WaGiant Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Taki dylemat . Napęd 1x ... rower(y) e bike , zakres na pewno 11-42 . Pytanie czy wystarczy 10 s czy lepiej 11s . Kaseta 10 s ma jedną niepokojącą ,,dziurę " 15-18 . https://www.cyklomania.pl/shimano-kaseta-cs-hg500-11-42-10rz,id9212.html Pytanie jak w praktyce się sprawdza takie stopniowanie w napędach 1x10 ? Da się z tym żyć czy jest irytujące ? Oczywiście , że 1x11 https://ctbike.pl/shimano-cs-m7000-11-slx-kaseta-11-42-11-rzedowa-mtb.html wygląda lepiej , nie ma dziur ale ( co tu gadać ) mając do przerobienia i późniejszego serwisowania ( kolejne ) 2 rowery zaczynam liczyć koszty . Poza tym zastanawiam się czy napęd 11s nie będzie delikatny i wrażliwy na zabrudzenia czy rozregulowanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Marca 2019 Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Składałem rower, chciałem 1 na, rozważałem tak samo. A że się przesiadałem z 3x8 to obawiałem się powalających kosztów. Do 11s dokupujesz koronki na sztuki, np u Formickiego, 5 najmniejszych kosztuje stówę. Łańcuchy mają podobne ceny, problemów z trwałością nie odczuwam. Owszem, mam teraz na stanie 4 łańcuchy, ale najazdu na kasecie mam 6000km, każdy z łańcuchów robił 1000km po czym był wymieniany na nowy, teraz na tych 4 łańcuchach śmigam po 500km i wymieniam na kolejny, najkrótszy. Ciekawe ile zjadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 10 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Dzięki za odpowiedź . Przy kilku rowerach trudno było by ogarnąć takie zabawy z łańcuchami ..... Jeździmy aż wpadnie przymiar i do kosza . Trudno mi powiedzieć które zębatki będą najszybciej zajeżdżane . Przy napędzie 3x9 najszybciej padają środkowe . Ale to inna bajka niż 1x .... Ceny łańcuchów i kaset 10 i 11s jednak różnią się . Próbowałem dzisiaj jeździć z podobną ,, dziurą " . Nie jest źle ale to było na kołach 26" moje pytanie dotyczy 27,5 ". Jeśli ta różnica ma jakieś znaczenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 12 Marca 2019 Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Kaseta 10 rzędowa 11-40, bez dziury 15-18, ale za to ze sporymi skokami na dwóch największych zębatkach. No i ta cena https://praxiscycles.com/product/10sp-wide-range-cassette/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 15 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dzięki ale to jakaś egzotyka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 17 Marca 2019 Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 15-18 jest nie do zaakceptowania. Proponuję 1x11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 17 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2019 Jeździłeś na takiej kasecie ? Też mam spore wątpliwości bo to przeskok ok 20% ale jednak takie kasety są często stosowane w e bikach . Podkreślam że chodzi o elektryka bo przy kadencji ok 70 oba przełożenia mieszczą się z zakresie wspomagania ( tzn jadąc na nich nie przekracza się 25km/h ). Czyli część ,,uderzenia " przyjmie na siebie silnik . Przy wyższej kadencji na 15tce przekroczymy 25 więc jazda bez sinika ale na 18tce znowu silnik pomoże - do kad ok 83, czyli dość wysokiej ( dla mnie ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Tak, miałem sunrace 10sp 11-42. Jest beznadziejnie... Przeskok 37-46T w XT m8000 jest mało odczuwalny w porównaniu do tej abominacji 11-13-15-18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinGIR Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 W dniu 10.03.2019 o 10:43, WaGiant napisał: ..... Oczywiście , że 1x11 https://ctbike.pl/shimano-cs-m7000-11-slx-kaseta-11-42-11-rzedowa-mtb.html wygląda lepiej , nie ma dziur ale ( co tu gadać ) mając do przerobienia i późniejszego serwisowania ( kolejne ) 2 rowery zaczynam liczyć koszty . Poza tym zastanawiam się czy napęd 11s nie będzie delikatny i wrażliwy na zabrudzenia czy rozregulowanie . Jezeli twoja wolnobiezka nie jest kompatybilna z 11-s to mialbys troche roboty (jezeli zmiana kol nie wchodzi pod uwage). Ale nie wydaje mi sie aby pozniejszy servis i eksploatacja robily jakiekolwiek odczuwalne roznice. Pisze myslac o swoich "nogach" i nie majac pojecia o e-bikes; sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Ok , dzięki . Też skłaniam się ku 11s choć fabryczna konfiguracja roweru może zmusić mnie do przetestowania 10s . Jeszcze nic nie wiadomo . Aha , ale o co chodzi z tą wonobieżką ? 8 ,9 10 , 11s na taki sam bębenek wchodzi . Coś pokręciłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinGIR Napisano 18 Marca 2019 Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Teraz, WaGiant napisał: Ok , dzięki . Też skłaniam się ku 11s choć fabryczna konfiguracja roweru może zmusić mnie do przetestowania 10s . Jeszcze nic nie wiadomo . Aha , ale o co chodzi z tą wonobieżką ? 8 ,9 10 , 11s na taki sam bębenek wchodzi . Coś pokręciłem ? Do kiedystam wolnobiezki braly nic wiecej anizeli 10tke (wczesnie moze nawet i mniej zebatek). Pozniej wszedl standart (przynajmniej w swiecie Shimi/SRAM) ktory akceptowal 10-tke i 11-stke (w zaleznosci co miales ewentualnie musiales uzywac podkladke); Campy tez bral 10ke i 11stke ale bebenek byl/jest totalnie inny (niektore tylnie piasty mialy/maja wymienialne bebenki). SRAM pozniej wyposcil swoj "model" (aby nie nazwac tego standartem) ktory na szosowych (albo glownie gravelowych i CX) akceptowal 11-ke i na MTB 12-stke - XD. I niedawno SRAM wyposcil nowszy "model" ktory pozwala na uzycie 12-ski na szosie - XDR. Jak dziala Campy 12-stka i co ma zamiar zrobic Shimi z wiekszym spektrum i 12-stka - nie orjentuje sie. Calkiem niezla rozpiska (po angielsku) jest pod tym linkiem - https://bike.bikegremlin.com/1259/bicycle-rear-hub-compatibility/ Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 19 Marca 2019 Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 W MTB bębenek pod 7-8-9-10 i 11 rzędów ma tę samą szerokość. Jeśli jest założona 10-tka, to 11 wchodzi tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.