Dominikano Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 Cześć, mam pytanie. Jak to jest z ramami carbonowymi. Smigam na szosie od roku i nie mam w tym duzego doswiadczenia. Pierwsza szose kupilem full carbon, waga ramy to okolo 2,1 kg, natomast kolega posiada rame cannondale supersix i waga to 1,2 kg ?! Jak to mozliwe, ze rama w tym samym rozmiarze tylko inny producent i takie roznice? Jakas inna technologia wykonania? Czy taki cannondale przez to jest moze mniej wytrzymaly? Z gory dzieki za odp. pozdrawiam
1415chris Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 To tak jak z samochodami, jeden pojedzie 100km/h, a drugi 200km/h, oba majac ta sama ilosc kol 2.1kg nawet biorac pod uwage, ze jest to waga golej ramy i widelca, jak na karbon, jest bardzo wysoka. Skad ta waga, sam wazyles? Nawet gdyby to byl duzy rozmiar ramy i najtansze (najciezsze) wlokna karbonowe, to waga ramy i widelca nie powinna zblizyc sie do 2kg, nawet gdyby to byl zestaw pod tarcze.
Gość Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 Tak jak kolega wyżej, skąd wziąłeś wagę Twojego zestawu? Mój aluminiowy frameset kosztujący 1000zł jako nowy, waży +/- 2100g.
dorota57 Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 Nie wiem? gdzie usłyszałem taką informację że są ramy z karbonu i karbon z domieszką włókna szklanego. Pierwsze są lżejsze drugie cięższe ale wytrzymalsze.
Gość Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 Tylko żeby zaraz nie wyszło że autor ma aluminium z szpachlowanymi spawami
Dominikano Napisano 3 Lutego 2019 Autor Napisano 3 Lutego 2019 Sorry, sprostowanie waga to 1950 gram, waga producenta.
Dominikano Napisano 3 Lutego 2019 Autor Napisano 3 Lutego 2019 https://www.tour-magazin.de/raeder/rennraeder/principia-evolution-c16t/a9286.html tylko nie jest podane dla jakiego rozmiaru ta waga, ja mam 57
nossy Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 no karbon, karbonowi nie równy. Kiedyś widziałem chińskiego karbona co ważył prawie 2,5kg.Nie wiem jaki to producent ramy, ale tutaj wychodzi niestety cena. Canon mimo, że w tej chwili w WT tego nie widać robi naprawdę mega dobre ramy. To 1,9kg to nieco dużo biorąc pod uwagę, że rama btwin 920 alu waży chyba tyle samo.
Pitof Napisano 3 Lutego 2019 Napisano 3 Lutego 2019 1,9 kg to nie jest waga ramy tylko zestawu rama + widelec. Sama waga ramy na poziomie 1342 g to sporo, ale z drugiej strony to rower z przed wielu lat. Rama Cube'a z tego porównania waży praktycznie tyle samo, a rama Pinarello waży nawet sporo więcej .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.