Skocz do zawartości

[Naprawa pedałów] jak naprawić pedaly

Ice123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pedaly firmy HT i widzialem na internecie zestaw naprawczy kosztuje 50zl natomiast narzędzia do ich naprawienia  400. Jest ktoś z Warszawy co zajmuje sie naprawą  htkow i czy można jakoś je zrobić bez tego zestawu specjalnych kluczy? 

Napisano

Patrząc na "zestaw naprawczy" i pedał, to jedyne "specjalistyczne" narzędzie, które może się okazać konieczne, to klucz rurowy. :)

Napisano

Jak dla mnie wyglądają podobnie do każdych innych pedałów o tradycyjnej budowie. Nie widzę potrzeby użycia jakichkolwiek specjalistycznych narzędzi. Może jak podasz konkretny model, to będzie łatwiej. 

Napisano

Ze zdjęć wynika, że to prosta sprawa, ale po zerknięciu na listę narzędzi z filmu na YT wynika, że wcale takie nie jest. Nie chce mi się oglądać całego nagrania, ale sądzę, że używając normalnych narzędzi też jest się w stanie serwis wykonać. Swoją drogą - co za typ wpadł na to, żeby w taki sposób zbudować pedał? :D Jak to można skomplikować prostą rzecz...

Napisano

Ale jakby nie było, to dwie narzynki nie kosztują 400 zł. Bo do wyjęcia ślizgów potrzebne są dwie narzynki. Większy kłopot może być z powrotnym umieszczeniem nowych ślizgów, ale i tu  może wystarczyć znalezienie pręta o odpowiedniej średnicy do umieszczenia mniejszego ślizgu.  Może da się wykorzystać ośkę?

Napisano

Tak, można użyć gwintowników. Ślizgi osadzisz osią ew. z jakąś podkładką żeby na pewno wlazły do końca. Przy okazji sprawdź stan osi. Ja mam słabe doświadczenia z tego typu konstrukcjami i lewa oś jest zwykle wychrobotana relatywnie szybo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...