RafalxM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Używał ktoś FD-M785 top swing (rzekomo dual pull) z górnym ciągiem linki? Linkę da się oczywiście 'opleść' wokół 'obudowy' i skręcić śrubą - z tym że wszelkie prowadnice linki są tylko po jednej stronie (tak jakby tylko przygotowane na dolny ciąg) - przy zamontowaniu bez łańcucha i zrzuceniu manetką przerzutka odskakuje bardzo mocno i linka poprowadzona dołem zsuwa się na sprężynę. Przerzutka ta jest wszędzie opisywana jako posiadająca możliwość dolnego i górnego ciągu - liczyć na to że z łańcuchem nie będzie takiego 'uderzenia' i linka nie będzie się zsuwać? takie oto cudo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wszystko jasne ? G - górny ciąg D - dolny ciąg tu jeszcze z boku dolny ciąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 dzięki za fotki - wychodzi na to że mam coś innego (ta duża śruba łapie linkę) , po prostu chyba to jest tylko pod dolny ciąg: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Tak to faktycznie wyglada na dolny ciag. Jaki to model ? fd-m785 jest napisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 sęk w tym że nigdzie nie ma żadnego oznaczenia , jedynie na wózku wygrawerowane standardowo Deore XT i na gorze Shimano Dynasys11 kupione z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/przerzutka-przednia-shimano-fd-m785-xt-podwojna-7812019800?snapshot=MjAxOS0wMy0wNFQxMToyODo1OS42ODZaO2J1eWVyO2VmYzcwZTEzNGQzMTU3YTdmOTUwNzI4ZTU3Y2ExMTIwNjYzMzEwYmRlYzE2ODI1ZTQ2ZjRlMjUxMzc5N2Y5YzM%3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m8000/FD-M8025-L.html bach, dolny ciąg /edit to jednak to - na allegro jest błąd - zdjęcie nr 1 jest z fd-m785, reszta ( i to co dostales to fd-m8025 ) I o ile fd-m785 ma różnice zębatek 14 t ( pojemność ) i największa koronka 38-44 to fd-m8025 ma pojemnosć 10 zębów i największy blat - 34-38. https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deorext-m780/FD-M785.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 To nawet tanio sprzedali Ci tą fd-m8025 pomylili się. Najtaniej 115 pln w necie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Zależy skąd wziął. Niedawno widziałem wysyp przerzutek przednich i manetek XT za 30% ceny w niemieckich sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Wwcześniej ja się pomylilem i kupilem FD-M8025-H - tylko koliduje z koszykiem Zasadniczo potrzebuję złożyć 2x11 , mam manetki SL-M8000 , tył RD-M8000 11s - tylko nie mogę dobrać odpowiedniej przedniej zmieniarki przy wymaganiach: - górny ciąg linki , profilaktycznie dual - obejma 31.8 - top swing - żeby obsłużyło 2x11 korba FC-M7000 11s 36-26 tył 11-40 Do tej pory przy 2x10 , korba ta sama , kaseta tył 11-40 używałem przedniej SRAM GX 2x10 i taką awaryjnie montuję ponownie. Jak myślisz - co powinno się lepiej sprawować - to FD-M785 34/38T czy ten SRAM GX 36/38T ? Obie te przerzutki są dedykowane do 2x10 - ale pod 2x11 nie widzę zupełnie nic z górnym/dual prowadzeniem linki i top swing . Teraz, Dokumosa napisał: Zależy skąd wziął. na pudełku jest naklejka Amazona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Fd-m785 nie może być bo ma pojemność 14 zębów, a Ty potrzebujesz 10. ( korba 36-26 ). Z tego co widzę to przerzutki z klasyczną obejmą i dual pull ( czyli ciąg górny i dolny ) top swing to tylko do 2x10 grup stosowali. Dedykowane do 2x11 już albo góra albo dół oraz top swing - dół, a down swing - góra. Nie widzę jakoś przerzutki top swing pod 2x11 na klasyczną obejmę, dla korby 36-26 ( pojemność 10 zębów ) i dual pull... 2x10 widzę, ale czy pasuje tak samo dobrze pod łańcuch 11 sp ? Tego na 100 % nie wiem, pewnie tak, klatka może być ciut szersza dla 10 sp niż dla 11 sp, przez co mogą być minimalne różnice w czasie działania ( szybkości wrzucania/zrzucania ) z węższym 11 sp łańcuchem. @Punkxtr może by się wypowiedział, albo ktoś kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 8 Marca 2019 Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 45 minut temu, Dokumosa napisał: Zależy skąd wziął. Niedawno widziałem wysyp przerzutek przednich i manetek XT za 30% ceny w niemieckich sklepach. No to Proszę umieszczać info o tym w odpowiednim dziale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 8 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 @SoloTM dylematy dylematy....doszedłem do wniosku że spróbuję z tą dedykowaną FD-M8025-H - w sumie to jedyne co mam teraz pasującego , zgadza się pojemność, oprócz down swing to w sumie perfekt. Koszyk na podkładkach, wygląda słabo - ale jak będzie działać poprawnie to udam że tego nie widzę ... Na fotce wygląda jakby przerzutka była za wysoko, ale odstęp od zębatki jest 2.5mm , także 'wg naklejki'. Jeśli kogoś interesuje ta FD-M8025-L ze wspomnianej aukcji to sprzedam po cenie zakupu (69pln+kw). W komplecie adapter na 31.8 (brak na 28.6) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Swoją drogą, to gdzieś na 100% jest umieszczony symbol przerzutki. Jestem praktycznie pewny, że nie widziałem jeszcze produktu Shimano który by takiego oznaczenia nie miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Fd-m8025 down swing ma tam gdzie większość czyli tu Stawiam, że top swing też tam ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 zgadza się, tylko w top swing było to dobrze ukryte po naciągnięciu sprężyny ręką też ledwo widać cały napis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.