Skocz do zawartości

[pedały] Warto zmienić 520-tki na KLS Dual ?

Dziubek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamów M530. Ten sam mechanizm co M520 a dodatkowo platforma, która ułatwia wpinanie. Przydatne szczególnie w terenie gdy na chwilę się wypniesz i próbujesz wcelować a na wertepach wszystko lata.

Napisano

Spokojna głowa, parę lat dałem z nimi radę, a śmigam głównie po lasach, to i teraz dam radę. Może następnym razem, ale dzięki za info :)

Napisano

Kup 540 od Shimano, nawet używki w dobrym stanie, zepsuć się tego praktycznie nie da. Co do tych KLS to jak pisze w tytule, że lepsze od Shimano 540 itp a w opisie jest info, że są łożyska ślizgowe to średnio :D KLS to nowa konstrukcja, a Shimano to już weteran wśród zatrzasków, sprawdzone i niezawodne pedały. Używam 540 oraz XT (ale to to samo poza wyglądem i lekko zredukowaną masą) w szosie, miejskim MTB oraz MTB, czyli w 3 rowerach, dodatkowo syn ma takie w MTB i szosie, to razem 5 par. Wszystkie kupiłem jako używki w bardzo kiepskim stanie, poobdzierane, z mega luzami. Po serwisie chodzą idealnie, kręcą się jak nowe - płynnie i bez oporów :) Szosą zrobiłem na nich 6000, mtb ponad 7000, palcem nie tykam a śmigają bez zarzutów.

Btw - może te twoje 520 też wystarczy przejrzeć i zrobią drugie tyle co zrobiły? :D

Pozdrawiam

DIY

Napisano

Teraz już dawno po zawodach. Mam 520-tki i nie zawaham się ich używać.

Nie zrobią, miały uszkodzenie mechaniczne na tyle poważne że poszły do krainy wiecznego kręcenia. I tak swoje w "życiu" zrobiły. Bardzo udany model. A nie jestem fanem dłubania godzinami i rzeźbienia z nadzieją że jakoś to będzie. Byłem ciekaw tych KLS-ów, ale widzę że nie robią szału i pozycja Shimano w tym segmencie jest raczej nie zagrożona.

Hobbystycznie siedzę w latarkach i jak poszukasz to na allegro kupisz latarki z diodą Cree XM-L3, a myk polega na tym że najnowsza generacja XM-L to 2 (XM-L2). Tak więc jak sam widzisz, pisać to sobie można dużo... ;)

Napisano

No trudno, wszystko ma swój limit przebiegu :) Pisać faktycznie można dużo, dlatego swoją opinię wrzucam, choćby dla innych, bazując nie na marketingu czy naklejkach tylko na objeżdżeniu sprzętu, a w przypadku spd shimano za takie pieniądze to naprawdę nie ma się do czego doczepić. Niech mi takie przeserwisowane używki za 40-80zł pokręcą 10kkm to chyba nie tak źle (mają 7k póki co i się nie zanosi, żeby szybko odeszły do krainy wiecznego kręcenia :D).

Pozdrawiam, DIY

Napisano

Moje padły po 5 latach, nie liczę km bo często ruszam bez GPS-a. Ale jeżdżę po wybojach etc. więc lekko nie miały i emerytura zasłużona.

Z tańszych 520-tek jest wersja dla Deca (rockrider 520) i opinie ma fatalne. W sklepie natomiast jak rozmawiałem ze sprzedawcą wychwalał je pod niebiosa...

Tak czy siak, model wart zakupu (oryginały 520).

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...