Skocz do zawartości

[rama] czy istnieje taka rama?

giagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nio to teraz mam dylemata; rama Primal 27.5+ plus adaptery (nie wiem tylko czy suport nie pójdzie zbyt nisko przy normalnych oponach) czy rama od Meridy a może lepiej focus?

Dobrze, że przynajmniej wybór amorka jest prostszy :) 

W sumie wybór ramy sprowadza się do kwestii czy klasyczne XC czy modny Trail a przeznaczenie dla każdej zgoła inne..

Napisano

Ten Primal jest tak seksowny, że sam bym sobie takiego chętnie złożył.

1 godzinę temu, giagi napisał:

W sumie wybór ramy sprowadza się do kwestii czy klasyczne XC czy modny Trail a przeznaczenie dla każdej zgoła inne..

22 minuty temu, Brombosz napisał:

Trail nie powinien być modny tylko powinien być potrzebny, tak jak każdy inny posiadany rower.

Musisz sobie odpowiedzieć co potrzebujesz. Trail jest w cięższy teren niż XC. Dla mnie dla odmiany komfortowy rower do miasta to full do enduro, od kiedy zacząłem zeskakiwać ze schodów, zamiast z nich zjeżdżać i zaliczać wszystkie możliwe hopy w drodze do Biedry :D

Napisano

No ja mam zapewne nieco wypaczone podejście bo to co niektórzy nazywają ATB czy MTB (czyli najniższy przedział cenowy) to szrot. Sztywniaki AM/trail traktuję właśnie jakie takie wszędowjazdy ATB czyli rower rekreacyjny. Do trailu bez fulla ze skokiem 140 bym nie podchodził a xc to wylajtowane wyscigówki o geo uniemozliwiajacej jazdę po bułki.

Napisano

No właśnie, ciągle coś kosztem czegoś.... jak szybkie to nie wygodne, jak wygodne to ci to nie wygląda itd.

Wracając do Primala - myślałem, że na sztywnej osi jest tylko wersja plusowa...

A teraz patrzę, że faktycznie wersja 2018 27.5 ma sztywną oś :rolleyes: no i boosta ale to akurat jest do obejścia. Nie potrzebnie wersję 2018 chyba odrzuciłem na samym początku za ten płaski kąt.

Jakie są realne wymiary tej ramy w rozmiarze S? Pytam bo od swego czasu przestałem wierzyć tabelkom...

Napisano

Tak sobie lukam po tych tabelkach i wychodzi, że najbliżej mi chyba jednak do Octane One Prone 27.5"

Czy ktoś może powiedzieć więcej od siebie o tej ramie?

Znalazłem też ciekawą ramę VOTEC VC...

Napisano

Miało być mocno i wygodnie a wyszło lekko i sportowo :)

Rama zakupiona, wprawdzie to model sprzed paru lat ale nowa - leżak magazynowy. Myślę, że ta rama była godna uwagi...

Muszę przyznać, że jakość wykonania tej Meridy jest naprawdę wysoka; lakier, spawy mistrzostwo, jestem ciekaw jak wyjdzie gotowy bike ;) 

20190222_125421.jpg

20190222_125441.jpg

20190222_125446.jpg

20190222_125617.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...