Skocz do zawartości

[opony] Maxxis Ikon / Ardent Race 29x2.2 dual exo tr

Szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 

Tak jak w opisie. Czy możecie powiedzieć z własnego doświadczenia, która z nich będzie bardziej żywotna na gładkich i twardych nawierzchniach? Docelowo szukam wersji z mieszanką Dual, Exo Protecion i pod TubelessReady. Proszę o pomoc :)

Napisano

Witam, używałem obydwóch opon. AR - przód, Ikon - tył. Ikon wytrzymał cały sezon jakieś 6 tyś, maratony, las, kamienie itp. Ardent Race na przodzie po takim przebiegu wyglądał super. Generalnie fajna mieszanka do takiego stylu jazdy. W górach też były i na suchych kamieniach i korzeniach byłem zadowolony ale na mokrym już średnio ale też nie liczyłem na szał.

Napisano

Dzięki za Twoją odpowiedź. A czy którąś z nich polecałbyś bardziej? Zależy mi głównie na wytrzymałości, w sensie przebiegu, nie będę jej używać w bardzo ostrym terenie :)

Napisano

Ikon mniejsze opory toczenia, jest szybszy, zdecydowanie na suche warunki. Ardent opona bardziej w teren , lepsza trakcja w trudnych warunkach.

Osobiście od trzech sezonów jeżdżę na Ikonach , zabieram je również na maratony i jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Ostatni sezon jeździłem na wersji SILKWORM na mleku Trezado, zero problemów, łatwe uszczelnienie, od siebie polecam

Napisano

Bierz Ikon'a w komplecie w takim razie.

10 godzin temu, kemot1974 napisał:

Ikon mniejsze opory toczenia, jest szybszy, zdecydowanie na suche warunki. Ardent opona bardziej w teren , lepsza trakcja w trudnych warunkach.

Mowa jest o Ardent Race a to jest naprawdę duża różnica między Ardent a Ardent Race. Mam teraz komplet zwykłych Ardentów i porównując do wersji Race to niebo a ziemia. Opory toczenia większe, trakcja większa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...