filljwe Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Witam, przymierzam się do zakupu fotelika dziecięcego dla rocznej córeczki, mamy z żoną rowery trekknigowe kross trans 1.0 w wersji damskiej i męskiej i chcielibyśmy montować fotelik w obu rowerach. U mnie nie ma żadnej przeszkody, jednak u żony na ramie podsiodłowej znajduje się przelotka pancerza, która może uniemożliwić montaż. spotkałem się z opinią że taką przelotkę można poprostu odciąć szlifierką kontową, a linkę hamulcową przypiąć do ramy na trytytki, czy znacie jakieś foteliki które są montowane do ramy i dało by się je zamontować na takiej małej przestani pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Przymierz fotelik Hamax. Uchwyt montażowy jest tak skonstruowany, że jeśli ta przelotka jest idealnie z boku, to nie będzie przeszkadzać. Odpiłowanie tego mocowania to jedna z opcji i prawdę powiedziawszy patrząc na gięcie linki hamulcowej, to nawet może być wskazana bo można by tę linkę prosto puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Smiało możesz uciąć ten opór pancerza i dać na trytytki pancerz, oczywiście prowadzenie pancerza do wyboru - najlepiej puścić tak, że by był najmniej zagięty, a jednocześnie żeby był blisko ramy i nie przeszkadzał, nie haczył o nogi. Problem będzie w przypadku damki innego rodzaju - musisz mieć fotelik z długimi prętami ( większość klasycznych prętów będzie za krótka ) - chodzi o to, że zbyt krótkie i źle wygięte pręty nie wyprowadzą fotelika ponad bagażnik. Bagażnik będzie przeszkadzał. Najczęściej za krótki pręt od dobrego można odróżnić po ilości załamań na pręcie, przykład : 1. powinien pasować https://allegro.pl/oferta/fotelik-rowerowy-sanbas-pod-siodlo-na-rower-22kg-7404384709 2. nie będzie raczej pasowac : https://allegro.pl/oferta/duzy-fotelik-na-rower-rowerowy-pasy-5-pkt-uchwyt-7779169911 Kwestia ostatnia to kupić taki fotelik do którego zakupisz element na ramę ( mocujący pręty fotelika ) żeby nie przekładać go w całości - tylko klik - klik - sam fotelik z prętami. Taki fotelik na 99 % załatwi sprawę : https://allegro.pl/oferta/fotelik-dzieciecy-tylny-na-rower-boodie-polisport-7860236805 + https://allegro.pl/oferta/polisport-uchwyt-fotelika-bilby-guppy-bubbly-maxi-7875876737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filljwe Napisano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 dziękuję bardzo za odpowiedzi. bardziej interesują mnie foteliki hamax ze względu na dobre opinie, tylko pytanie czy każdy fotelik tej firmy ma uchwyt z wolnym miejscem po bokach jak ten który wrzucił rambolbambol ? kwestia bagażnika nie jest problemem, zawsze mogę do odkręcić dopóki mała będzie jeździła w foteliku. zastanawiałem się nad zakupem w sklepie żeby odrazu dopasować, jednak mieszkam w małej miejscowości i niezbyt mam możliwość, z kolei zakup przez internet nie daje mi pewności że będzie pasował, dlatego czuję że po prostu czeka mnie odcięcie przeszkadzającego elementu. Myślicie że szlifierka kątowa powinna bez problemu sobie z tym poradzić ? czy czym najpewniej było by to uciąć pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Szlifierką kątową to tak trochę słabo. Omsknie ci się ręka i będziesz miał dziurę w ramie. Brzeszczot i pilnik co najwyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Jak Ci się nie trzęsą ręce to możesz szlifierką Opór ramy jest dospawany do rurki, nie ma pod nim dziury. Uchwyty do mocowania roznia się miedzy sobą, czasem opór moze zostac, najczesciej nie chyba, że jest po środku - z tyłu - do przerzutki przedniej - z boku raczej nie może zostać ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.