Celir Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Witam. Wiosna coraz bliżej a co za tym idzie sezon rowerowy. Niestety z powodu kwietniowego wypadku i obecnej rehabilitacji musiałem sprzedać dotychczasowy rower. Zrodziła mi się koncepcja roweru XC do jeżdżenia amatorskiego a jak wrócę do pełni zdrowie może i maratonów. Wcześnie miałem rower na ramie accent peak 29 oraz horneta (mieszkałem w BBA). Mam parę wątpliwości co do części i chciał bym prosić was o radę. 1) rama to najpewniej accent peak 29 tyle ze w wersji TA-12. Przesiadka z qr na 12x142 zmieniła moje zdanie w tej kwestii i nie wyobrażam sobie powrotu do mocowania qr. Czy znacie jakieś ramy dostępne w Polsce ze sztywną osią i geometria podobną do Accenta? 2) Czy różnica między turnkey a motion control będzie zauważalna dla rowerzysty mojego pokroju? miałem wcześniej recon tk i jego praca mnie zadowalała. 3)Piasty shimano. No właśnie waga fajna cena również ale łożyska kulkowe nie bardzo do mnie przemawiają. Jakie są wasze doświadczenia z tymi piastami? 4)W hornecie z tyłu miałem zee a przód m6000. Co do hamulca zee chyba nie trzeba się rozwodzić ale czy m6000 na tyle spełni swoją rolę. Moja waga to około 90kg i zastanawiam się czy warto dopłacić do m7000. Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i spostrzeżenia dotyczące tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t.j.tomasz Napisano 4 Marca 2019 Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Hej, niestety dużo tu nie wniosę. 1) Tak, Accent Peak TA12 :) A tak serio, to jeśli nowa rama to Accent, o używaną ciężko. Sam szukałem długo i kupiłem Peaka. 2) Nie. W amatorskim zastosowaniu amor ma być nie za ciężki i w pełni sprawny. 3) Mało szczegółów. Piasty są różne, z tyłu mam Accenta, z przodu Shimano Deore. Obie sprawdzone w warunkach bojowych. 4) Sam ważę 80 i mam heble M7000, ale sprawne Deorki też zatrzymają rower. Widzę, że Gdańsk. Może nie góry, ale jest gdzie pozjeżdżać - brałbym M7000 ze względu na chłodzone klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi