Skocz do zawartości

[Zwijana opona], jako zapas na rowerowe wyprawy

Chip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć   mam górala na 29” kołach  i chciałbym sobie do niego dokupić jakaś zwijana oponę  w miarę podręczną chciałbym ja wozić w sakwie jako zapasowa ,dojazdówka na dalekich wyprawach , może polecicie jakaś co by dużo miejsca nie zajmowała a sprawdziłaby się na rowerze górskim z sakwami by mi awaryjnie posłużyła do takich zastosowań. Pozdro

Napisano

No a nie możesz kupić takiej jak masz w wersji zwijanej? Albo czegoś bliźniaczego? 

Nie do końca rozumiem pytanie.

Napisano

Po prostu pytam o jakiś sprawdzony model, jeszcze nie miałem nigdy zwijanej opony jak się na tym jeździ ,czy tak samo się sprawdzają jak tradycyjne wytrzymałe itp.. można kupić jaka kolwiek …

Napisano

Zwijana, w porównaniu do drutowej jest lżejsza i ma gęstszy oplot. Jeżeli te które masz Ci pasują, to szukaj wersji zwijanej albo bliźniaczego modelu.

Napisano

Te opony po zwinięciu nie są wcale takie kompaktowe. Poza tym jak rozumiem będziesz przemieszczal się raczej utwardzonymi drogami gdzie ryzyko rozerwania opony jest znikome. Pomijając już kwestię używania do wypraw roweru górskoego to założyłbym po prostu na koła jakieś wzmocnione gumy o relatywnie małych oporach toczenia na asfalcie.

Napisano

Nie bardzo widzę sens wożenia zapasowej opony.Chyba,że planujesz wyprawę przez Ural czy jakiś trip po Alasce.Trzeba mieć wyjątkowego pecha by rozerwać oponę w sposób uniemożliwiający dalszą jazdę.No dobra- raz spotkałem w Beskidach takiego pechowca .Ale jechał na jakichś superlajtach.Zasadniczo wymienił bym te drutówki na zwijane ze względu na niższą masę.

Napisano

Po prostu raz mi się zdarzyło że  z boku pękła mi opona  przy feldze  i musiałem pieszo ponad 5km pchać dziada W długi weekend co nie było gdzie dokupić opony

,  ok. dzięki jak to jest to samo zwijane to sobie coś wybiorę po prostu myślałem że są delikatniejsze czy coś.Na masie mi nie zależy chyba nie  ma to  aż tak dużej różnicy, a i tak jeżdżę z sakwami to te parę gramów nie robi różnicy.
Napisano

Można by oponkę wozić jak to kiedyś bywało.

Kolarze.jpg.33586e58d76258d7709ae753c5abddad.jpg A gdybyś jednak chciał mieć zapas, to oponę zwijaną do sakwy zapakujesz bez trudu.

PS. Pięć kilosków z buta, to nie jest jeszcze tragedia. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...