Skocz do zawartości

[Trike] mechanizm różnicowy, budowa trajki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Przymierzam się do budowy kolejnego niestandardowego roweru. W założeniu ma być to trajka na wzór gladiatora od atomic zombie. Koła prawdopodobnie dam węższe, ale to inna bajka.

Powodem założenia tematu jest jedynie mechanizm różnicowy. Nie mówie tu oczywiście o spawaniu dwóch wolnobiegów. Ma być to klasyczny dyferencjał, w tym przypadku na bazie 4 kółek zębatych. Myślę jakie zastosować, może wyjąć z samochodu, albo po prostu cały kosz, ale znowu waga. Gdzieś w internecie natknąłem się na dyfer (sam nie pamiętam do czego) zbudowany z dwóch kompletów trybów do szlifierki.

U mnie obudowa będzie zapewne z profilu 80x80x6. W tulejach wyprowadzających półośki osadziłbym jedno lub dwa łożyska na stronę. Byłyby raczej w celu utrzymania sztywności trybków niż zmniejszenie tarcia (bo jak wiadomo kręckć sie będzie tylko przy różnicy obrotu kół). Dostęp do tokarki mam więc problemu z tulejkami, rowkami na segery itp. nie będzie. Tryby raczej od szlifierki 230. Zębatka napędu przykręcona do korpusu. 

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem napędzania ośki. Może jakieś alternatywy (wykluczam kupno dyfra do roweru za 500zł).

Z góry dzięki za pomoc. 

Zdjęcie poprzedniego projektu oraz rysunek poglądowy rozwiązania mechanizmu różnicowego:

PicsArt_03-09-07.51.39.jpg

Screenshot_2019-03-09-20-22-41-993_com.miui.gallery.png

Napisano

Zauważyłem że temat założyłem bez rozważenia wszystkich opcji. Jednak chyba najlepiej będzie poszukać całego kosza od jakiegoś autka, tam wszystko jest symetrycznie, kąty są, a przy domowej robocie nigdy nie wiadomo. Lekka krzywizna i mieli trybki. 

Orientuje się ktoś czy mógłbym na dyferencjał (widoczny na zdjęciu)  założyć tarczę hamulcową w miejsce trybu napędowego, czy lepiej dać dwie mniejsze przy kołach. Z jedną zawsze mniej problemów, ale nie wiem czy nie będzie miało to negatywnego wpływu na prosty tor poruszania się w przypadku ewentualnego odciążenia koła.  Przypominam że to ma być "rower" więc nie będzie specjalnie dużych sił. 

Screenshot_2019-03-11-13-18-05-202_com.android.chrome.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...