Skocz do zawartości

[Opony] Pod szosę: wyścigi i luźną jazdę

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, to potwierdza i inne rzeczy w sieci - w nowych modelach rozmiarówka jest dużo bliższa oznaczeniom niż miało to miejsce w przypadku 4000. 

Modele 32c mają niby realnie około 30-31 mm.

Napisano

Dla mnie 25mm na szosowke sa rewelka - raczej nie mam problemow nawet na gravel chyba ze robi sie mokrawo (na rowerze gravelowym mam 35, lub 38 lub 40).  25mm ma dla mnie same plusy.  28mm ma ich pare ale ma p[are mankamentow: waga, wyglad, rolling resistance przy wyzszym cisnieniu.

Jezeli chodzi o model to kazdy ma swoje personalne preferencje i nikt nikogo nie namowi na nic innego.  Mi pasi nowe Pirelli i Schwalbe ONE.

P.S. gaterskin jest jak rdzewiejaca kotwica 

Napisano

Ja bym już nie wrócił do takowych. Miałem, potem 28 i po prostu jeździ mi się na nich lepiej. Wyglądem też bardziej mi pasują, ale tutaj zaznaczmy - mam przełajkę, miejsca jest na opony więcej niż w szosie, więc to wąska opona wygląda dziwnie, szersza normalniej. 

Ogólnie po kilku jazdach na tych 5000 28c mogę powiedzieć, że jest bardzo przyjemnie. 

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 6.03.2019 o 09:59, Chociemir napisał:

na obręczach o szerokości wewnętrznej 21 mm, opony GP 5000 25 mm mają 27,60 mm.

I to jest powód dla którego nie ma potrzeby zakładania szerszych gum (28) do szosy, bo już 25 na odpowiedniej obręczy uzyskują taki wymiar. A dodając do wad opisanych przez kolegę wyżej, także gorsze właściwości aerodynamiczne mamy odpowiedź kompletną. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...