SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Witam, Planuję do swojego smartfona kupić uchwyt, pokrowiec np. taki : ( sa też inne, droższe, tańsze na ali itp. ) https://www.decathlon.pl/uchwyt-do-smartfona-500-id_8385553.html Gdy będę jechał dalej niż na 2-3 h to mam powerbank o grubości i rozmiarach telefonu - schowam go pod telefon w pokrowcu/uchwycie + krótki, kilka cm kabelek usb do ładowania) Do tego żeby mieć kadencję potrzebuję takie coś : ( rozumiem, że po bluetooth ? ) https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=100006166&initiative_id=AS_20190204000928&SearchText=cadence+sensor Pomiar tętna na razie zostawiam na boku : ( https://pl.aliexpress.com/item/Jazda-na-rowerze-Magene-MHR10-podw-jny-tryb-ANT-i-Bluetooth-4-0-czujnik-pracy-serca/32853534009.html?spm=a2g17.search0104.3.7.7d5f5cfdVMa98x&transAbTest=ae803_5&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_5_10065_10068_319_317_10696_10084_453_10083_454_10618_10304_10307_10820_10821_10301_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103%2Csearchweb201603_51%2CppcSwitch_0&algo_pvid=c5c99880-aa3e-4433-87d6-6231e3237a97&algo_expid=c5c99880-aa3e-4433-87d6-6231e3237a97-0 ) Pytanie czy jeśli zakupię 2 takie czujniki jak ten wyże ( od kadencji ) i jeden będzie odpowiedzialny za kadencję, a drugi za prędkość ( montowane na piaście + ramię korby ) to prędkość np. na stravie ( lub inne aplikacje ) będzie brana z tego czujnika, a nie z gps w telefonie ? ( a wysokość z gps w telefonie ? ) Reasumując, nie chcę kupować za 500-1000 pln ( czy jeszcze droższego dedykowanego urządzenia typu garmin, wahoo itp ) a mieć gps, dokładną prędkość z czujnika ( chociaż zastanawiam się czy z gps nie wystarczy ) oraz kadencję, nawigację z dobrymi mapami. Po bluetooth to działa ok ? Ktoś testował - jeździ z podobnym rozwiązaniem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki ( ewentualne minusy tego rozwiązania ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Uchwyt rozważ GUB. Czujniki takie mam i paruję je bez problemu, ale ich zwłoka, opóźnienie jest dramatyczne. No pokazują co trzeba, ale z opóźnieniem powiedzmy 1-2 sek. To raz. Dwa - prędkość chwilowa jest owszem, brana z sensora ale już średnia itp i tak będzie wyliczana z GPSu. Mi osobiście to rozwiązanie się podoba średnio albo wręcz wcale. Licznik to licznik, bezprzewodowy, przewodowy - działa super. A wszystkie te GPSowe, sensorowe rozwiązania mają masę zalet, np w postaci nawigacji - ale pod względem używania tego jako podstawowy komputer rowerowy typu dystans, czas, prędkość - zapomnij. Tylko licznik, np Sigma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 W GUB nie zmieści mi się ( chyba ) powerbank z telefonem ( jednocześnie ). Nie mierzyłem dokładnie ale 1,4-1,7 cm razem będą miały. Poza tym koniecznie na mostek chcę i żeby był jak najniżej, żeby nie odstawał telefon zbytnio od mostka. Jeśli opóźnienie w pokazywaniu prawdziwej prędkości jest 2 sek to masakra... rozumiem, że to przez bluetooth ? Ciekawe jak to jest w tych wszystkich "garminach". Kadencja 2 sekundy również - kurcze, beznadzieja. Sam jeżdżąc z licznikiem ( podstawowym sigmy - 1200 ) i smartfonem schowanym w podsiodłówce zauważam różnice w max prędkości, średniej prędkości ( głównie gdy się zatrzymam choćby na światłach - sigma przestaje mierzyć czas jazdy, a endomondo liczy ) Opóźnienie w kadencji w sigmie ( i przewodowej i bezprzewodowej ) nie występuje ? Mam na myśli zauważalne ( 1-2 sekundy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Mam Cad w przewodowej sigmie, nie nie występuje żadne opóźnienie. W endomondo w ustawieniach masz autopauzę. Ja właśnie kminię co i za ile kupić i nic nie jest idealnym rozwiązaniem. Znajomy pożyczył mi roxa 7.0, bo rozważam rox 11 i powiem Ci, że ciężko mi było zaakceptować tę bezwładność pomiaru. Pewnie się da z tym żyć, ale klasyczny licznik jest pod tym względem bez wad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Teraz, cervandes napisał: W endomondo w ustawieniach masz autopauzę Heh dzięki. Chcę wykorzystać smartfona bo i tak z nim jeżdżę, chcę żeby był nisko przy mostku, żeby w razie gleby nie miał kontaktu z podłożem ( to chyba najbezpieczniejsze miejsce na kokpicie, a przynajmniej moim kokpicie dzięki rogom i minimalnemu gięciu kierownicy do góry - mogę odwrócić rower do góry nogami i to miejsce nie dotknie podłoża ) Czyli nie będę się wygłupiał z czujnikami do smartfona, po prostu kupię pokrowiec z uchwytem i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 3 godziny temu, cervandes napisał: Pewnie się da z tym żyć, ale klasyczny licznik jest pod tym względem bez wad. To nie jest kwestia licznika. W szosie mam czujnik kadencji Sigmy (magnes + nadajnik na ramie), w MTB mam chińskiego Magene (sam nadajnik mocowany na ramieniu korby). Sigma działa praktycznie bez opóźnienia, Magene ma jakąś sekundę, może trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 O, cenna informacja. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 To jak łączy się czujnik w sigmie, a jak w innych urządzeniach ? Czy to kwestia samego czujnika czy rodzaju połączenia czy obu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Lutego 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 W moim przypadku zarówno Sigmy jak i Magene używam z Wahoo Elemnt Bolt, połączenie przez ANT+. Raczej to kwestia samego czujnika, najwidoczniej metoda pomiaru w Magene, albo przetwarzanie surowych danych działa sporo wolniej niż prosty kontaktron czy co tam jest w Sigmie. Nie wiem jak działa BT w Magene, bo telefon ani komp mi go nie wykrywa, mimo że sam czujnik niby BT obsługuje xD Niemniej polecam te chińczyki - mimo nieco wolniejszego działania nigdy nie miałem problemu czy to na wyścigu czy to podczas normalnej jazdy. Zresztą w przypadku kadencji nie wydaje mi się żeby ta sekunda miała jakieś znaczenie, bardziej bym się zastanowił co w przypadku czujnika prędkości, bo jednak tam ma to większe znaczenie :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Kurcze im dalej w las tym więcej drzew Muszę przekopać internet czym się różni ant+ od bt w działaniu, praktyce. Jako ciekawostkę znalazłem "garmina" za 50 pln http://www.plv-team.pl/smf/index.php?topic=241.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Panowie znacie może jakąś apkę do treningów za free na androida która obsłużyła by czujniki ant+? Głownie chodzi mi o prędkość i odległość żeby kalkulować treningi na trenażerze. Endomondo powiedziało stop antowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 4 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 Aha, czyli endomondo Tobie z ant+ nie dziala.. no coraz więcej drzew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalANANAS Napisano 4 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2019 no w helpie endomondo stoi napisane że nie wspiera anta a i prawdą to jest bo i takich czujników nie znajduje. a mówią "ANT+ is no longer suport after app version 18.5.0" na tej stronie https://suport.endomondo.com/hc/en-us/articles/115003556293-How-to-pair-your-Heart-Rate-Monitor-with-the-Endomondo-app Przepraszam że się pod temat podpiąłem ale postawiłem sobie za ambit ostro wystartować na wiosnę i szukam czegoś do skomunikowania się z sensorami garmina na trenażer. Sprzęt jest OK bo paruję sensory z telefonem i czytam dane. Inne apki widzą te sensory ale głupio bo jest wszystko tylko nie da się prędkości z sensora pociągnąć każdy chce GPS a w domu ciężko coś na GPS-sie wykręcić. Strava też łyka sensory tylko nie prędkość. Można dodać kadencję i HRM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.