Skocz do zawartości

[podratowanie staruszka] części z Ali.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

mam Wheelera (około 11 lat). Przechodził wiele modyfikacji (oryginalne zostały:rama,sztyca,kierownica) Od dłuższego czasu nie ingerowałem w napęd,zaczął srednio pracować,generalnie przymierzałem się już do wymiany "konia",ale muszę odpuścić z powodu pewnych innych wydatków,może uda się za rok.W związku z tym przyszła potrzeba ingerencji w osprzęt bym miał jeszcze jakąś radość z jazdy.Chcę zmienić zębatki korby (korba slx), łańcuch, kasetę, kółka tylnej przerzutki. Dosyć atrakcyjnie cenowo prezentują się ceny takich części na Aliexpress, nie mam jednak żadnego doświadczenia jak z ich jakością,czy nie popękają lub nie roztopią się od słońca. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Napisano

Łańcuch załóż sprawdzony np. KMC (raptem ze 40-50zł wyjdzie). Kółka przerzutki oryginalne (te z ali, szczególnie aluminiowe wytrzymują 500km), uzębienia do korby raczej tam nie kupisz chyba, że chcesz robić z jednym blatem z przodu.

Napisano

Są również i zębatki,nawet przed chwilą oglądałem.Z łańcuchem faktycznie tak będzie lepiej jak piszesz

Napisano

- dostępne na ali łańcuchy KMC w bardzo atrakcyjnych cenach to podróbki. Oryginał też kupisz ale w cenie identycznej albo wyższej niż w PL

- zębatki - mogę się wypowiedzieć tylko o N/W które są trwałe i w niczym nie ustępują markom typu dartmoor czy hello, przy 2x/3x szukałbym raczej oryginałów shimano bo takie tez na ali są - ale niestety zwykle drożej niż w PL

- kółka przerzutki nawet te za 2$/szt są OK, w razie czego łożysko kosztuje 2,5zł,  w samym kółku nie widzę różnicy w jakości z aest czy kcnc

- jesli kaseta z ali to tylko sunrace, ale to bez sensu bo w Niemczech są tańsze

Napisano

Mam M590 z Ali za 190 zł(bez wkładu ), zobaczcie ile w PL kosztuje ;)

Dokupowałem też stalową 44 do drugiego i wyszła coś 36 zł, w PL chyba stalowa 70 zł, alu 100 zł.

Teraz przymierzam się do M6000 hampli dla kuzyna, coś ok. 340 zł wychodzi komplet.

Moim zdaniem 100% oryginały, nie wiem jak hamulce, ale widze,że opinie mają dobre.

Napisano

Do oryginnych gratów Shimano doliczają zawsze jakieś kosmiczne koszty wysyłki. Poza tym co jak co ale hamulce Shimano bez gw to spore ryzyko. No i w końcu coraz więcej paczek idzie przez centrum pod Lublinem a to oznacza co najmniej VAT i koszty manipulacyjne.

Napisano
53 minuty temu, Janu_sz napisał:

Dokupowałem też stalową 44 do drugiego i wyszła coś 36 zł, w PL chyba stalowa 70 zł, alu 100 zł.

stal:

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fcm480-44t-stal-czarna,c68,p1007,pl.html

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fcm415-42z-stal-czarna-alivio,c68,p1004,pl.html

alu:

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-tarcza-fcm510-3x8-44t-104mm-deore-srebr-,c68,p1425,pl.html

/edit

Co do korb to zgoda, widziałem, że fc-m590 są dużo tańsze. 

Napisano
Godzinę temu, SoloTM napisał:

Zgoda pełna, ale min. to 53 zł to nie 36 zł ;) Po co mam przepłacać skoro nie potrzebuje tego na już.

Godzinę temu, Dokumosa napisał:

Do oryginnych gratów Shimano doliczają zawsze jakieś kosmiczne koszty wysyłki. Poza tym co jak co ale hamulce Shimano bez gw to spore ryzyko. No i w końcu coraz więcej paczek idzie przez centrum pod Lublinem a to oznacza co najmniej VAT i koszty manipulacyjne.

No nie zgodzę się, idzie przez Łotwę / Estonię i do mnie jak by była nadana w EU. ZERO VAT i kosztów dodatkowych.

Z gw. racja, tyle tylko, że pokaż mi kogoś kto przyjmie na gw. i nie odrzuci z byle powodu - miałem przejścia z zaciskami takie przy Avidach, potem przy br-m395 ciekło przy klamce to mi odpisali uszkodzenie mechaniczne, gdzie rower stał od wakacji po marzec wgarażu ;) 

M6000 - miałem od niego parę rzeczy fakt,że ok. 3 tygodni, ale wszystko przez północ Europy szło.

Napisano

Cóż,mi nie zależy ani na gwarancji,ani mocno na czasie. Rower jeździ,w dodatku lepiej niż pewnie 80-90% rowerów w gminie,ale wiem,że nie jest idealnie przez co chcę go podszykować na sezon,by mi jeszcze posłużył póki nie kupię drugiego. Muszę dobrze policzyć czego potrzebuje i porównać ceny,by miało to ręce i nogi.

Napisano

@Janu_sz ale że hampli Shimano nie uznali reklamacji? Jaja sobie robisz? Z pocalowaniem rączki to załatwiają i nigdy z tym nie ma problemu. Zmień sprzedawcę.

Odnośnie wysyłki z Ali to może iść z Francji a wystarczy, że jest oznaczenie CN i skarbówka po swoje się zgłosi. Jeśli sprzedawca ma napisane, że uznaje zwroty w przypadku gdy przesyłka do niego wróci z powodu nie przyjęcia to można śmiało brać ale nie przedmioty o wysokim prawdopodobieństwie, że już w pudełku są uszkodzone. No i IMHO gwarancja, czas dostawy i brak ew. przepychanek gdyby jednak poszło przez celny warte jest więcej niż potencjalne 10% oszczędności na cenie.

Napisano
3 godziny temu, SoloTM napisał:

No, ale chyba koronkę za 36 pln, stalową to jakąś chińską, nie shimano raczej ?

Nie wiem jak to zweryfikować, ale opakowanie miała Shimano i praktycznie 100% podobna do tej z korby - nie zauważyłem różnic.

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

ale że hampli Shimano nie uznali reklamacji?

Tak, nie uznali i to jeden z ogólnie polecanych sklepów z DE ( jeszcze poniosłem koszty wysyłki ).

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

Odnośnie wysyłki z Ali to może iść z Francji a wystarczy, że jest oznaczenie CN

Jak przyjdzie mi następna paczka to Ci wrzucę fotke ( o ile nie zapomnę ). Czysta koperta, nie naklejana naklejka na naklejkę jak to zwykle bywa. Na forum telchina jest opisane jak to wysyłają - zbiorczo w Chinach w kontener, odprawa jakimś ryczałtem i z kontenera idzie do klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...