morfeusz1805 Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Witam, Chciałem wymienić baterię w mojej lampce. Podważyłem śrubokrętem i odskoczyła czerwona obudowa pod którą umocowane są diody. Problem w tym, że nie ma tam żadnych zatrzasków, nic nie zostało wyłamane. Nie wiem jak z powrotem tam umiejscowić aby nie odpadało. Czyżby było to wcześniej przyklejone jakimś klejem? Jak tak, to bubel jakich mało. Miał ktoś podobny problem z tą lampką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Walle najlepiej otwierać monetą (lub czymś podobnym, płaskim, np. łyżka do opon), żeby nie uszkodzić "klosza". Czerwony, przezroczysty plastik jest mocowany na kilka zaczepów, między nim a "bazą" lampki jest jeszcze uszczelka, ale nie ma tam żadnego kleju. Jeśli użyłeś śrubokręta, prawdopodobnie pozbyłeś się zaczepów starając się otworzyć lampkę na siłę. Możliwe też, że kupiłeś jakiś szajs z Aliexpress i teraz obrażasz poczciwego Wallego. Ale dopóki nie pokażesz zdjęcia, można tylko wróżyć z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Lampka była kupiona w centrum rowerowym o ile dobrze pamiętam. Podważałem płaskim śrubokrętem. Moneta a śrubokręt to jakaś wielka różnica? Przecież chodzi o to, żeby włożyć w ten otwór co będzie tam pasowało, podważyć i to wszystko, wielkiej filozofii nie ma. Chyba że masz jakąś specjalną monetę o nadzwyczajnych właściwościach, która robi rzeczy o które potomnym się nie śniło Klosz nie został uszkodzony, nic nie zostało wyłamane. Są jakieś czarne ślady na kloszu które są twarde, więc na pewno nie są to pozostałości po uszczelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 5 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Lampka jest symetryczna więc jak byś nie złożył to będzie git. Klosz na korpus, docisnąć i będzie trzymać. Jak nie masz pewności czy trzyma to znowu ją otwórz monetą albo czymś podobnym. Przyznam, że przy mojej nigdy się nie przyglądałem co trzyma w kupie te dwie części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 No właśnie że nie będzie trzymać, bo nie trzyma. Żeby trzymało nie zakładałbym wątku. Odwrócę do góry nogami to nie odpada, ale przy wstrząsach jadąc rowerem to po paru metrach już odleci. Na kloszu, na środku gdzie są te wybrzuszenia po obu stronach są takie małe wystające "pipki" a w uszczelce są dopasowane małe otworki na to. Więc jeżeli to ma trzymać i taka była "zaawansowana" myśl technologiczna tego światełka, to wychodzi na to że to bubel jak przysłowiowa chińszczyzna. Wiec teraz przykleić klejem do uszczelki? Ale to będzie już jednorazowe. Edit. Dociskając nie ma żadnego trzaśnięcia. Przykładam tylko i wszystko. Lekko stuknę o dłoń i klosz odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Mam dwie lampki Walle, otwierane i zamykane wielokrotnie, nigdy z tym nie miałem problemu. Działało "na ścisk". Wieczorem się przyjrzę dokładniej, bo mam wrażenie że u mnie otwarta lampka wygląda nieco inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Myślę że te czarne miejsca na kloszu to są pozostałości po kleju i było to klejone. Dużo kleju nie było aby mieć możliwość w razie czego jeszcze otworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Teraz, gocu napisał: że u mnie otwarta lampka wygląda nieco inaczej. Oczywiście, że tak. Elektronika z bateriami jest zespolona z kloszem (czyli sklejona, co wyjaśnia nam kwestię pozostałości kleju). Otwierając lampkę wyciąga się całość z czarnej "bazy". I z tego co pamiętam to tam są te sztywne zaczepy. Po 16. też sprawdzę jak to dokładnie wygląda, ale wydaje mi się, że autor po prostu popsuł lampkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Heh, no jasne, przecież baterie są na dole :))) Otwarłeś nie tę połowę lampki co trzeba, choć - przebóg! - nie wiem jak to możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Możliwe. Mi się pierwszy walle tak właśnie otworzył sam z siebie, w trasie. Cyk i czerwone odpadło. Otwierasz lampkę, składasz ten odpadnięty element i miejsce styku czerwonego z czarnym zgrzewasz grotem lutownicy, miejsce przy miejscu, po całym obwodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 5 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Elektronika jest zespolona z czarną obudową. Zobacz płytkę scaloną i klipsy które ją trzymają po obu stronach. Czerwony klosz jest przytknięty. do tej czarnej obudowy i myślę że był przyklejony. Chciałem z drugiej strony otworzyć, ale po prostu klosz mi odpadł z przeciwnej. Edit. Będę musiał teraz kombinować z lutownicą bo nie mam Więc miałem rację - chiński shiit. Klosz powinien normalnie się zdejmować a nie być klejony czy zgrzewany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Kombinerki, igła, świeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 8 minut temu, morfeusz1805 napisał: Edit. Będę musiał teraz kombinować z lutownicą bo nie mam Prowizorycznie zaciśnij to trytytką i z głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 15 minut temu, morfeusz1805 napisał: Elektronika jest zespolona z czarną obudową Taaaak? To pokaż mi pan, gdzie są te baterie, które chciałeś wymienić. Za 1,5godz. wrzucę zdjęcie swojego, rozebranego Wallego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 A więc poprawnie rozłożony Walle powinien wyglądać tak (uwieczniłem również skomplikowane narzędzie, którego użyłem do tej czynności): Tutaj widać dobrze (no prawie - telefon źle wyostrzył) zaczepy łączące ze sobą części obudowy (jest ich w sumie 6 i sprawiają więcej problemów przy składaniu, niż rozkładaniu lampki): "Klosz" jest zespolony z elektroniką. Jak widać zaczepy nie są w żaden sposób uszkodzone (a lampka była już wielokrotnie otwierana): A tutaj widać uszczelkę, która przy prawidłowym rozkładaniu lampki powinna cały czas przylegać go "klosza" (do zdjęcia specjalnie ją odchyliłem, przy okazji widać "cycka" trzymającego ją w miejscu): Autorowi polecam gnać do Żabki po Kropelkę, może coś jeszcze z tego będzie. To chyba tyle w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 14 godzin temu, TheJW napisał: A więc poprawnie rozłożony Walle powinien wyglądać tak I tyle w temacie. Albo kiepsko była sklejona albo autor w złym miejscu dłubał śrubokrętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz1805 Napisano 6 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2019 18 godzin temu, TheJW napisał: Taaaak? To pokaż mi pan, gdzie są te baterie, które chciałeś wymienić. Układ scalony z elektroniką jest przymocowany do czarnej obudowy (ramki) i dobrze to widać na pierwszym zdjęciu gdzie nie ma klosza. Płytka jest umiejscowiona w tej obudowie za pomocą zaczepów. Do tej ramki/obudowy był przyklejony/zgrzany czerwony klosz. Ale to tylko nieistotny szczegół i nie ma rozkminiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.