Skocz do zawartości

[Piasty] XLC czy DT Swiss

kacper1509

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co to jest "piesta"?

Właśnie to jest wielka niewiadoma z XLC, że nawet nie raczyli napisać czy to jest na maszynowych łożyskach czy też nie, a o dostępności jakiegokolwiek z elementów to możesz od razu zapomnieć. A w DT Swiss głupi zapadki kupisz, sprężynkę czy cokolwiek innego się wydarzy...

Napisano
16 godzin temu, cervandes napisał:

Co to jest "piesta"?

Właśnie to jest wielka niewiadoma z XLC, że nawet nie raczyli napisać czy to jest na maszynowych łożyskach czy też nie, a o dostępności jakiegokolwiek z elementów to możesz od razu zapomnieć. A w DT Swiss głupi zapadki kupisz, sprężynkę czy cokolwiek innego się wydarzy...

W przypadku droższych kół i piast ma sens stosowanie DT Swiss, bo w razie czego można dokupić adapter pod inny standard (albo go właśnie zdemontować), cały nowy bębenek itd. natomiast w przypadku np. Shmiano (i wielu innych firm) nie kupuje się części zapasowych, bo wychodzi to horrendalnie drogo. Kupuje się całą piastę i robi przeszczep wnętrzności, np. cała piasta 150-170zł, a jeden konus 50zł w przypadku Shimano XT. Zaletą DT jest jakość wykonania i dostępność adapterów do wszystkiego, stosowanie katalogowych łożysk itd.

Napisano
Teraz, cervandes napisał:

XLC do którego niczego i nigdzie się raczej nie dokupi?

Xlc to nasza marka, a produkuje te piasty zapewne jakiś Joytech.

Części się znajdą ale trzeba rozpoznać producenta.

Napisano

Moja zasada jest jedna - im bardziej niedostępne części zapasowe, a jednocześnie stosunkowo niedrogie piasty, tym bardziej opłaca się kupować całe nowe piasty na części. No chyba, że padają jak muchy, więc zabawa staje się nieopłacalna i zmieniamy producenta :)

Napisano

Wolę dopłacić do DT Swiss i być spokojnym że mi coś kiedys się nie zablokuje jak teraz moim deore xt ale tylko tył wymieniam bo na  przód mi kasy nie wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...