Skocz do zawartości

[widelec] wymiana bujaka na sztywniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wariant 1 - widelec gwintowany - liczymy na łut szczęścia + trochę rzeźby:

łożyska: https://allegro.pl/oferta/wianek-kierownicy-lozysko-kulkowe-neco-33x40-mm-7617031062

widelce:

1) https://allegro.pl/oferta/widelec-28x1-1-8-cala-gwintowany-aluminium-surowy-7004571556

165 cm rury sterowej + dopytka ile jest gwintu i ile od bieżni dolnego łożyska do osi koła

2) https://allegro.pl/oferta/widelec-rowerowy-kremowy-28-1-1-8-163-mm-25293-7799211913

jeśli da się na moim zdjęciu dopatrzeć 163 mm to pasuje jak ulał ;) + dopytka ile od bieżni dolnego łożyska do osi koła

3) https://allegro.pl/oferta/widelec-28-stalowy-trek-gwint-1-1-8-malowany-7592905106

ten chyba nie będzie pasował, chyba że jest od dziurki do bieżni 4 - 5 cm

4) https://allegro.pl/oferta/widelec-alu-sztywny-trekking-1-1-8-28-622-gwint-7760158196

pytanie - ile jest gwintu i klasycznie od bieżni do osi koła

5) https://allegro.pl/oferta/widelec-28-7767105687

tu można z 0,5 cm gwintu odciąć ale nie wiadomo ile od bieżni dolnego łożyska do osi koła

Wariant ahead:

1) http://www.force-components.pl/index.php?p4844,kod-146181-force-treking-28-widelec-1-1-8-ahead-alu-czarny-mat

trzeba by uciąć rurę sterową do tego stery + nowy mostek do kierownicy.

Napisano

Ten biały za 22 wygląda nawet chyba nieźle,  może warto zadzwonić, jeżeli stery były w złym stanie to wymiana kulek nie wystrczy bo wżery w bieżniach nie pozwolą wyregulować sterów. Kupić stery trzeba z dolną uszczelką tak aby plastykowy pierścień blokował przeciąg prysznic i piaskowanie w dolnej miseczce. Czasem można kupić retro stery nieużywane, z  grup mtb. Albo w idealnym stanie.... ale nie znam sytuacji. Upewnij się czy w przypadku sterów 1 1/8  jest jedna średnica bieżni nabijanej na widelec, bo znanych mi szeroko 1" są np czasem taka czasem inna ... Jak jest przy  1 1/8 nie wiem. 

Możesz z widelcem i kawałkami sterów podjechać  łatwiej niż z rowerem do warsztatu także dobry ruch z rozbieraniem.

pozdrawiam

Napisano

Przepraszam, że tak piszę post pod postem ale ciągle kombinuję.

Gdybym zdecydował się na ten biały widelec to potrzebowałbym:

- nowej bieżni pod dolne łożysko,

- jakiejś uszczelki (oryginalnie nie było),

- 2x łożysko (góra, dół),

- czy pod bieżnię można dać podkładkę dystansową zamiast odcinać rurę od góry? Zejście z ok. 46,5 cm do 41 to jednak sporo, nawet licząc ugięcie amortyzatora, co prawda mocowanie błotnika, lampy i uchwyt hamulca jest jeszcze w oryginalnym ustawieniu bardzo daleko od bieżni łożyska, więc koło z błotnikiem powinno się zmieścić, za to przód "pójdzie w dół" :)

Dziurka w białym widelcu będzie mniej więcej na wysokości czerwonej kreski, od tego ze 2-3 cm do bieżni czyli rower zejdzie przodem w dół, jeśli to technicznie akceptowalne myślałem dać te 0,5 cm podkładki dystansowej i dopiero bieżnię...

trek2a.JPG

Napisano

Nie daje się żadnych podkładek na dole , bo bieżnia nie będzie miała jak się trzymać. Chociaż są niby jakieś adaptery które można dać na dole. Ale cenowo może wyjść  drozej niż widelec z dobrze dobraną długością

Napisano

Ok, wywlekłem widelec i wrzuciłem do samochodu. Byłem dziś w warśtacie rowerowym i umówiłem się, że podrzucę widelec a pan poszuka zamiennika. W razie potrzeby nabije bieżnię albo nagwintuje rurę. Ja sobie to potem złożę do kupy :D

Napisano

To na co zwracałem uwagę to uszczelnienie dolnej miski, najczęsciej jako plastykowy ring wokół bieżni muskający dolną miskę na styk.

Nie tylko bieżnia nabijana na widelec, również miski wbite w ramę mogą być do wymiany bo zamiast  idealnej orbity dla kulek mogą mieć  tarkowate wyżłobienia od zdezelowania... 

Skręcanie i kontrowanie sterów wymaga dwóch dobrych kluczy i doświadczenia, tak aby nie ząbkowało anie nie było luzu.

Trzymam kciuki za powodzenia akcji widlacji!

Napisano

@itr

Dziękuję za Twoją pomoc i dobre słowo :)

Zacznę od widelca, jak coś dobierzemy, to pomyślę o miskach w ramie i jak będzie potrzeba to w rzucę kadłubka do auta - teraz nie jest to już taki problem transportowy, jak przód jest praktycznie zdemontowany :)

Pozdrawiam

Napisano

Kupiłem stalowy widelec, idealna długość rury sterowej, gwintu może 0,5 cm mniej niż w oryginale. Mechanik przełożył mi bieżnię, bo twierdził, że nie jest zużyta. W sobotę złożę do kupy i zobaczę czy są jakieś luzy i czy trzeba miski wymieniać. Tak na oko to rower siądzie ze 4 cm.

Widelec jest biały to go przetrę drobnym papierem, psiknę czarnym matem do samochodów i powinno być dobrze :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Umęczyłem się dzisiaj ale prawie zeszlifowałem do gołej stali biały lakier, jutro skończę przecieranie, na to podkład i czarny mat do felg :)

A potem składam do kupy

Napisano

Tak to wygląda do etapu podkładu, może dziś uda się trysnąć finalnie i będzie sobie schło do następnego weekendu. Wtedy wezmę się za składanie. Muszę jeszcze wyprostować druty od błotnika i chyba zainwestuję już w nową lampę na ledach do dynama.

wid1.JPG

wid2.JPG

wid3.JPG

Napisano

Niestety ale wtopa na całej linii :) Ten widelec jest z innej bajki :) W moim starym jest w środku wspawany element z nagwintowanym otworem, w który wkręca się od góry długą szpilkę trzymającą kierownicę. W tym nie ma tego elementu, więc nie jestem w stanie przytwierdzić kierownicy do widelca :D

Na razie złożyłem na starych elementach i tak wygląda lepiej, bo dolne łożysko było w kawałkach jak demontowałem widelec a teraz są oba nowe. Zostawię to jak jest, chyba że znajdę jakiegoś taniego suntora ale jakoś straciłem ochotę na wkładanie kasy w stary rower ;)

Napisano
Teraz, Prix napisał:

Jeśli dobrze zrozumiałem,  to ten  "wspawany" element to kołek rozporowy- wystarczy go wybić od dołu

Hm, miałem o sobie lepsze mniemanie ;)

Dzięki Prix, wracam do garażu!

Napisano

@Prix

Wielkie dzięki, człowiek ciemny jak sanacyjny chłop :) Nie wpadłbym w życiu na to, zwłaszcza, że magik z serwisu, który mi sprzedał widelec do przełożenia dolnej bieżni obracał mój bujak i stuknął w bieżnię żeby ją ruszyć a to dziadostwo nie wypadło :) Dlatego myślałem, że to wspawane. A to faktycznie rozporek jest, jak się go skręci z rurą kierownicy to schodzi z linii i się klinuje.

Zostało mi tylko wymienić hamulce, bo jak montowałem v-brejki to mi pękły uchwyty trzymające sprężyny skrętne, więc wymienię brejki, do tego dam nową linkę i fajkę a rower wraca do brata. Ja będę teraz T100 tuningował :D

kolek.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kończąc wątek - wczoraj chciałem wreszcie poskładać rower do kupy, dłużyło się bo czekałem na nowe lampki Axa. Niestety kupiony widelec jest przekrzywiony i wszelkie wątpliwości znikają po założeniu koła - nie "idzie" w osi roweru. Nie mam weny, żeby to samemu prostować, więc poskładałem rower na starym widelcu, nowych łożyskach, nowych hamulcach (stare się rozpadały), dodałem piękne nowe lampki w technologii LED, połapałem elektrykę na własne pająki nie żałując taśmy izolacyjnej i na razie stoi :)

Mimo, że wróciłem do punktu wyjścia to sporo się nauczyłem, a właściwie - sporo mnie nauczyliście :) Dzięki!

Napisano

A czy lakier w hakach nie blokuje włożenia koła całkowicie idealnie w jego miejsce ?  Co jest skrzywione? same haki ? Może z roweru po dzwonie ;( potrąceniu czy innym wypadku... Szkoda tylko, że się napracowałeś z malowaniem...

Napisano

Wg mojej oceny - hak. Nawet miałem wątpliwości po zakupie ale myślę - nie znam się, pewnie mi się wydaje :)

Najbardziej to się utyrałem ze skrobaniem starego lakieru :) Jestem też mądrzejszy jeśli idzie o lakierowanie - ten lakier do felg tak sobie się trzymał, łatwo schodził po potraktowaniu metalem, np. w miejscu mocowań. Dlatego po poprawkach dałem jeszcze bezbarwny. I wtedy to już naprawdę fajnie zaczęło wyglądać.

Nic to -

Pozdrawiam!

Napisano

'to załóż klucz francuski i ćwicz prostowanie, w tej sytuacji gorzej nie będzie!!! No chyba że iskry pójdą :)

jeśli tylko jedna strona to może upuszczony widelec, jak obie to raczej jakiś wypadek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...