Skocz do zawartości

[przechowywanie narzędzi] torebka podsiodłowa vs kieszonki

Krystian731

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Jak myślicie lepiej przechowywać narzędzia i inne drobiazgi w kieszonce czy w torebce podsiodłowej ?

W torebce rzeczy mogą latać i jest mniej aero ale za to pomieści więcej. Z kolei koszulka ma ograniczoną pojemność, może się uszkodzić, i będzie ciążyć i uwierać.

Zapraszam do dyskusji.

Przepraszam moderacje za nie wstawienie tagów.

Napisano

Zależy od odległości. Na krótki przegwizd biorę dwa imbusy do kieszeni w razie upadku i prostowania kiery/siodełka i to wszystko. W razie kapcia wracam z buta. Jak wyjeżdżam dalej to się mieszczę w podsiodłowej + bidon. Na całodniowe wycieczki dorzucam jeszcze dwustronną na ramę z pokrowcem na smartfon. Stricte w góry to już plecak z bukłakiem.

• Mod Team
Napisano

Gorzej jak upadniesz na te klucze - może zaboleć ;)
Naprawdę sądzisz, że torebka podsiodłowa zakłóci aerodynamikę :icon_question:
Jak spakujesz z głową, to nic nie będzie latało - jako wypełniacz może posłużyć np. paczka chusteczek :w00t:

Napisano
Teraz, KrissDeValnor napisał:

Gorzej jak upadniesz na te klucze - może zaboleć

Oba są w woreczku strunowym żeby nie dzwoniły po kieszeni. Jakieś ryzyko zawsze jest, ale raczej niewielkie. Ważąc prawie stówę mam inne zmartwienia przy upadkach :) 

Napisano

Moim zdaniem tylko torba podsiodłowa . Są różne , i duże i naprawdę małe . Latać nic nie będzie jeśli wybierzesz odpowiedni rozmiar , a dodatkowo owiniesz pakunek w kawałek ścierki . Aerodynamika ? No bez przesady .  Fakt ze moje doświadczenia dotyczą wycieczkowej jazdy .

Napisano

Ja nie znoszę mieć wyładowanych kieszeni. Nie ruszam się z domu na rower bez pompki, łatek, multitoola i zapasowego haka do ramy. Gdy dojdzie do tego jeszcze jakieś picie i jedzenie to kieszenie są solidnie wypakowane. Już pomijam fakt, że podczas wyjmowania bardzo łatwo coś zgubić. Korzystam z torebek podsiodłowych w wersjach micro. Sporo tego na rynku, obecnie mam Ortlieb Saddle Bag 0,8l. Wchodzi mi wszystko z wyjątkiem pompki ( ona jest przypięta do ramy). O aerodynamice nie myślę, ale torebka jest tak mała, że nie obawy o opory powietrza jakie generuje. Ważne, że jest wodoszczelna bo niby nic się nie dzieje szpejom gdy trochę podmokną, ale nie lubię gdy w środku wszystko skiśnięte.

• Mod Team
Napisano

Ja mam całkiem sporą, bo 1,5 l Meridę E-Bag II ( z lampką i pokrowcem ) i nie sądzę, żeby mi jakoś psuła aerodynamikę - zwłaszcza, że jest przecież pod siodełkiem, na którym siedzę ja, czyli element generujący największe opory aerodynamiczne, i to mimo braku nadwagi :icon_wink:
Tym bardziej nie widzę powodu do obaw w przypadku 2 x mniejszych torebek, a jeżeli ktoś ma z tym problem, to niech idzie na testera do tunelu aerodynamicznego, bo to widać jego powołanie ;)
Nie wyobrażam sobie wożenia w kieszonce czegoś więcej niż paczki chusteczek.

• Mod Team
Napisano
W dniu 11.02.2019 o 07:42, lewocz napisał:

Korzystam z torebek podsiodłowych w wersjach micro. Sporo tego na rynku, obecnie mam Ortlieb Saddle Bag 0,8l.

Jak 0.8l to micro to co mam powiedzieć o swoim Zefalu 0.3l? :D Niby mała, ale multitool, dętka, pompka na co2 z 2 nabojami i łyżki wchodzą - na wspomniane wyścigi taki zestaw naprawczy wystarczy a w kieszonkach ląduje tylko to co musi być zawsze pod ręką - jedzenie, drugi bidon (nawet pełny nigdy mi nie wypadł mimo jazdy typowo górskiej), klucz do auta, telefon. Zresztą na zawodników nie ma co patrzeć - duża część chyba nie wozi żadnych narzędzi czy nawet pompki/dętki ;P

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wiem, że już temat nie za świeży, ale napiszę swoje doświadczenie. Próbowałem różnych torebek, kieszeni, bidonów itp, na chwilę obecną ujeżdżamy rodzinnie 4 torebki podsiodłowe B'twin z Decathlonu - bardzo lekkie, mają możliwość przypięcia ich "systemowej" (z resztą bardzo fajnej) lampki, są różne pojemności. Do środka wchodzi dętka, zestaw łatek, multitool, jakieś drobne pierdoły, żeby nie latało można owinąć w szmatkę ale i tak nie ma jak latać bo podczas montażu rzep jest tak sprytnie owijany z pręty siodła, że przy okazji kompresuje zawartość. Wtedy tylko kwestia dobrania odpowiedniej pojemności - w szosie mamy najmniejsze, a w mtb średnie i wchodzi wszystko wymienione powyżej. Nic się nie przemieszcza, nie tłucze, nie odpada (sprawdzane w dość ciężkich warunkach :D ), cena przystępna a sam sklep nie robi nigdy z niczym problemów (trochę reklamuję ale mam do nich zaufanie). A co do aerodynamiki to nie przejmowałbym się tym - jakby ktoś z tym chciał startować w elitarnych zawodach gdzie przed metą się nawet puste bidony wyrzuca bo liczą się ułamki sekund to pewnie miało by to jakiś sens,  a tak do normalnej jazdy podejrzewam, że na każde 100km strata mocy przeliczonej na czas to pewnie z max kilka sekund :)

A kieszenie to mi się przydają bardziej na telefon czy jedzonko :) Rzecz jasna coś co jednemu służy drugiemu nie musi, trzeba popróbować i znaleźć swój sposób.

Pozdrawiam, DIY

Napisano

Ja po wielu latach, ostatnio po raz pierwszy zaczalem uzywac torebki. A ze nie woze ze soba calego warsztatu, to i dobrze spakowane mozna spokojnie wozic w kieszonce. I tak to musze robic jak jezdze na szytkach. Wtedy miejsce torebki zajmuje zapasowa szytka, a zawartosc z torebki, pomijajac detki, wedruje do kieszonki.

Dla przykladu, jak wyglada mala dobrze spakowana torebka. Tak na marginesie, wystepuje w trzech wielkosciach i przynajmniej w tym najmniejszym, jest jedna z ciekawszych propozycji.

Speedsleev Ranger Small 

41736375335_45122d89b8_z.jpg40827917640_6b3e86c36d_z.jpg40827913370_8bbae4b26d_z.jpg40302474480_7302126f24_z.jpg

Napisano

Mam Speedsleeva w wersji średniej i jestem bardzo zadowolony: mała, pojemna, przemyślana, dobrze wykonana. Niestety, jest trudno dostępna. Chciałem kupić jeszcze jedną i mam problem ze znalezieniem.

Napisano

Szkoda, bo tak jak piszesz, bardzo dobrze przemyslana torebka. Firma nie jest duza, sama torebka weszla na rynek przez kickstarter, moze maja jakies ograniczenia z dystrybucja na Europe.

Teraz, Brombosz napisał:

Ten kluczyk po prawej to do nypli jest?

Kluczyk do zaworkow. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...