pawelKln Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Kiedy u nas ganialiśmy się z Niemcami ciągle w średniowieczyu we Włoszech raczkował już renesans. Wtedy to wynalazca Giovani Fontana wymyślił pierwszy rower (który w sumie to wyglądał bardziej na samochód na pedały, a raczej na sznurki). Niemniej, od tego sie wszystko zaczęło. Potem też było ciekawie. Usprawnienie po usprawnieniu aż do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaM Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Nie powiem różni się od tych dzisiejszych rowerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Co to musiała być za szkapa, że gość na rowerku biegowym był rzekomo dwukrotnie szybszy - według mnie kompletna bzdura ( chyba, że konny posłaniec robił coś innego po drodze... ). Nawet dzisiaj byłoby to niemożliwe - mam na myśli jakąś łatwą terenową trasę. Ostatnio co prawda wyprzedziłem konia w lesie, ale na pewno nie byłbym dwa razy szybszy. Swoją drogą tak się zastanawiam, o ile szybszy byłbym od konia w średniej kondycji na 50 - 70 km leśnej trasie ( dla mnie to 2 - 3 godziny w miarę żwawej jazdy ), bo że byłbym szybszy, to jestem niemal pewien, kwestia tylko o ile Pytanie też, czy przeciętny koń z jakiejś tam stadniny, byłby w stanie tyle przebiec, bo to, że trochę sobie pobiega tu i tam, wcale tego nie gwarantuje Chyba trzeba by jakiegoś pustynnego araba ściągnąć, ale wtedy pewnie bym się zdziwił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Nie koniecznie bzdura. Goniec konny przy zmianie koni co 30-40 km robił dziennie 120km. 50-70 km dla konia to jest poł dnia jazdy. Kawaleria pokonywała dzienne dystanse po 15 km, jak sie spieła to mogła robić do 3krotnośc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Ale 14 km w dwie godziny Bez jaj... To już chyba dziecko na dobrym kucu przejedzie w godzinę Po prostu nie ma możliwości, żeby facio na jowejku biegowym był 2 x szybszy od konia - nawet od szkapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 5 Marca 2019 Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Takie były realne prędkości w XIX wieku. Ten Pan nie był 2 razy szybszy od konia, tylko od poczty konnej i to tylko przez 1 godzinę. Trzeba pamiętać że popularność rowerów się wzięła stąd, że to były naprawdę szybkie pojazdy w chwili pojawienia się. Pamietam, że przez pewien czas rekord prędkości nalezał właśnie do roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Marca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Sugerujesz, że przeciętny koń z XIX wieku był wolniejszy niż współczesny OK... A może ktoś zapomniał dodać, że ten koń pocztowy ciągnął za sobą wóz z worami - jeśli nie, to nie rozumiem takiej różnicy ( z mojego punktu widzenia wyssanej z palca )... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.