Skocz do zawartości

[licznik - smartfon, gps] Pytanie o kompatybilność

SoloTM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję do swojego smartfona kupić uchwyt, pokrowiec np. taki : ( sa też inne, droższe, tańsze na ali itp. )

https://www.decathlon.pl/uchwyt-do-smartfona-500-id_8385553.html

Gdy będę jechał dalej niż na 2-3 h to mam powerbank o grubości i rozmiarach telefonu - schowam go pod telefon w pokrowcu/uchwycie + krótki, kilka cm kabelek usb do ładowania)

Do tego żeby mieć kadencję potrzebuję takie coś : ( rozumiem, że po bluetooth ? )

https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=100006166&initiative_id=AS_20190204000928&SearchText=cadence+sensor

Pomiar tętna na razie zostawiam na boku

( https://pl.aliexpress.com/item/Jazda-na-rowerze-Magene-MHR10-podw-jny-tryb-ANT-i-Bluetooth-4-0-czujnik-pracy-serca/32853534009.html?spm=a2g17.search0104.3.7.7d5f5cfdVMa98x&transAbTest=ae803_5&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_51%2CppcSwitch_0&algo_pvid=c5c99880-aa3e-4433-87d6-6231e3237a97&algo_expid=c5c99880-aa3e-4433-87d6-6231e3237a97-0 )

Pytanie czy jeśli zakupię 2 takie czujniki jak ten wyże ( od kadencji )  i jeden będzie odpowiedzialny za kadencję, a drugi za prędkość ( montowane na  piaście + ramię korby ) to prędkość np. na stravie ( lub inne aplikacje ) będzie brana z tego czujnika, a nie z gps w telefonie ? ( a wysokość z gps w telefonie ? )

Reasumując, nie chcę kupować za 500-1000 pln ( czy jeszcze droższego dedykowanego urządzenia typu garmin, wahoo itp ) a mieć gps, dokładną prędkość z czujnika ( chociaż zastanawiam się czy z gps nie wystarczy ) oraz kadencję, nawigację z dobrymi mapami. Po bluetooth to działa ok ? Ktoś testował - jeździ z podobnym rozwiązaniem?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki ( ewentualne minusy tego rozwiązania ).

Uchwyt rozważ GUB.

Czujniki takie mam i paruję je bez problemu, ale ich zwłoka, opóźnienie jest dramatyczne. No pokazują co trzeba, ale z opóźnieniem powiedzmy 1-2 sek. To raz. Dwa - prędkość chwilowa jest owszem, brana z sensora ale już średnia itp i tak będzie wyliczana z GPSu.

Mi osobiście to rozwiązanie się podoba średnio albo wręcz wcale. Licznik to licznik, bezprzewodowy, przewodowy - działa super. A wszystkie te GPSowe, sensorowe rozwiązania mają masę zalet, np w postaci nawigacji - ale pod względem używania tego jako podstawowy komputer rowerowy typu dystans, czas, prędkość - zapomnij. Tylko licznik, np Sigma.

W GUB nie zmieści mi się ( chyba ) powerbank z telefonem ( jednocześnie ). Nie mierzyłem dokładnie ale 1,4-1,7 cm razem będą miały. Poza tym koniecznie na mostek chcę i żeby był jak najniżej, żeby nie odstawał telefon zbytnio od mostka.  Jeśli opóźnienie w pokazywaniu prawdziwej prędkości jest  2 sek to masakra... rozumiem,  że to przez bluetooth ? Ciekawe jak to jest w tych wszystkich "garminach". Kadencja 2 sekundy również - kurcze, beznadzieja.  Sam jeżdżąc z licznikiem ( podstawowym sigmy - 1200 ) i smartfonem schowanym w podsiodłówce zauważam różnice w max prędkości, średniej prędkości ( głównie gdy się zatrzymam choćby na światłach - sigma przestaje mierzyć czas jazdy, a endomondo liczy )

Opóźnienie w kadencji w sigmie ( i przewodowej i bezprzewodowej ) nie występuje ? Mam na myśli zauważalne ( 1-2 sekundy ).

Mam Cad w przewodowej sigmie, nie nie występuje żadne opóźnienie.

W endomondo w ustawieniach masz autopauzę.

Ja właśnie kminię co i za ile kupić i nic nie jest idealnym rozwiązaniem. Znajomy pożyczył mi roxa 7.0, bo rozważam rox 11 i powiem Ci, że ciężko mi było zaakceptować tę bezwładność pomiaru. Pewnie się da z tym żyć, ale klasyczny licznik jest pod tym względem bez wad.

Teraz, cervandes napisał:

W endomondo w ustawieniach masz autopauzę

Heh ;) dzięki.

Chcę wykorzystać smartfona bo i tak z nim jeżdżę, chcę żeby był nisko przy mostku, żeby w razie gleby nie miał kontaktu z podłożem ( to chyba najbezpieczniejsze miejsce na kokpicie, a przynajmniej moim kokpicie dzięki rogom i minimalnemu gięciu kierownicy do góry - mogę odwrócić rower do góry nogami i to miejsce  nie dotknie podłoża  )

Czyli nie będę się wygłupiał z czujnikami do smartfona, po prostu kupię pokrowiec z uchwytem i tyle.

• Mod Team
3 godziny temu, cervandes napisał:

Pewnie się da z tym żyć, ale klasyczny licznik jest pod tym względem bez wad.

To nie jest kwestia licznika.

W szosie mam czujnik kadencji Sigmy (magnes + nadajnik na ramie), w MTB mam chińskiego Magene (sam nadajnik mocowany na ramieniu korby). Sigma działa praktycznie bez opóźnienia, Magene ma jakąś sekundę, może trochę więcej. 

• Mod Team

W moim przypadku zarówno Sigmy jak i Magene używam z Wahoo Elemnt Bolt, połączenie przez ANT+. Raczej to kwestia samego czujnika, najwidoczniej metoda pomiaru w Magene, albo przetwarzanie surowych danych działa sporo wolniej niż prosty kontaktron czy co tam jest w Sigmie.

Nie wiem jak działa BT w Magene, bo telefon ani komp mi go nie wykrywa, mimo że sam czujnik niby BT obsługuje xD

Niemniej polecam te chińczyki - mimo nieco wolniejszego działania nigdy nie miałem problemu czy to na wyścigu czy to podczas normalnej jazdy. Zresztą w przypadku kadencji nie wydaje mi się żeby ta sekunda miała jakieś znaczenie, bardziej bym się zastanowił co w przypadku czujnika prędkości, bo jednak tam ma to większe znaczenie :p

no w helpie endomondo stoi napisane że nie wspiera anta a i prawdą to jest bo i takich czujników nie znajduje. 

a mówią "ANT+ is no longer suport after app version 18.5.0"

na tej stronie 

https://suport.endomondo.com/hc/en-us/articles/115003556293-How-to-pair-your-Heart-Rate-Monitor-with-the-Endomondo-app

Przepraszam że się pod temat podpiąłem ale postawiłem sobie za ambit ostro wystartować na wiosnę i szukam czegoś do skomunikowania się z sensorami garmina na trenażer.

Sprzęt jest OK bo paruję sensory z telefonem i czytam dane. Inne apki widzą te sensory ale głupio bo jest wszystko tylko nie da się prędkości z sensora pociągnąć każdy chce GPS a w domu ciężko coś na GPS-sie wykręcić. 

Strava też łyka sensory tylko nie prędkość. Można dodać kadencję i HRM. :devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...