Ice123 Napisano 6 Lutego 2019 Napisano 6 Lutego 2019 Mam pedaly firmy HT i widzialem na internecie zestaw naprawczy kosztuje 50zl natomiast narzędzia do ich naprawienia 400. Jest ktoś z Warszawy co zajmuje sie naprawą htkow i czy można jakoś je zrobić bez tego zestawu specjalnych kluczy?
Pietern Napisano 6 Lutego 2019 Napisano 6 Lutego 2019 Patrząc na "zestaw naprawczy" i pedał, to jedyne "specjalistyczne" narzędzie, które może się okazać konieczne, to klucz rurowy.
TheJW Napisano 6 Lutego 2019 Napisano 6 Lutego 2019 Jak dla mnie wyglądają podobnie do każdych innych pedałów o tradycyjnej budowie. Nie widzę potrzeby użycia jakichkolwiek specjalistycznych narzędzi. Może jak podasz konkretny model, to będzie łatwiej.
TheJW Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Ze zdjęć wynika, że to prosta sprawa, ale po zerknięciu na listę narzędzi z filmu na YT wynika, że wcale takie nie jest. Nie chce mi się oglądać całego nagrania, ale sądzę, że używając normalnych narzędzi też jest się w stanie serwis wykonać. Swoją drogą - co za typ wpadł na to, żeby w taki sposób zbudować pedał? Jak to można skomplikować prostą rzecz...
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Właściwie to są bardzo proste. Trudność sprawia wyciągnięcie panewek/ślizgów z korpusu.
Pietern Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Ale jakby nie było, to dwie narzynki nie kosztują 400 zł. Bo do wyjęcia ślizgów potrzebne są dwie narzynki. Większy kłopot może być z powrotnym umieszczeniem nowych ślizgów, ale i tu może wystarczyć znalezienie pręta o odpowiedniej średnicy do umieszczenia mniejszego ślizgu. Może da się wykorzystać ośkę?
Dokumosa Napisano 7 Lutego 2019 Napisano 7 Lutego 2019 Tak, można użyć gwintowników. Ślizgi osadzisz osią ew. z jakąś podkładką żeby na pewno wlazły do końca. Przy okazji sprawdź stan osi. Ja mam słabe doświadczenia z tego typu konstrukcjami i lewa oś jest zwykle wychrobotana relatywnie szybo.
Ice123 Napisano 7 Lutego 2019 Autor Napisano 7 Lutego 2019 Dobra to spróbuje zrobić to za kilka dni i powiem jaki efekt
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.