Norbas777 Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Witajcie. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze dla córki roweru. Lat prawie 10. Wzrost około 140cm i szybko rośnie choć szczuplaczek :-), długość nogi od wewnętrznej strony stopa/krocze 64cm. Dziś byłem w sklepie rowerowym ( bez dziecka dla orientacji ) i sprzedawca polecił mi taki oto rower: Onilus Classic z ramą 15 cali i kołami 26 cali. Jednak cena u niego to 1300zł i troszkę za dużo na tą chwilę. Chcę kupić rower właśnie w "stylu łabędzia" który teraz będzie na styk a pozwoli trzy / cztery sezony córce pojeździć zanim z niego wyrośnie. Markety omijam, wolałbym poradę co w podanej cenie warto. Skłaniam się do wbudowanej w piastę przerzutki ( żona ma w BEST - Kross i bardzo chwali) Rower do typowej rekreacyjnej jazdy wokół domu lub zabrania też na wakacje. Czy ten Onilus to dobry rower i jaki byście podobny do niego ale tańszy mogli polecić? No i czy rama 15 cali z kołami 26 cali będzie ok? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Norbert
Norbas777 Napisano 7 Marca 2019 Autor Napisano 7 Marca 2019 PS. Gdybym zdecydował się dozbierać fundusze to który lepiej wybrać , Unibike viva 3 ( lub Viva 6 ale tu są przerzutki zewnętrzne...) czy Onilus Classic czy może jeszcze inny ? Oczywiście dalej proszę o propozycje w tym tańszym budżecie :-)
mateo_s Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 włącz sobie na allegro miejskie i filtruj koło 26 rama alu i przerzutka wewnętrzna, wyjdzie pewnie pińcet rowerów poniżej tysiąca a młoda wybierze sobie taki który się najbardziej podoba. i tak większość tego na jednej ramie bazuje przy tym budżecie polecałbym jednak nexusa - jest bezproblemowy w użytkowaniu i te 4 sezony powinien przehulać bez żadnego serwisu pod dziewczyną nexus 7 warty jest dopłaty bo ma zakres koło 250% (nexus 3 chyba 180%) unibike byłby godny polecenia bo to solidna firma i daje naprawdę dobre komponenty i przy odsprzedaży trzyma cenę, ale dali tam niepotrzebnie amortyzator który waży 2,7kg a nie działa, a nawet gdyby działał to jest niepotrzebny
Norbas777 Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Filtrowałem... ale... ram 15" jak na lekarstwo z kołami 26"... Unibike z kolei ma rurę podsiodłową ponoć 13" i nie wiem czy jest mniejszy od onilusa czy taki sam tylko mniejsze dzieci mogą już wsiadać na niego z racji wysokości siodełka. No i czy obydwa wystarczą na tak samo długo pod względem wzrostu dziecka. O co chodzi z tymi zakresami 250%-180% ? .... Onilus wydaje się podobny do unibike tyle że sztywny widelec. Z drugiej strony mieszkamy blisko puszczy i czasem ten amortyzator może mógłby być pomocny przy jeździe po drogach leśnych ( wystające korzenie)...? ceny obydwu identyczne w sklepie niedaleko mnie 1299zł. Czy Onilus to marka tak samo dobra jak unibike? Co do odsprzedaży to oczywiście nie wykluczam ale jedna córcia ma 10 lat a druga 4 i jest ze sprzętem często tak, ze młodsza przejmuje potem sprzęt po starszej. Na rowerach się nie znam... sam kupiłem kilka lat temu dla siebie Krossa Hexagona V3 a dla żony takiego łabędzia też firmy Kross tylko robionego z napisem BEST. Dlatego liczę na Wasze porady :-)
Norbas777 Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Co do tej wielkości ramy... jaka właściwie dla mojej córki będzie teraz na styk i rozwojowa w miarę rośnięcia? Bo rowerów z ramą 15 cali i kołami 26 jak na lekarstwo wśród tych tańszych. Ale już z ramami 17 cali jest wybór spory. Przykładowo Goetze bluberry... . Podobno to już nie marketowy szajs a cena jak najbardziej do przełknięcia. No...tylko 17 cali....
remover Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Sucha teoria mówi że w przypadku roweru miejskiego - mnożymy przekrok*0.63 i mamy odpowiedni rozmiar ramy. W twoim przypadku to 15-16''. Ale ja bym tak ślepo ni ufał, jednak lepiej córkę przymierzyć. Nie koniecznie do tego roweru co kupujesz (ale to było by najlepiej), a chociaż by do podobnego. Z tego co jest na allegro (15'', 26'', Al) wartę uwagi https://allegro.pl/oferta/le-grand-lille-1-bialy-s-15-2018-wysylka-gratis-7787573898 https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-26-kross-le-grand-pave-1-krem-xs-14-7400835528 Poza tym są podobne do siebie Romet Belleco ( https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-26-romet-belleco-1-0-city-16-bialy-7151378316 ) i Kross Modo, ale oni mają ramę już 16'' i "amortyzowaną" sztycę, która powoduję że nie opuścisz siodełko do samego końca, więc może być za wysoko. Chociaż wymiana sztycy - z tym nie ma problemów. No i biegi 3x7, nie wiem czy córka będzie chciała machać tymi manetkami z obu stron. Lepiej już wewnętrzny Nexus lub przynajmniej 1rzędowa korba i zewnętrzna przerzutka jak w Pave. upd. I to jeszcze dość ciekawie wygląda, szczególnie cenowo i jest rama 14 - https://allegro.pl/oferta/rower-miejski-best-shimano-amor-rama-alu-3biegi-7342382734 Best jeżeli ja się nie mylę przez Krossa jest robiony. No i wygląda dokładnie jako Modo, tylko nexus-3 zamiast zewnętrznego napędu. Szkoda tylko że z amorem. Jest też rama 16 i amortyzowana sztyca. To by posłużyło pewnie sezon dłużej, ale nie wiadomo czy teraz nie będzie za duża.
Norbas777 Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Dziękuję kolego za linki. Pierwszy link się córce spodobał.Tylko czy zewnętrzna przerzutka to dobry pomysł? Gdyby w tej cenie była wersja z mechanizmem w piaście byłoby super. Resztę odrzuciła bo ramy już nie tak jak chcę w kształcie łabędzia i brak bagażnika itp. Przyznam, że córka na rowerze jeździła rzadko ( jakiś mały rowerek używany od znajomych gdzie już się nie mieści w tym sezonie) ...dopiero od około roku bez bocznych kółek. Co prawda zdjąłem te kółka jednego dnia a drugiego zobaczyłem za oknem jak córcia jeździ bez nich bez problemu więc raczej jej przeszkadzały niż pomagały no ale wprawy jeszcze troszkę musi zdobyć jak to każdy początkujący rowerzysta. Legrand to kross??? Córka przyzwyczaiła się do hamowania pedałami... dlatego mam obawy czy nie lepiej przerzutka wbudowana w piastę i też możliwość hamowania pedałami. Widzę że Legrand występuje też w wersji z nexusem 3 ale już cena i wyższa. https://allegro.pl/oferta/le-grand-lille-3-rozowy-s-15-2018-nowy-7787623608 Mamy więc aktualnie na placu boju trzy rowery w okolicy 1200-1300zł : Unibike Viva3 - tylko czy ta rama 13" to nie przeszkoda jakaś? Na przyszłość dłuższa sztyca załatwi sprawę? Onilus Classic - z tą firmą zetknąłem się dopiero wczoraj i nie bardzo mogę znaleźć jakiekolwiek opinie LeGrand Lille - tu jedni w opisach piszą że to kross... inni że to "inna marka"... Gdybym miał wybierać z pośród nich to który najlepszy pod względem jakości i przyszłościowości? Ewentualny amortyzator z przodu raczej nie jest przeszkodą bo czasem jeździmy w las i u mnie i żony jednak się on przydaje bo często przejeżdża się przez wystające kilka cm nad ziemię korzenie...
Norbas777 Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 PS. Sztycę nie amortyzowaną mam od swojego hexagona bo zaraz po zakupie kupiłem amortyzowaną a fabryczna leży w garażu...no ale te wskazane ze sztycą amortyzowaną córcia odrzuciła wizualnie...
remover Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Rama 13'' to pewnie 1 sezon mniej użytkowania roweru, bo szybciej z niej wyrośnie. Dłuższa sztyca nie rozwiąży problemu, bo rowerzysta będzie siedział zbyt wysoko, a rama zrobi się też za krótka. Le Grand to niby Kross i Lille chyba jest najładniejszy ze wszystkich. Na temat Onilus nic nie wiem.
Norbas777 Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Podobno to 13 cali to tylko chodzi o to że siodełko da się dać niżej a rama wielkościowo taka sama jak 15"... ale pewności nie mam...
mateo_s Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 rama 13" oznacza tez że jest krótsza, te mieszczuchy i tak są krótkie bo są przeznaczone do pozycji wyprostowanej i może okazać się że młoda za jakiś czas będzie uderzać kolanami we chwyty przy skręcaniu. 15" byłoby optymalne, troszkę na wyrost a na 17 będzie za bardzo wyciągnięta co do "marek": onilus, goetze, legrand czy inne besty i indiany to są "marki" marketowe choćby nie wiem jakie bajki były w opisach - wszystkie te ramy zamawiane są z katalogów z tajwanu i składane głownie z myślą o cenie - w ogóle bym się tutaj napisem na ramie nie przejmował, bo jak zamówisz 100 sztuk to sobie możesz markę "norbas" zrobić nie oznacza to że rower rozpadnie się po roku bo skończyły się już (chyba) czasy rowerów mtb z tesco za 300zł ale nie ma się co szczypać czy legrand czy jakiś onilus
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 Hmmm... no to pozostaje Unibike... to chyba nie market? Tylko własnie to unibike ma tą ramę 13"... Przeglądam...szukam i tylko się zniechęcać zaczynam. Córci obiecałem rower. Jednak 1300zł to sporo jak dla dziecka które pojeździ 2-4 razy w tygodniu koło domu godzinkę...tak przynajmniej było do teraz. Tyle że do teraz to był jakiś mały rowerek używany kupiony za śmieszne pieniążki ... a 1300zł to więcej niż dałem za swojego krossa i małżonki. Tak poszły ceny rowerów w górę czy po prostu tak mała konkurencja na rynku w ramach około 15 cali i kołach 26? Bo z kolei kupowanie na kołach 24" to już w ogóle na krócej wystarczy. Patrzę w używki...ale nic ciekawego. Sklep w okolicy mam gdzie są i onilus i unibike, jazda próbna na obydwu bez problemu, tylko liczę jeszcze że znajdę coś za mniejszy pieniądz by potem nie było szkoda jak się porysuje itd...a wiadomo, dzieci nie zwracają tak uwagi na sprzęt jak dorośli :-)
mateo_s Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 unibike to firma fenomen, która osiągnęła renomę z zerowym marketingiem właściwie tylko jakoscią rowerów i komponentów tam montowanych dają wysokiej jakości markowe komponenty nawet te nieoczywiste, zauważ że w specyfikacji jako jedyni nie piszą: "hamulce v brake" tylko podają marki w tym konkretnym przypadku to tektro za 15 euro za komplet zamiast no nameów od chińskiego kowala za 5 euro co oznacza dla ciebie konkretnie ze nie bedziesz musiał co 3 jazdy poprawiać naciągu sprężyn żeby hamulec nie ocierał suport na łozyskach maszynowych, markowe chwyty, siodło, szprychy. opony impac czyli schwalbe jak ci to poprawi humor, to unibike odsprzedasz też później z mniejszą stratą
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 ale z tego co piszesz to ta rama 13" wystarczy na krócej... To sprzedawca kłamał mówiąc że gabarytowo to to samo co 15" unilus , że różnica tylko w tym że jeszcze niżej siodełko w unibike można obniżyć? W przyszłym tygodniu się przejadę z dzieckiem i niech zasiądzie na tych obydwu rowerach i porównam. Unilusa widziałem tylko na magazynie jeszcze nie gotowego do jazdy a unibike tylko karton bo jeszcze go nie złożyli a ja nie mogłem tego dnia czekać i byłem bez córci. Do tego czasu może jeszcze znajdę jakąś tańszą alternatywę.
remover Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Rozmiar ramy to długość rury podsiodlowej od srodku suportu do rury gornej, a ponieważ tu rury gornej nie ma, to do konca podsiodlowej. Więc siła rzeczy 13 nie moze równać się 15. Inna sprawa ze długość ramy w tych rowerach moze byc podobna. Zmierz od odległość od rury podsiolowej do sterowej. Ewentualnie w przyszłości mozna "zwiększyć" długość ramy dluzszym mostkiem i mniej wygiętą kierownicą. No cóż, ja nie masz możliwości przekonania córki, ze ona chce nie tylko ramę łabędź, a tez inna , no i koniecznie chcesz nexus, no to czeka ci droższy zakup.
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 Myślałem, że nexus3 jest tańszy..a tu wychodzi że nie mimo że biegów mniej. A jak jest pod względem niezawodności, awaryjności, obsługi?
woojj Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Dodam kilka zdań od siebie. Jak miałbym wybierać rower dla dziecka - zdecydowanie zwykła przerzutka zewnętrzna. Mamy lżej pod nogą. Piasta biegowa to dla dzieciaka masochizm. Jeśli w planach będą wycieczki nie tylko koło komina to tym bardziej przerzutka zewnętrzna. Rower będzie lżejszy i sprawniejszy. Piasta 7 biegowa jest ciężka. Ciężko jest kupić coś sensownego do 1000 zł. Pamiętaj że to dziecko. Szukaj jak najlżejszego roweru (alu). I jeszcze jedno- nie da się kupić dziecku 140cm roweru docelowego. Pamiętaj że i tak go trzeba będzie zmienić. Ma być lekki i ma lekko działać (hamulce i przerzutki) to priorytet. Idź z dzieciakiem do sklepu i daj mu pojeździć nie tylko na mieszczuchach. Miejskie rowery mają wiele wad. Są ciężkie, kiepsko skręcają. Są bardziej na asfalt i równiutkie ścieżki.
clavdivs Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Woojj, przesadzasz z tą opinia piasty biegowej. Jest zdecydowanie mniej obslugowa. Jak obserwuje nawet waga roweru nie przeszkadza dzieciom, tylko dorosłym.
mateo_s Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 5 godzin temu, woojj napisał: Piasta biegowa to dla dzieciaka masochizm. Dobrze że moja 5 latka o tym nie wiedziała jak śmigała na nexusie w rowerku 16" . Biegi można zmieniać na postoju, manetka chodzi prawie bez oporu, zysk wagowy w przypadku nexusa 3 z torpedo to 400g - ja bym powiedział że to idealny napęd dla dziecka.
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 No...i dziś świat się przewrócił...:-) Wybrałem się na objazd z córką sklepów a dalszy ciąg w poniedziałek. I tak jak miał być "łabądź" rak się dziś okazało że i górale się podobają.... no nie nadążysz... I po wizycie z gosport, decathlon i jeszcze kilku innych sieciówkach okazało się, ze najbezpieczniej się córcia czuła na ramie13" i koła 24" w "góralu" Kross... bo przy siodełku najniżej mogła postawić całe stopy na ziemi. Jednak to 24"...sprzedawca powiedział że 24 wystarcza na sezon...max dwa z doświadczenia jak klienci wracają po kolejne rowery dla dzieci. Udaliśmy się do kolejnego sklepu i tu znalazł się BTwin Rockrider na kołach 26" i z ramą XS... ile to cali nie potrafili mi podać szczegółów... tylko że to odpowiednik 13" niby na kołach 26". Na tym rowerze córka przy najniższym siodełku dotykała do ziemi tylko palcami, kierownica była wyraźnie szersza... i niby bardziej przyszłościowy... ale przy ruszaniu małe problemy z równowagą i przy zatrzymaniu problemy bo rower ją przechylał na bok. Tu spora wina pewnie faktu, że córcia nie jeździła jeszcze na takich rowerach a i tego, że nie jest jeszcze wprawną rowerzystką bo w zeszłym sezonie pozbyła się 4 kółek i na małym rowerku od tego czasu przejeździła może max 20km w sumie wokół domu. Domyślam się , że trochę wprawy i byłoby ok ale też nie chciałbym by sobie krzywdę zrobiła... Poniżej zamieszczam fotki, kross to koszt 1000zł a BTwin to 900zł.... W poniedziałek objazd sklepików prywatnych i zasiądzie też na tych łabędziech które były wstępnie jako docelowe...zobaczymy... https://drive.google.com/open?id=1Z1S4-Eah-IP_MC7-EDtE9hY1ai4lIovZ https://drive.google.com/open?id=1ToyBDW8ObAZWVZzswujh3BtcO7wu4r_a https://drive.google.com/open?id=1ZNhYVWdxsQEOuboLqklFGIkF7eDHOx8m https://drive.google.com/open?id=1w1SyLkicd64J1t1CXVBzw9x6wj0b73xK https://drive.google.com/open?id=1O2mEkO2MdRK8CVy1usKhYNhczuKoyoza https://drive.google.com/open?id=11bRfvlJbfEA9H9a5DhULMFfA2kodYZiW https://drive.google.com/open?id=1Q28mdBQ8yZ8whpap02wS9GJyzYZjT24E
clavdivs Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Poszukaj na Olx używki na 24 calach, gdzieś blisko domu. Niech dziewczynka nabierze wprawy z rowerem przez ten sezon. Potem przyjdzie czas na większe koła i rozmiar.
remover Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 No właśnie, jak górale wchodzą do gry, to masz cale OXL używek po sezonie czy dwóch. A ten Kross wygląda jak by już był za mały. A jaki ST100 przymierzałeś? Bo ten co masz na screenshot'cie, ten ma ramę XS od 145cm, natomiast ST100 UFIT - rama XS juz od 140.
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 Nooo... to mi zadałeś pytanie... zrobiłem fotki i myślałem że wystarczą do identyfikacji. Ja tam nie widziałem dopiska UFIT... a w obydwu podanych linkach XS jest od 140cm jak widzę... i wersja XS ma koła 26" a większe już 27,5" Przejrzę i olx... bo może to też słuszne podejście. Tylko nie znając się dobrze ciężko wyłowić coś tanio i dobrego a odfiltrować szroty i miny..
remover Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Teraz, Norbas777 napisał: Nooo... to mi zadałeś pytanie... zrobiłem fotki i myślałem że wystarczą do identyfikacji. Ja tam nie widziałem dopiska UFIT... a w obydwu podanych linkach XS jest od 140cm jak widzę... i wersja XS ma koła 26" a większe już 27,5" To ja mam jakiś inny internet. ROWER GÓRSKI MTB ST 100 27,5" DAMSKI ROCKRIDER https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-100-275-d-id_8405317.html Oto nasza tabela rozmiarów MTB! XS: od 145 cm do 154 cm; S: od 155 cm do 164 cm; M: od 165 cm do 174 cm; L: od 175 cm do 184 cm. ROWER GÓRSKI MTB ST 100 27,5" B'TWIN https://www.decathlon.pl/rower-mtb-st-100-275-id_8400336.html Dostępnych jest kilka rozmiarów: XS: od 140 cm do 154 cm; S: od 155 cm do 164 cm; M: od 165 cm do 174 cm; L: od 175 cm do 184 cm; XL: od 185 cm do 200 cm.
Norbas777 Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 podejrzewam, że mamy ten sam... zerknij tam gdzie ja patrzyłem czyli na rozwijane menu przy "jaki wybrać rozmiar"... Biorąc pod uwagę, że kolor na moim foto jest taki jak dostępny w linku: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-st100-275-id_8400335.html to pokazano mi wersję bez "damski".... w damskiej nie widzę tego koloru
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.