Skocz do zawartości

[kola]Uszczelnienie wentyla

rebel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tracę resztki cierpliwości. Obręcze Trekowe Duster Elite, asymetryczne. Tubless ready, opona tez. Do tej pory jeździłem na dętce i jakaś myśl przeszła żeby zrobić bezdetki. Wszystko pięknie wg manuali z netu. Taśma trezado wentyle tez  przy kolejnych próbach duct tape (lepsza moim zdaniem). Naklejona na ciepło. Ciagle mi ucieka powietrze przez wentyl. Kilka razy kleilem nowa taśmę bo może wentyl nie dolega właściwie.  Nic nie pomogło. Czy jeśli wleje mleko  to krawędź styku wentyla z obręczą się uszczelni? Czy na sucho bez mleka układ musi być w 100% szczelny?

A

Napisano

Dużo ucieka? Posmaruj rant wentyla mlekiem przed montażem.

Układ na sucho nie musi być idealnie szczelny, ale nie powinno też nic wyraźnie uciekać. Jak tylko lekko syczy z bliska to spokojnie się uszczelni po zalaniu mlekiem i przejechaniu paru km.

Napisano

1. wcale nie musi uciekać przez wentyl, może wydostawać się którymś otworem na nypel, hulać między ściankami obręczy i dopiero wydostawać się otworem na wentyl

2. gęsta piana z płynu do naczyń na całą obręcz/nyple i od razu widzisz czy gdzieś ucieka prócz wentyla

3. duct tape niekoniecznie, tylko gorilla tape, do dusterów elite idealnie pasuje ta węższa bez przycinania

Napisano
9 godzin temu, seraph napisał:

Dużo ucieka? Posmaruj rant wentyla mlekiem przed montażem.

To że ucieka widzę po posmarowaniu wentyla mydlinami. Spróbuję dzisiaj zalać. Przejrzałem całą obręcz z naklejoną taśmą, dołożyłem jedną warstwę w miejscu które budziło wątpliwości. 

Napisano

U mnie było podobnie. Na wentylach Trezado nie chciało się uszczelnić. Założyłem wentyle z Syncros'a i uszczelniło się bez problemu. Problem występował zarówno na kołach Trek'a (Duster Elite) jak i Scott'a (AlexRims).

Napisano
55 minut temu, KNKS napisał:

U mnie było podobnie. Na wentylach Trezado nie chciało się uszczelnić. Założyłem wentyle z Syncros'a i uszczelniło się bez problemu. Problem występował zarówno na kołach Trek'a (Duster Elite) jak i Scott'a (AlexRims).

Możesz podać gdzie je kupiłeś? Nie mogę znaleźć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...