Skocz do zawartości

[piasta] Deore XT WH-M785 bardzo wysokie opory toczenia

_GoGoL_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jest taka sprawa. Dziś zmieniałem kompletne nowe koło w rowerze. Było jakies WTB na piaście klasy Deore 615. Kręciło się normalnie, szybko.
Nowe koło to Deore XT WH-M785, data produkcji 2010. Czyli zasadniczo 2 klasy wyżej sprzęt. Problem jest taki, że kręci się ono znacznie wolniej niż stare, wysłużone Deore 615
O co może chodzić? Żadnych luzów nie ma. Kwestia przeserwisowania piasty? Po blisko 10 latach pewnie bebechy/smar to "bajka".
Poniżej zdjęcie starej piasty i zaznaczonego na czerwono elementu, który powoduje, że koło tak kiepsko się kręci + filmik porównawczy (tył nowe koło)
Wszystkie filmiki w sieci jakie znalazłem pokazują co najwyżej serwis tej piasty w systemie z szybkozamykaczem, a j mam sztywną ośkę. Jakieś rady?

https://www.facebook.com/100002661558568/videos/pcb.1351110501696758/1974501769315189/?type=3&theater&ifg=1

52850016_379595979288836_1071205581387202560_n.jpg

Napisano

10 lat bez serwisu i zamiast zajrzeć, to pytasz na forum gdzie leży problem?

Napisano

Mam 2 kpl. kół MT55 i na nich jeżdżę większość czasu, bo do pracy, XT czyli M785 na maratony, wypady i oba kpl. na szybkozamykaczu ale to pewnie nieistotne.

Chciałem się wypowiedzieć w kwestii tych 10 lat, moje mam krócej ale serwisuję co roku, czyli rozbieram, czyszczę, smaruję i składam.

Nie jestem specem czy serwisantem, nie mam porównania ale budowa jak i serwisowanie są proste i zacząłbym od tego , ponieważ przynajmniej moje na 9mm samozamykaczu mają dość solidne uszczelnienia, więc jak dostała się tam woda np. podczas mycia myjką ciśnieniową to raczej stamtąd nie wyleci.

Napisano

Przod- 

Caly internet powiadasz? Czas ponizej minuty na calosc.

Tu masz tyl na fat osce M6000, w sumie analogicznie jak XT i to u Szaja. Polska wersja tez jest, ale wtedy moj czas lacznie z pisaniem bedzie powyzej minuty ;]

Napisano

Zrobiłem jak na fimiku szaja.

Efekt taki ze po prostu konusy były za mocno skręcone. O dziwo pomimo uplywu czasu w środku wszystko cacy. Smar na łożyskach itp. Nic nie było trzeba robić. Koło juz kreci sie normalnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...