Skocz do zawartości

Historia rowerów sięga czasów Bitwy Pod Grunwaldem

pawelKln

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy u nas ganialiśmy się z Niemcami ciągle w średniowieczyu we Włoszech raczkował już renesans. Wtedy to wynalazca Giovani Fontana wymyślił pierwszy rower (który w sumie to wyglądał bardziej na samochód na pedały, a raczej na sznurki). Niemniej, od tego sie wszystko zaczęło. Potem też było ciekawie. Usprawnienie po usprawnieniu aż do dziś.

• Mod Team

Co to musiała być za szkapa, że gość na rowerku biegowym był rzekomo dwukrotnie szybszy - według mnie kompletna bzdura ( chyba, że konny posłaniec robił coś innego po drodze...;) ).
Nawet dzisiaj byłoby to niemożliwe :no: - mam na myśli jakąś łatwą terenową trasę.
Ostatnio co prawda wyprzedziłem konia w lesie, ale na pewno nie byłbym dwa razy szybszy.
Swoją drogą tak się zastanawiam, o ile szybszy byłbym od konia w średniej kondycji na 50 - 70 km leśnej trasie ( dla mnie to 2 - 3 godziny w miarę żwawej jazdy ), bo że byłbym szybszy, to jestem niemal pewien, kwestia tylko o ile :icon_wink:
Pytanie też, czy przeciętny koń z jakiejś tam stadniny, byłby w stanie tyle przebiec, bo to, że trochę sobie pobiega tu i tam, wcale tego nie gwarantuje :no:
Chyba trzeba by jakiegoś pustynnego araba ściągnąć, ale wtedy pewnie bym się zdziwił :whistling:

Takie były realne prędkości w XIX wieku. 

Ten Pan nie był 2 razy szybszy od konia, tylko od poczty konnej i to tylko przez 1 godzinę. 

Trzeba pamiętać że popularność rowerów się wzięła stąd, że to były naprawdę szybkie pojazdy w chwili  pojawienia się. Pamietam, że przez pewien czas rekord prędkości nalezał właśnie do roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...