heavy_puchatek Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 1cm różnicy względem RS zatem, można przeżyć, żadnego dramatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 a r7 mam niecałe 47 cm (od pokrywki sterów do osi szpilki ) Nie wiem skąd to wiesz - mój ma 460 mm od góry korony do osi koła - i tak się mierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 1 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Jak to skąd pisze wyraźnie ,że kupiłem tego amora i zmierzyłem to . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 co to jest pokrywka sterow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 To jest to co nachodzi na rurę sterową (ta "podkałdak " która wchodzi stery od spodu )nie wiem jak to się fachowo nazywa .A Amora mierzyłem tak jak kolega Rulez pisał ,tyle ,że źle się wysławiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravo XC Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Bizon i tu sie mylisz naprawde jego konsrukcja jest wyzsza niz pozostale firmy ale nie tak duzo oklo 10 mm. Ja posiadam wersje 100mm juz mam przejechane na nim okolo 1000 km, szczerze mowiac praca sie poprawila tak jak jest to opisane w instrukcji. Waze 68 kg cisnienie mam ustawione na 100 psi i wybiera male kamienie jest super Jeżdzilem po naprawde ostrym terenie roznego rodzaju kamienie poprzeczne korzenie przejazdy przez rzeke po osrych kamieniach no czasem potezne zjazdy z zeskokami z roznych kamienistych schodow 0 luzów super tez dziala tłumienie powrotu osobiscie mam prawie na min Amorek Boski Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Masz rację jest znacznie wyższy to widać choćby w porównaniu do bombra ale nie jest tak jak czytałem że 80 jest jak 100 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szynol Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witam! Może to nie jest pytanie do tego tematu ale ma pytanko. Mam zamiar kupic Manitou R7 Super Clickit. Tylko teraz jest sprawa tego jaki skok. Jest do kupienia za 950 zł biały pod v-ki ale 80mm. A ja ważę ok. 60 kg i nie wiem czy nie lepszy by był skok 100mm? Czekam na wasze opinie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 To zależy jak jeździsz .Większy skok ,to cieższe zastosowanie .Przy Twojej wadze starczy Ci 80 .Tak mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szynol Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Głównie jeżdżę XC. Startuje w maratonach. Teraz jeżdżę na Sr Suntour Axon S-RL 100mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malandato Napisano 29 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Mój następny R7 (bo ten pewnie kiedyś padnie) będzie miał 80mm. Ważę podobnie do Ciebie. Myślę, że amor z takim skokiem będzie odpowiedni. Zawsze te pare gram mniej Przy okzaji małe sprawozdanie z użytkowania. Przebieg ponad 7000 km. W tym sezonie udział w 8 maratonach, jutro kolejny. Uszczelki na miejscu. Żadnych, nawet najmniejszych luzów. Pozbyłem się blokady skoku podczas wymiany kierownicy. Nie mogłem manetki odkręcić. Wściekłem się i chlasnąłem linkę Jakiś czas temu zauważyłem, że nieco rzyga jakimś smarem na górne golenie. Sprawę zignorowałem (Ulf ze swoim blackiem miał podobnie). Ostatnio chlapie chyba mniej. Może już nie ma czym? Od spodu wycieku żadnego nie ma. Kultura pracy w dalszym ciągu nienaganna. Genralnie wciąż jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Moglibyście napisać jak dokładnie wygląda ta kultura pracy r7 .Chodzi mi o duże częstotliwości wybojów ,stary bruk ,albo tarke na gruntowej drodze itp . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szynol Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dobre pytanie. Sam jestem tym zainteresowany;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malandato Napisano 29 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Wszystko zależy od tego jak amora ustawisz. Przede wszystkim ciśnienie w komorze powietrznej. Jeżeli napompuję w dolnych granicach dopuszczalnego ciśnienia to rower niemal płynie, a amortyzator wybiera przysłowiowe liście. W takiej sytuacji nieco gorzej wygląda przyspieszanie, jazda na stojąco czy podjazd bo widelec pompuje. Niezastąpiona jest wtedy dobrze działająca blokada skoku. Ja nigdy za nią nie przepadałem, poza tym nie uważam jakieś częste jej używanie na trasie maratonu za funkcjonalne. Teraz z reguły mam ciśnienie 120 psi. Amor nie jest aż tak czuły, ale nie ma też mowy by dochodziło do sytuacji, w której kierownica chce mi zęby wybić i to bez względu na nawierzchnię. Za to kiedy wstanę by raptowanie przyspieszyć prawie cały wysiłek idzie tam gdzie trzeba. Pewne rzeczy ciężko opisać. Kiedy miałem poprzedni amor, nawet nie przypuszczałem, że to jest aż taka różnica. Niestety nie miałem nigdy mozliwości więcej pojeździć na rowerach z innymi widelcami. Być może gdybym pojeździł np. na SIDzie (nie mówiąc o FOXach) to na mojego R7 bym już nie spojrzał. Trochę sie rozpisałem, może nawet bezsensu, ale mam nadzieję, że coś pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Z tego co wiem to SID i REBA mają te same wnętrzności ,tym samym działają tak samo , dalej idąc r7 vs reba =reba minimalnie lepsza ,tzn że r7 minimalnie lepsze od sid w kulturze pracy .Cytuje hasła z forum .No ale dalej nie wiem jak się zachowuje na tym rozwalonym bruku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 skoro sid=reba, to jak r7 w dzialaniu moze byc lepszy od sida? ; moze byc sztywniejszy, ale lepiej dzialal nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Literówka , miało być r7 minimalnie gorsze od sida . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 1 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Nie uchodzi wam z tego R7 powietrze ?? czytając dotychczasowe wypowiedzi nie natrafiłem się na ten fakt, ale moze ktoś zataił albo zapomniał napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Już gdzieś się ktoś o uchodzenie powietrza pytał.Póki co w moim na razie nie uchodzi powietrze i niech tak zostanie ,nie ma nic przeciw temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malandato Napisano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Ja po ok. 4000 km rzeczywiście stwierdziłem ubytek powietrza. Spadek ciśnienia o jakies 30%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 2 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Bizon masz dobrą pamięć . Ja się pytałem o to, tylko, że w innym temacie "Reba vs R7". Pytam się wszędzie żeby wiedzieć co kupuję, gdyż 1000 zł za amortyzator to dla mnie nie są małe pieniądze, żeby później stwierdzić, że ma wady i być niezadowolonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 No ja przeczytałem już pół internetu na temat r7 ,łącznie z zagranicznymi stronami i niestety często i gęsto pojawia się temat nieszczelności .A mógłby ktoś napisać jaka jest różnica w długości amorka pomiędzy r7 80 mm , a bomber mx pr 100 mm ,bo widziałem że było coś w tym temacie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QauczuQ Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 mam amorka R7 Elite już rok czasu ostatnio pompowałem go około 6-7 miesiecy temu i nie mam zamiaru tego robić. Ludzie dużo pier.... piszą. R7 to dobre, stosunkowo tanie i lekkie rozwiazanie, dużo bardziej ekonomiczne niż zachwalana reba która pewnie też puszcza powietrze ale co za problem raz na 2 miesiace dopompować troche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Fajnie by było jakby każdy kto pisze posta dopisywał ile waży ,bo to istotne chyba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Października 2007 Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dopisuje wedle życzenia waga 73 kg I tak na marginesie w moim amorze po tym jak go umyłem zaczęły dziwnie odzywać się uszczelki.Tak myślę ,że to uszczelki przy uginaniu się amora wydają takie rechot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi