jacekad82 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Witam, W temacie rowerów szosowych jestem raczej laikiem ... W związku z tym chcialbym prosic Was o poradę ..... W najbliższych dniach planuje zakup jakiegoś roweru szosowo przełajowego w budżecie do 6-7000PLN. Generalnie rowerem tym bede jezdzil po w miare dobrze utrzymanym asfalcie ale od czasu do czasu będą to lekkie szutry bez dużych i ostrych kamieni (na typowe górskie warunki mam dobre MTB). Znajomy polecil mi firme Canyon - podobno stosunek jakosc do cena jest najlepsza. Czy polecacie te marke ? Na początek wziąłem na tapetę kilka modeli tej formy ... prosze o Wasze opinie: https://www.canyon.com/pl-pl/tools/bike-comparison/#biketype=1&bike1=4363&bike2=4362 - czy warto dopłacać aż tyle do carbonowej ramy w tym modelu roweru (dodam ze w zawodach jeżdżę sporadycznie, jestem raczej amatorem) - te modele różnią się również przerzutka, czy zatem SRAM RIVAL i APEX rozna sie az tak bardzo ? Jak sie ma np. SRAM APEX do shimano 105 ? Bralibyście w ogole pod uwage SRAM-a ? https://www.canyon.com/pl-pl/road/ultimate/2019/ultimate-cf-sl-7-0.html - jako alternatywe boore pod uwage ten model rowniez aczkolwiek mam obawy odnosnie jego uzytecznosci na szutrze bub dziurawym, nierównym asfalcie warto wogole brac ten model pod uwagę ? https://www.canyon.com/pl-pl/tools/bike-comparison/#biketype=1&bike1=4351&bike2=4352 - to kolejna alternatywa ktora biore pod uwage, ale tutaj znowu mam obawy o użyteczności tych modeli na szosie, będzie dużo wolniejszy ? Prosze Was o poradę który model wybralibyscie będąc na moim miejscu. Z góry serdecznie Wam dziękuję ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Może zacznij od przymiarek porównywalnych modeli na polskim rynku Powinieneś też wybrać materiał ramy - alu, czy karbon... Tu dobrze widać jak moda winduje cenę - aluminiowy Grail jest w cenie karbonowego Ultimate... Canyon jest marką wysyłkową, co nie każdemu odpowiada, podobnie jak warunki gwarancji. Co do napędu, to Sram ma gorących zwolenników, ale i przeciwników. Przy przewadze zastosowania w terenie, typowa grupa szosowa od Shimano będzie miała problem ze "sztywnością" napędu - latający łańcuch itp., ale to Ciebie nie dotyczy, bo masz przecież zamiar śmigać głównie po asfalcie. Dochodzą jeszcze niuanse typu : zwykłe szosowe szczęki vs. hydrauliki, oraz QR vs sztywne osie. PS Te Inflite są paskudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinGIR Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Jezeli bedziesz jezdzil tylko sporadycznie na lekkich szutrach to spokojnie mozesz brac standartowa szosowke. Bradzo czesto przejezdzam przez szutrowe drogi na Cannondale SuperSix Evo Hi-Mod z Pirelli P Zero Velo 25mm oponami i jezeli tylko jest sucho (lub suchawo) to nie ma zadnych problemow. Na poczatku tego roku bylem na Sardyni gdzie wypozyczylismy z dziewczyna Canyony: ja bylem na Ultimate a ona na Endurace; obydwa carbonowe. Jezdzlismy ~ 40% po "strade bianche" i to niektore nadajace sie bardziej na XC MTB (w tych momentach bylo ciezej) i absolutnie dawalismy sobie rade a wrecz Endurace (z 28mm Conti 4K S) byl rewelacyjny (ten byl z z tarczowymi). Niemniej kupowanie roweru baz jazdy probnej moze nie byc idealne. Moj wynajety Ultimate mial praktycznie identyczne reach/stack do mojego Canona SS ale na tym Ultimate jezdzilo mi sie nie za dobrze. Nie chcialbym reklamowac specjalnej marki i modelu ale mialem pare lat temu Cannondale Synapse Hi-Mod i jest to cos bardzo porownywalnego do Canyona Endurace jezeli chodzi o uzytkowosc. Jako "codzienny rower" z konkretna czescia na szutsze bylby absolutna bomba. Polecam spojrzec i moze uda ci sie gdzies go przetestowac i moze znalezc niezla okazje kupna. Oczywiscie jest cala masa innych rowerow ktore bardzo fajnie podejda pod twoja kategorie. Powodzenie w wyborze, zakupie i jezdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.