yambey Napisano 19 Lutego 2019 Napisano 19 Lutego 2019 Witam Mam archaicznego Fox'a długo nieużywanego , który wymaga odświeżenia ze względu na cieknące lagi. Teraz kilka pytań: 1. Czy można stosować zamienniki olejów? Czy motocyklowe oleje do lag o podobnej lepkości będą się nadawały? 2. Gdzie i pod jaką nazwą mogę znaleźć uszczelniacze do amorka, istnieją dobre zamienniki czy tylko stosować oryginały? 3. Korzystając wyszukiwarki Fox'a , podany w tytule amortyzator znajduję się pod nr. 17 ? Cytuj
Kowal1986 Napisano 20 Lutego 2019 Napisano 20 Lutego 2019 Po pierwsze rozbierz go i zobacz, czy w środku nie ma jakiś uszkodzeń zanim nakupisz olejów i uszczelek. 1. Dowolnego oleju nie radzę stosować, bo masz otwarty tłumik RL. Fox 10W Red = Silkolene Pro RSF 10W 47,36cst/40oC - ten ostatni parametr jest najważniejszy. Olej ten w małych ilościach kupisz u kolegi z forum Activia. http://activia.sgl.pl/czesci/oleje-i-smary/oleje/do-amortyzatorow/293 2. Nie bądź skąpy i kup oryginały. Mnie raz jeden sklep oszukał i sprzedał podróbki, albo jakieś stare leżaki magazynowe. Warga dobrze nie dolegała i olej się sączył non stop. Musiałem kupować kolejne uszczelki tym razem naprawdę oryginały i drugi raz bawić się w serwis; 3. Raczej tak; P.S. Amory z tych lat mogą mieć wadę fabryczną (migrację oleju z lagi dolnej do komory powietrznej). Jak zauważysz, że w komorze powietrznej jest znacznie więcej oleju niż 5ml zalecanego FoxFluid to musisz wymienić uszczelnienia tłoka komory gazowej na nowy typ. Poniżej link do mojego wątku: 1 Cytuj
yambey Napisano 24 Lutego 2019 Autor Napisano 24 Lutego 2019 Dzięki za rzetelną odpowiedź. W moim przypadku nie występuje proces migracji oleju. Podejrzewam ze od serwisu amorka minęło sporo lat i to jest główną przyczyną nieszczelnych uszczelek. Mam jeszcze jedno pytanie związku z uszczelniaczami. Mianowicie w motocyklach enduro duża popularność zyskały uszczelki SKF ( mające charakterystyczny zielony odcień ) ze względu na dodatkowe właściwości samosmarujące. Zauważyłem, że można je również nabyć do Fox'a, czy warto w nie zainwestować? Jeśli tak to wybrać wersję z kołnierzem wystającym poza obrys czy bez kołnierza? Cytuj
Kowal1986 Napisano 25 Lutego 2019 Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) Ja używałem zielonych SKF-u i było ok. Do niczego nie mogłem się przyczepić. Oryginały Foxa też są produkcji SKF tylko są czarne. Jeśli oryginalne uszczelki masz z kołnierzem, a raczej na pewno masz, bo bezkołnierzowe chyba dopiero wprowadzili do odchudonych Fox-ów StepCast, to też bierz z kołnierzem. Znacznie prościej je poprawnie zainstalować i potem zdemontować. Edytowane 25 Lutego 2019 przez Kowal1986 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi