mulek1985 Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Witam W przeciągu kilku miesięcy do roku zamierzam kupić nowy rower. Wybór padł na MTB i na 95% będzie to Trek X-Caliber 8 (2019). Co o tym sądzicie? Jakich ten model ma konkurentów, których zakup można ewentualnie rozważyć? Rower będzie użytkowany w mieście na nawierzchniach utwardzonych i w terenie typu Lasek Marceliński oraz dziurawe ulice. Planowane wypady do Bornego Sulinowa, gdzie zakładane trasy to jakieś 50-80 % w terenie.
mateo_s Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 a czemu pytasz jak się zdecydowałeś ? w tej cenie "pierwszoligowe" marki nie zaoferują nic dużo lepszego a ta nowa rama xcal jest naprawdę ładna. Najważniejsze żeby rower ci się podobał. ALE, jeśli szukasz jakiejś realnej alternatywy to jednak za 4000 naprawdę, naprawdę słaby amortyzator, chyba najtańszy rockshoxa, hamulce mt200 warte 30$ za komplet w detalu, i osie kół 5mm czyli standard z początków MTB mam zawsze słabość do treków, "przeszedłem" całą drogę xcaliber-fuel-remedy-slash, swojego x calibra 8 wspominam bardzo dobrze ale ja za nowego dałem 2300zł (2015) i dawali wtedy lepsze hamulce... polecałbym Ci szukać czegoś ze sztywną osią 15mm, przynajmniej z przodu, no i goleniami amora 32mm bezkonkurencyjny jest rockrider xc 100 - dwie klasy lepszy amortyzator, napęd eagle, 1,5 kg lżejszy i sztywne obie osie niedawno kupiliśmy znajomemu kellysa gate 50 - klasę lepszy amor i hamulce, sztywne osie - poniżej 4000, nie wiem ile dokładnie bo się tam ostro targował zeszłoroczny kross level 8 - jak wyżej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.