Skocz do zawartości

[Sztyca regulowana] Smar do sztycy.

Ilia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Chciałem się spytać jakie smary używacie do smarowania sztyc, oraz jakie macie spostrzeżenia. Pytam ponieważ, ja stosuję smar PM 600 i zastanawiam się czy ten smar nie jest za lepki. Warga uszczelki nie daje rady chyba zebrać tego smaru z tłoczyska, przez co wydostaje się go dosyć dużo i czy czasem podczas wciskania nie dostaje się przez to brud do wnętrza sztycy.

Może ktoś używał dwóch różnych smarów i ma jakieś konkretne spostrzeżenia?

Napisano

Do Etena używam Rock n' Roll Slick Grease którego kupiłem do Reby jako polecanego w tutorialu serwisowym na forum. Przez kilka pierwszych użyć trochę się go wydostaje a potem jest już sucho, tak jak przy serwisie widelca. Co do dostawania się brudu to nie jestem w stanie stwierdzić bo największa wada tego smaru jest taka że jest "brudny" od nowości :(

Napisano

PM600 IMHO skrajnie nie nadaje się do goleni (właśnie ze względu na swą lepkość i lepienie wszelakiego brudu, piachu itp.). Tu potrzeba coś o niewielkiej lepkości jak sram butter, slip kick, slickoleum itp. Uszczelki wargowe w sztycach/amoryzatorach są tak ustawione, że zbierają to co na zewnątrz a co wewnątrz relatywnie łatwo wyłazi. I jak zauważyłeś PM600 jest na tyle lepki i gęsty, że uszczelka z tym sobie nie poradzi.

Napisano

J/w, ja w większości przypadków (chyba, że producent zaleca inaczej) używam smaru Rock Shox butter (to samo, co Slickoleum) i sprawdza się doskonale. Swoją drogą w tym roku RS zmienił zalecenia dot. smaru do Reverba i teraz wg manuala powinien być to Dynamic Seal Grease z dodatkiem PTFE czyli ten sam, którego używa się do damperów. 

Napisano

Tak myślałem. Wymieniłem teraz uszczelkę kurzową, nowa przywiera do tłoczyska dużo mocniej, niż stara,a tłok pomimo tego nadal robi się dosyć tłusty. Mam końcówki Dynamic Seal z zestawów serwisowych. Zaraz przetestuję. Dzięki za odpowiedzi.

Tak po za tym PM600 zaleca się stosować jeszcze gdziekolwiek? Kupiłem całą tubę kiedyś, bo był praktycznie do wszystkiego zalecany, a teraz wszędzie widzę, że zaleca się Slickoleum lub Dynamic Seal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...