Skocz do zawartości

[opony] MTB do miasta

Donayo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli chodzi o żywotność na asfalcie to moim zdaniem kolejność jest taka: Saguaro>SS>RK ale skoro jak piszesz jeździsz spokojnie to w Twoim przypadku w ogóle bym tego pod uwagę nie brał tylko wagę i cenę. Wszystkie te opony są bardzo zbliżone do siebie - na oba koła można założyć te same opony, natomiast w przypadku Saguaro jest jeszcze wybór kierunkowy prędkość albo lepsza przyczepność w zależności od tego w jaką stronę będzie bieżnik. 

Druga sprawa, doczytałem,że masz już typowe opony w teren - a po asfalcie jeździsz bardzo spokojnie więc może faktycznie posłuchaj kolegi,zaryzykuj i sprawdź tym razem slicki. Możliwe że do Twojego stylu jazdy będą dobre. 

Napisano

Kupiłem parę lat temu składaka na (chyba) dobrym osprzęcie :)
Rama: Bergamont B-Wild
Widelec: Rock Shox Judy
Hamulce: Magura Julie
Przerzutka przednia: Shimano Deore
Przerzutka tylna: Shimano Deore XT
Wrzucam fotkę całego, zaraz po zakupie.

Co do opon, są one podobne do RK, SS czy tamte są "mniej terenowe"?

IMG_20150428_171354.jpg

Napisano

Przyzwoity. Mix starego osprzętu z trochę nowszym. ( nie wszystko widzę ). Popularne opony i chyba nawet kultowe irc mythos bodaj pierwszej generacji. Nie miałem. Na forum retromtb.pl znalazbys ludzi którzy jezdzili i jeżdżą na nich. Nie podejmuje się porównania, ale to jest opona terenowa.

Napisano

Cieszę się, że całkiem nieźle wybrałem.
Jakoś tak mi się spodobał od razu, a jak zobaczyłem osprzęt to stwierdziłem, że opłaca się go brać.
Te opony są fajne, dużo już mają przejechane bez niespodzianek, jednak są po prostu głośne i mam wrażenie, że mają spore opory toczenia.
Pytam, ponieważ jeśli RK oraz SS są podobne do tych, na pewno będę brał te polecane przez Ciebie.

Napisano
Teraz, Donayo napisał:

wydają się wręcz idealne dla mnie.
Masz jakieś porównanie do innych, wymienionych tutaj opon?

Tyle że za długo na twardym te CX Compy nie wytrzymają... Jak tył wytrzyma 4 tys to będzie ok. Na Hurricanach zrobisz 3 x tyle... 

Napisano

No właśnie cenowo, nówki nieco przekraczają budżet.
Sam już nie wiem na co się zdecydować.
Trochę obawiam się slicków, bo nigdy na nich nie jeździłem.
Z drugiej strony, chciałbym poczuć różnicę w porównaniu do aktualnych opon.

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

dobra oferta ;)

Patrząc na grafikę na tych oponach to chyba jakiś bardzo stary wypust, a że guma nie szlachetnieje z czasem to nie ma co się łasić... 

Napisano

Wybór się nie zawęził, a jedynie nieco zmienił.
Na polu bitwy pozostały Race King, Smart Sam, City Jet, Town&Country oraz Hurrican.
Te ostatnie nieco przewyższają budżet, ale jestem w stanie wydać tyle na dobre opony, dzięki którym komfortowo zrobię tysiące kilometrów.
Muszę jedynie pomyśleć czy chcę iść w slicki czy semi-slicki, ale raczej skłaniam się ku tym drugim.
Gdyby jeszcze ktoś był w stanie porównać moje aktualne opony do w/w, byłbym wdzięczny.

Napisano
21 minut temu, Donayo napisał:

Na polu bitwy pozostały Race King, Smart Sam, City Jet, Town&Country oraz Hurrican.

Jeździłem w Twoich okolicach przez dłuższy czas na miksie Hurrican 2,0 na tyle i Race King 2,0 z przodu i na połączenie miasta z lekkim terenem nie miałem nigdy lepszego zestawu! Teraz mam Continenetal Town Ride https://www.elitecycling.net/product/continental-town-ride-26-inch-181886-1.htm

i na twardym jest ok ale jak zaczyna robić się miękko to zaczyna się taniec.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...