Skocz do zawartości

[piasta] mamy problem z odgłosami...

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

No to tak. Zaczelo sie od czyszczenia roweru i zmiany przerzutki. W pewnym momencie daly się słyszec w trakcie jazdy paskudne odgłosy (załącznik najlepiej slychac miedzy 2-5sek.) Co to moze byc. Czyszczenie polegalo na zdjeciu kasety i wyczyszczeniu jej bębenka nie ruszalem tylko szmatka przetarlem z gory (minimalnie smaru zeszlo).

Nie wiem czy dobrze diagnozuję ale wydaje mi sie ze to cos z bębenkiem. Problem występuj głównie na cięższych przełożeniach

http://patrz.pl?99301

mam problem z odgłosami

hm... chcesz o tym porozmawiać?:(

No to tak. Zaczelo sie od czyszczenia roweru i zmiany przerzutki. W pewnym momencie daly się słyszec w trakcie jazdy paskudne odgłosy (załącznik najlepiej slychac miedzy 2-5sek.) Co to moze byc. Czyszczenie polegalo na zdjeciu kasety i wyczyszczeniu jej bębenka nie ruszalem tylko szmatka przetarlem z gory (minimalnie smaru zeszlo).

Nie wiem czy dobrze diagnozuję ale wydaje mi sie ze to cos z bębenkiem. Problem występuj głównie na cięższych przełożeniach

mi to brzmi jakby ci wypadło kółeczko z łożyska... ale czort wie, możliwe że to jakaś zapadka...

Nie jestem pewien, ale wydaje sie że piasek/woda dostaly sie do bebenka i mógł sie zrobić luz na bębenku. Ja tak miałem właśnie po czyszczeniu jak byłem nie doświadczonym bikerem :) Koszt regulacji w serwisie +/- 25 zł , da się z tym jeździć ale luz będzie się powiększał. Sprawdz czy kaseta rusza sie na boki tzn równolegle do szprych.

Tak jako skoku nie ma. Tylko mam takie wrazenie ze w czasie obrotu skrzypi w jednym miejscu przy kasecie. Rozebralem i zlozylem przed chwila kasete jeszcze raz niestety nie pomogło :P po zdjeciu kasety bebenek rusze sie na boki tak okolo 1mm ale raczej nie wiecej jak krece samym bebenkiem chodzi w miare ladnie.

Wróciłem wlasnie z serwisu bo życie w niepewności jest denerwujące :angry:

Diagnoza: padły konusy i niewiadomo co z miskami. Zalecenie doktora to szybka transplantacja na nową.

Totalna załamka kasy nie ma na piaste - trzeba buty i pedaly spd. jestem zmyszony konczyc sezon :cry:

Diagnoza: padły konusy i niewiadomo co z miskami. Zalecenie doktora to szybka transplantacja na nową.

Totalna załamka kasy nie ma na piaste - trzeba buty i pedaly spd. jestem zmyszony konczyc sezon

Konusy można kupić - nie kosztują dużo i kulki też można nowe włożyć i też nie jest to duży koszt. A miski zapewne mają się dobrze ;)

Najlepiej zrób zdjęcia wnętrzności piasty i wrzuć je tutaj na forum. Zapewne nie jest aż tak tragicznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...