu i bujaniu rowerem. Dodatkowo było to wyczuwalne gdy położyło się palec w miejscu gdzie górne lagi wchodzą w dolne, przy uszczelce. Mój amortyzator był z roku 2016, nowy, z Polskiej dystrybucji, ale nie wiem jak sprawa ma się teraz. Autor ma rocznik 2014, więc istnieje szansa że to ten sam problem. Co do zmiany skoku na 130mm. Może i jest to możliwe, ale ja nie polecam. Amortyzator znacznie szybciej złapie luzy na ślizgach. Dodatkowo nie jest to produkt przeznaczony do rowerów gdzie przewidziany jest taki skok. Edytowane 11 Marca 2019 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Kolega ma 140mm w raidonie też ten sam rocznik i po roku czasu nic się z nim nie dzieje. Są też wersje które można kupic gotowe 140mm. Niestety moja rama wymaga minimum 130mm skoku. A czy trudno jest wyciągnąć tuleje i nabić nowe? Edytowane 11 Marca 2019 przez Lukas7785 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Ta, tyle że to jest wersja TR o nieco innej konstrukcji. Sam tego nie zrobisz. Możesz odzywać się do @ACTIVIA, on swego czasu wprowadzał poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Rozbiorę go i zobaczę co jest, może po nasmarowaniu zniknie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Nie zniknie jeżeli to tuleje, ale serwis jeszcze nigdy nie zaszkodził. Edytowane 11 Marca 2019 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 A gdy będę jedźił dalej to może się pogorszyć ? I jakiś serwis jest w stanie zrobić oprócz activi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Nie sądzę, on prowadzi autoryzowany serwis. Tak jak pisaliśmy wyżej, 130mm dla Raidona to już dużo. A jak szybko złapie luz, ciężko powiedzieć, może po miesiącu, może po 10 latach. Tak na przyszłość. Jak masz ramę projektowaną pod dany skok, to szukaj amortyzatora o danym skoku, a nie kupujesz coś do innej dyscypliny i modyfikujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Niestety nie miałem takiego budżetu a raidon za 350zł to super okazja kolega ma zwiększonego z 100mm do 140mm i nic się nie dzieje a jeździ już rok tak. Postanowiłem kupić i tak samo zwiększyć. Na razie na nim nie szalałem i takie coś już xcm po roku męczenia lepiej się trzymał. Na goleni jest plakietka i pisze że nie jest przeznaczony do downhill i freeride do AM już raczej jest. Według mnie to jakiś taki egzemplarz albo jak zawsze ,, musi być problem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Staram się uniknąć na stałe problem z luzami przez co po konsultacji z inżynierami opracowaliśmy takie oto tuleje polimerowe które testuje jeden z moich klientów. Producent wykonał mi na zamówienie do Raidona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Gdzie mogę kupić takie tuleje polimerowe ? a gdy wymienię te teflonowe to problem zniknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 11 Marca 2019 Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Nigdzie nie kupisz pod ten wymiar co są w amorku. Pytasz się czy problem zniknie!!!. Przeczytaj mój poprzedni post. NAPISAŁEM że są na testach przez to nie wiem czy po kilkuset km będą płynnie pracowały czy nabędą luzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Rozbrałem amor i tuleje wyglądają na dobre żadnych przytarć. Poruszyłem popychaczem od tłumika i od zaczął wydawać podobne stuki. Po nasmarowaniu i skręceniu działa wszystko dobrze i nic się nie zmieniło luz jest bardzo mały może około 0,1mm. Nie przeszkadza mi to tylko boję się że coś może się jeszcze bardziej zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 @ACTIVIA Czy próbował pan włożyć tuleje od Epixon XC z goleniami 32mm do Raidona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2019 Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Epixon XC ma takie same tuleje jak Raidon. Epixon TR miał inne, ale chyba nie pasują do Raidona. Luz 0,1mm w przypadku ślizgów to jest duży luz. Jeżeli jest słyszalne stukanie, to znaczy że jest nadmierny. Właśnie dlatego amortyzatory kupuje się nowe, z gwarancją producenta. Wtedy to nie jest Twój problem. Co z tego że kupiłeś leżak magazynowy, pewnie ściągany z zagranicy, skoro nie przysługuje Ci gwarancja? No i kolejna sprawa, że tak jak się pewnie domyśliłeś, dodatkowe 30mm wysunięcia lag zwiększa dźwignię. Także wspomniany efekt może być jeszcze bardziej wyczuwalny. Używkę warto kupić tylko jeżeli ma się pewność że jest sprawna i w dobrym stanie, a czasami ciężko to stwierdzić bez ściągania dolnych lag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Posiadam kartę gwarancyjną tylko nie jest ona uzupełniona. Na stronie activi są tuleje do raidona i do epixona więcej gdybym je zakupił i mi lokalny serwis je wymienił to by wszystko grało ? Wiadomo lekki luz zawsze będzie to nie Fox ale żeby to tak nie latało. Ja rozumiem 130mm mniejsza żywotność ale nie po 10min pracy amortyzatora już luzy. Edytowane 17 Marca 2019 przez Lukas7785 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2019 Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Kartę gwarancyjną to moge Ci i ja wysłać Nie ma wpisu, nie ma gwarancji. Nie wiem czy tuleje coś dadzą, równie dobrze to może być mininmalnie za mała średnica górnych lag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Wszystko było ok tylko po przejechaniu się tak się stało ( nie skakałem ani nic ). Wcześniej kupiłem xcm w centrum rowerowym i też nie miałam wpisu gwarancji więc nie wiem już. Najlepsza opcja to dać go do śmietnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Marca 2019 Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Były luzy i jest ich brak. Poniżej przedstawiam wam moje nowe tuleje ślizgowe do Raidona i Epixona. Z prawej strony fabryczne a z lewej te moje nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) @ACTIVIA To są te polimerowe czy inne? gdyby mógł pan dać linka był bym bardzo wdzięczny i na pewno kupię w najbliższym czasie :). I jeszcze małe pytanko czy opłaca się kupować gąbki nasączające ? . Edytowane 17 Marca 2019 przez Lukas7785 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Marca 2019 Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 To są polimerowe. Na razie jest na testach. Bardzo płynnie pracują bez żadnych luzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas7785 Napisano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Gdy po testach będzie wszystko w porządku to w jakim czasie się można spodziewać ich w pana sklepie internetowym ? A cena będzie podobna do tych które można spotkać w pana sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi