Skocz do zawartości

[Korba shimano Sora] czy jest zamiennik

Mily1988

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

na wstępie proszę o wyrozumiałość ponieważ to mój pierwszy post. Do rzeczy... Potrzebuję wymienić korbę na nową ponieważ starą zajechałem (była źle dokręcona i wytarłem gwint). Obecnie posiadam: 

MECHANIZM KORBOWY SHIMANO SORA

MODEL: FC3550 SORA 175mm

TYP : DO 9 RZĘDOWYCH NAPĘDÓW

RODZAJ : DWUTARCZ

w moim ACCENT CX-ONE 2017. Jest dostępny na rynku więc gdyby nie cena ok 400zł nie było by tematu :D 

Pytanie brzmi czy czy ktoś z Was orientuje się czy np Korba SHIMANO SORA FC-R3000 o tych samych specyfikacjach będzie pasowała? Kosztuje 250zł a na moje amatorskie oko niczym się nie różni jak nazwą ( FC3550 a FC-R3000). 

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

Rozumiem że wymieniasz CAŁĄ korbę, a nie tylko jedno ramię (nie wiem na czym polega istota uszkodzenia)?

Będzie pasowała, ludzie nieraz wymieniają napęd - i to nie tylko z Sory na Sorę ;) Jeśli nie chcesz przesuwać przerzutki i zmieniać długości łańcucha to pilnuj tylko żeby miała tyle samo ząbków na wieńcach (no ale skoro piszesz "o tych samych specyfikacjach" to chyba o tym wiesz.

Napisano

Musze wymienić całą bo producent nie sprzedaje lewego ramienia osobno :/  A jak juz kupie całą to wymienie całą, zawsze będę miał nowe zęby.

Wytarłem gwint w lewym ramieniu przez co całe ramie opada w strone ziemi. 

Dzięki wielkie za pomoc ! :)  w takim razie wymienie na r3000 

Napisano

ekhmm, na ramieniu.... :) korba - lewe ramie ma trzy gwinty i jeden jeden wielowypust do mocowania osi, który to połowa ludzi nazywa "gwintem"

tak więc - gniazdo pedała masz wyrobione? wielowypust mocowania osi? a może jedno z dwóch gniazd śrub kontrujących?

Napisano

W załączniku podesłałem foto przykładowego ramienia i oznaczyłem. Tam w środku juz jest tak wyrobione że nie ma o co się zazębiać

Inkedpol_pl_Lewe-ramie-Shimano-FC-M552-FC-M542-Hollowtech-II-7921_1_LI.jpg

Napisano

W tej sytuacji wielowypust na osi też może być objechany, sprawdź to. Miałem tak na wyprawie, nie polecam ;) Shimano dla tego rodzaju osi  zaleca kontrolę dokręcenia śrub co 100 km i warto to robić, bo korby szosowe kosztują krocie.

Napisano

a to szkoda że nie wiedzialem wcześniej :p uniknął bym problemu :) Wielkie dzięki za informację - teraz z pewnością będę to kontrolował...

Napisano
14 godzin temu, c1ach napisał:

W tej sytuacji wielowypust na osi też może być objechany, sprawdź to.

Po co, skoro kupuje całą nową korbę?

Napisano

Mimo wszystko skusiłbym się na wyższy model niż r3000, która kosztuje c.a. 260zł a swoje waży - 980 gram.

tiagra jest lżejsza o 60 gram i droższa o 30zł. 105-ka z pustymi ramionami jest do kupienia za 340zł a waży 800 gram.

180 gram mniej za 8 dych jest warte grzechu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...