Skocz do zawartości

[zacisk] Kupno skręcanego Thru Bolt 100x9mm

radm3

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężki temat. Mnie udało się znaleźć tylko taką oś https://www.tartybikes.co.uk/fork_spares/crewkerz_9mm_front_through_axle/c572p13122.html

Przeróbka szybkozamykacza chyba będzie ciężka, bo taki Novatec ma mniejszą średnicą od strony dźwigni. 

Pozostaje chyba kupno jakiejś osi i nagwintowanie. Albo zakup zacisku DT Swiss RWS, jeśli takie rozwiązanie Cię zaspokaja - w sumie to jest skręcany. Mnie zależy na bolt on, żeby nie dało się rozebrać bez klucza. 

On za bardzo nie ma pojęcia o rowerach. Stwierdził że być może trzeba zrobić z jednej strony gwint lewy a z drugiej prawy. Gwint prawy może zrobić a lewego nie (sprzęt go ogranicza). Może specjalnie mi tak powiedział bo nie chciało mu się tego robić.

Kurcze, faktycznie. :wallbash:Nie wiem jak ja na to wcześniej patrzyłem, ale wydawało mi się, że na zdjęciu z pierwszego posta są gwinty w przeciwnych kierunkach. Sorry @radm3, jest tak jak pisałeś wcześniej - dwa prawe gwinty i zwykłe nakrętki. W innym przypadku obie nakrętki kręciłyby się w tych samych kierunkach, a tokarz jest leń albo kombinator bez najprostszych narzędzi. Idź do innego.

Nie rozumiem co za problem dla tokarza wykonać z jednej strony pręta łeb pod klucz, a z drugiej  gwint z drobnym zwojem .... i tak toczy z pręta o większej średnicy .

Lepiej mieć tylko jedną nakrętkę, w ostateczności można jedną z nakrętek zakręcić na mocny klej do gwintów.

Albo zamiast molestować tokarza, kupić ośkę Novatec, odkręcić zacisk i zamiast niego nakręcić nakrętki do oki ... 

8 godzin temu, Rulez napisał:

Nie rozumiem co za problem dla tokarza wykonać z jednej strony pręta łeb pod klucz, a z drugiej  gwint z drobnym zwojem .... i tak toczy z pręta o większej średnicy .

Czas a co za tym idzie - koszty. Dla tokarza na plus oczywiście, dla usługodawcy niekoniecznie. Nawet jeżeli robiłby to pod klucz 13, to musiałby użyć pręta fi 15, i wykonać 6, 7 przejść (głębokość skrawania 0,5mm+wykańczające) na długości pręta. Plus dodatkowa obróbka na frezarce żeby wykonać sześciokątny zarys łba.

To dalej żaden problem, po co sześciokątny łeb, skoro wystarczą 2 równoległe płaszczyzny ...

Mam tu rozwiązanie problemu za 9,70 + koszty wysyłki :thanks::

https://rower.com.pl/os-piasty-przod-quando-cr-mo-kpl-m9x140-341192

Wywalić co zbędne, a jedną z nakrętek można wkręcić na mocny klej anaerobowy ... i temat załatwiony .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...