Sm0k Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Witam, Planuję wymianę kasety 11-28 na 11-32 w moim Tribanie 540. Wiem, że wózek przerzutki przyjmie nową kasetę bez problemu. Czy jest to operacja "plug&play" czy też po wymianie trzeba będzie jeszcze dokonać regulacji tylnej przerzutki? Nowy łańcuch powinnien być dłuższy czy może być tej samej długości co stary? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Długość łańcucha - wyjdzie w praniu. Najwyżej do kolejnej jego wymiany będziesz musiał pamiętać, zeby nie wrzucać duża-duża. Co do przerzutki - będziesz musiał pokręcić jedną śrubką żeby odsunąć górne kółko od kasety i powinno wystarczyć. I to by było na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Podłączę się do tematu. Ja z kolei chcę zmienić kasetę 11-25 na 12-28. Chyba nie będzie problemu ? Osprzęt pełna Tiagra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sm0k Napisano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 @heavy_puchatek dzięki za odpowiedź. Masz na myśli jedną z tych dwóch śrubek, którymi reguluje się zakres pracy przerzutki (H i L)? Łańcuch i tak muszę wymienić więc pewnie zanim założę nowy przetestuję na starym czy długość pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Nie, chodzi o tę trzecią śrubkę, nie pamiętam jak oznaczoną - poszukaj, gdzieś tam jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Jaki masz model przerzutki? Pojemność wózka to jedno, ale przerzutka musi jeszcze być kompatybilna z koronką 32T. Można korygować ustawienie przerzutki tak jak napisał heavy_puchatek , ale próba dopasowania przerzutki do zbyt dużej koronki skończy się terkotaniem górnego kółeczka przerzutki podczas pracy łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sm0k Napisano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Przerzutka to Shimano 105 5800 i z tego co wiem ten model może obsłużyć koronkę 32T bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Jeżeli masz wersje z wózkiem GS, to ma ona pojemność 37T i obsługuje kasety max 32T. Po wymianie kasety mogą być potrzebne drobne korekty baryłką od naciągu linki i korekta odsunięcia górnego kółka od największej zębatki kasety przy pomocy śrubki nr 2. EV-RD-5800-3712C.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Panowie, podobnie jak kolega autor postu, chcę zamienić kasetę w moim bajku z 11-28 na 11-32 . Przerzutka tylna SORA. Panowie, czy ta przerzutka obsłuży nową kasetę 11-32 z korbą 50 x 34? https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/szosowe/raleigh/39583/criterium_elite Z góry dziękuję za pomoc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Bez problemu ogarnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Sora z wózkiem GS powinna obsłużyć kasetę 11-32. Ale żeby potwierdzić na 100% musisz podać model przerzutki. W załączniku brak danych, a ze zdjęcia nie jestem pewien modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Shimano dla RD-3500-GS podaje max. koronkę 32T, w moim budżetowym grawelu ogarnia ona bez problemu kasetę z największą koronką 34T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 I to jest praktyczne rozumienie podawanych max wielkosci koronek jakie moga obslugiwac dane przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 3 godziny temu, pawelj5 napisał: Sora z wózkiem GS powinna obsłużyć kasetę 11-32. Ale żeby potwierdzić na 100% musisz podać model przerzutki. W załączniku brak danych, a ze zdjęcia nie jestem pewien modelu. Przepraszam, nie byłem w stanie podać dokładnego modelu przerzutki, byłem poza domem. Shimano RD-3500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 5 Maja 2020 Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Według strony Shimano RD-3500 zarówno z krótkim jak i średnim wózkiem obsługuje kasety 11-32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.