Gość Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Cześć, mam koła na piastach DT350. Chciałbym nieco je wyciszyć i tutaj pytanie, jakiego smaru najlepiej byłoby użyć (i w jakiej ilości) do ratcheta, aby zapadki pracowały ciszej? Oryginalny DT, czy dobry będzie też jakiś inny, tańszy i łatwiej dostępny?
dorota57 Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Ja zastosowałem taki: https://mh.org.pl/smary/4029-smar-shell-gadus-s2-v220ac-2-400g-czerwony-smar.html
cervandes Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Wyciszenie ratcheta wiąże się z tym, że większa ilość smaru może zablokować pierścienie i zazębią się one mniejszą powierzchnią niż powinny, co spowoduje ukruszenie zębów. Oj, troszkę zdjęć w necie z tej przypadłości się znajdzie.
Gość Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Ok, w takim razie zmieniam założenie - niech sobie brzęczy, wolę aby działało. Czyli najlepiej stosować niewiele smaru, tylko lekko jak samo DT pokazuje w swoich materiałach? Co najlepiej wykorzystać zamiast ich oficjalnego środka? W sensie smar jakiego typu.
malutki Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Jeśli chcesz by było cicho to przynajmniej raz na sezon smaruj ratchety i tyle. Co do smaru myślę że nie ma co oszczędzać, ten z DT starczy na wiele lat smarowania.
Chleje24na7 Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 7 godzin temu, cervandes napisał: Wyciszenie ratcheta wiąże się z tym, że większa ilość smaru może zablokować pierścienie i zazębią się one mniejszą powierzchnią niż powinny, co spowoduje ukruszenie zębów. Oj, troszkę zdjęć w necie z tej przypadłości się znajdzie. Ja nie wiem jak u was, ale w enduro moja 350 z towotem latała jak nowa przez ponad 5 lat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.