Gum1x Napisano 24 Lutego 2019 Napisano 24 Lutego 2019 Witam Od jakiegoś czasu około roku zainteresowałem się dh/fr tylko mój stary specialized rochopper się nie nadaje. Pomóżcie mi wybrać jakiegos dh/fr. Budżet 6000 zł. Myślałem nad mondraker summum giant glory yt tues dartmoor hornet 2018 pro. Czasami raz na 2 tydz jeździłbym do miasta na schody itd. Około 20 km w jedną stronę ode mnie.
Galvatron Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 Mógłbyś szerzej opisać co i gdzie dokładnie zamierzasz robić na tym rowerze?
Gum1x Napisano 26 Lutego 2019 Autor Napisano 26 Lutego 2019 Głównie skupiał bym się na skakaniu hopek schodów wheelie a czasami jakieś trasy 20 30km ale to raz na 3 tyg. Chciałbym żeby rama była wytrzymała. Od jakiegoś czasu bardzo podoba mi się giant glory co o nim sądzicie. Jak jest tam z wagą i ramą. Wiem że te rowery są ciężkie ale nie chce kloca co waży 20 kg z tego co słyszałem glorki ważą w okolicach 16 17 kg.
Galvatron Napisano 26 Lutego 2019 Napisano 26 Lutego 2019 W Twoim wypadku rower zjazdowy odpada, bo to sprzęt wyłącznie do jazdy w dół. Jeżdżenie na czymś takim po mieście, nie mówiąc o dłuższych trasach, to będzie mordęga. Tu masz sensowny nowy rower z nowoczesną geometrią, który w dół będzie jeździł równie dobrze, jak nie lepiej niż stara zjazdówka (z rabatem powinieneś się zamknąć w okolicach 6000): https://velo.pl/rowery/gorskie-full-suspension/enduro-29-fsx/dartmoor/blackbird-intro-29
Gum1x Napisano 27 Lutego 2019 Autor Napisano 27 Lutego 2019 Nie chce nic nowego wolę używke. Te rowery dartmoora nie podobają mi się. Jedynie z dartmoora hornet. Mysle też nad zakupem glorki ponieważ bardzo mi się podoba. Mógłbyś wycenić też mojego speca comp rochopper?
Galvatron Napisano 28 Lutego 2019 Napisano 28 Lutego 2019 Moim zdaniem jest warty maksymalnie 200-300 zł. Czemu wolisz używany sprzęt? Po pierwsze, używana rama do sportów grawitacyjnych to zawsze ryzyko, bo jeśli była używana zgodnie z przeznaczeniem, to może być mocno nadwyrężona i po pewnym czasie pęknąć/złamać się, co z kolei może doprowadzić do poważnego wypadku. Po drugie, do ceny używanego roweru przeważnie trzeba doliczyć 500-1000 zł na serwis zawieszenia (amortyzatory, łożyska wahacza). Po trzecie, trzeba umieć dobrze ocenić faktyczny stan roweru - nie tylko ramy i zawieszenia, ale także całej reszty. Kupując rower używany kupujesz sprzęt z pewną historią, który może pochłonąć o wiele więcej pieniędzy niż początkowo zakładałeś, bo komponenty są już zużyte i wymagają serwisu/wymiany. "Podoba mi się" jako główne/wyłączne kryterium doboru sprzętu to bardzo zły pomysł. Rower zjazdowy bardzo słabo nadaje się do normalnej jazdy, przede wszystkim ze względu na geometrię, ale także charakterystykę pracy zawieszenia. Po pierwszej próbie zrobienia na nim 20-30km będziesz miał dosyć.
Gum1x Napisano 28 Lutego 2019 Autor Napisano 28 Lutego 2019 Zdaje sobie sprawę że używany rower może byc w złym stanie ale i tak wolę... Nie chce żadnego dartmorka za 6 K nowego bo moim zdaniem jest to poprostu nie opłacalne. Chyba że horneta. Na dh nie będę jeździł po 20 30 km jak się nie da. Chyba musi mi się podobać rower żeby mi się fajnie jeździło. Pozdrawiam
Galvatron Napisano 28 Lutego 2019 Napisano 28 Lutego 2019 W takim razie rzuć okiem na to: https://velo.pl/rowery/gorskie-sztywne/enduro-275/dartmoor/hornet-pro-0
Gum1x Napisano 28 Lutego 2019 Autor Napisano 28 Lutego 2019 A jak rama w takim rowerku nadaje się do dh bo z tego co słyszałem to niby dobra.
Galvatron Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Nie jest to dedykowana rama do DH, ale, z tego, co wiem, nadaje się do dość ostrego katowania. W Twoim wypadku nie jest to wybór optymalny, bo lepszy byłby agresywny full do enduro, ale o niebo lepszy niż jakaś Glorka, która nadaje się wyłącznie do pędzenia w dół.
Piter233 Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Jakie dh? Jakie fr? Gdzie ty na tym chcesz jeździć? Masz kasę na wyjazdy? Na ochraniacze, kask? Na wejściówki do bike parków? Nie obraź się, ale patrząc po skakaniu po schodach, hopkach, i wheelie szukasz roweru do lansu. Niech zgadnę, naoglądałeś się na youtubie filmików od pewnego gościa? Rower do dh nie nadaje się do normalnej jazdy. Trzeba mieć na nim gdzie jeździć.
Galvatron Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 24 minuty temu, Piter233 napisał: Niech zgadnę, naoglądałeś się na youtubie filmików od pewnego gościa? Jakiego gościa?
Piter233 Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Gościa który jeździ "urban dh" i od wakacji regularnie pojawia się osoba która chce rower do "urban dh", do "dh", do "fr" żeby poskakać po schodach w mieście i robić łili. Pytanie było skierowane do autora tematu, bo raczej nie miał okazji przejechać się po płaskim na takim rowerze. Ja po 15 km dojazdówki do fajnego lasku na fullu 120 miałem dość, co dopiero na maszynie do dh.
Gum1x Napisano 1 Marca 2019 Autor Napisano 1 Marca 2019 Trochę zabardzo mnie poniosło z tym dh, ponieważ to zawsze było moje marzenie. Ale pójdę za waszym głosem. Co sądzicie o rowerku hornet np 2017 2018 2019 oczywiście w wersji pro. Ponieważ też mi się bardzo podobają.
Piter233 Napisano 1 Marca 2019 Napisano 1 Marca 2019 Dartmoor nie produkuje dużych ilości więc dostanie starszych roczników to tylko w używkach. Hornet jest spoko, możesz też się zastanowić nad primalem, będzie trochę bardziej uniwersalny, bo hornet w dalszym ciągu jest ukierunkowany bardziej na zjazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.