Karter Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam wszystkich! W zeszłym roku kupiłem Attentiona 29" na ramie 21". Jeździłem cały rok jednak zgodnie z przysłowiem "apetyt rośnie w miarę jedzenia" na sezon 2019 chciałbym wymienić amortyzator na powietrzny i ewentualnie wymienić/zmodyfikować moje aktualne heble BR-M315. Aktualnie posiadam oryginalna specyfikację ( Link ), z Rock Shox XC 30 TK Coil, który jednak średnio mnie satysfakcjonuje. Z tego co czytałem w instrukcji obsługi wymiana amortyzatora na taki o większym skoku zmienia geometrię i może doprowadzić do złamania ramy, prawda to? Nie ukrywam, mam chęć na zapakowania jakiejś ciekawej 120mm :). Jeśli chodzi o widelec chciałbym się zmieścić w kwocie 1500, maksymalnie 1600 złotych, myślałem nad: - Rock Shox Reba Solo Air -Fox 32 Float 100mm Performance FIT -Manitou Markhor -Rock Shox Recon który z nich sprawdzi się najlepiej, może macie lepsze propozycję? W przypadku hamulców słyszałem, że najlepiej się sprawują M6000 deore, jednak na razie nie mogę sobie pozwolić inwestycję zarówno w amortyzator, jak i hamulce tej klasy. Dlatego ( o ile to wykonalne ) myślałem nad ich modyfikacją. Ewentualnie czy ma sens zakup M6000 tylko na tył, a z przodu zostawić M315? To mój pierwszy post więc z góry przepraszam za nie wiedzę i dziękuję za wszystkie rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Fox mozliwie z ostratnich lat (jesli nie ważysz wiecej niz 85kg bo to bardzo wiotki wideł jest) Reba Maniek Odpuść recona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 50 minut temu, Karter napisał: Ewentualnie czy ma sens zakup M6000 tylko na tył, a z przodu zostawić M315? Dokładnie odwrotnie, po co lepszy hamulec na tył? Hamuje się głównie przodem, tył ma znacznie mniejszą przyczepność. Zresztą nie ma sensu kupować jednego hamulca. Ja bym szedł w RS. Prosty serwis, części do serwisu dostępne praktycznie wszędzie. Poza oficjalnym kanałem dystrybucji można dorwać chociażby Rebe w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Ja do swojego Attentiona z 2015 roku kupiłem tańszy amor powietrzny SR Suntour Raidon, ale zainwestowałem w heble i założyłem M7000 i tarcze SM-RT81. Ze skokiem bym nie kombinował i został przy 100mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karter Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Czyli mam wybierać między Rebą, a Fox'em ? Teraz, Dezent napisał: Ja do swojego Attentiona z 2015 roku kupiłem tańszy amor powietrzny SR Suntour Raidon, Też nad nim myślałem, jednak mam trochę uprzedzeń do Suntour'a po ostatnim sprężynowcu od nich. Tak z ciekawości, jak sie spisuje? Samodzielny serwis należy raczej do łatwych czy trudnych zadań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Sprzedałem już ten rower w listopadzie. Używałem ten amor przez pół roku i byłem zadowolony. Starowałem nawet w zawodach. Nie serwisowałem go. Jedyna wada to stalowa rura sterowa, która rdzewiała pod mostkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Godzinę temu, Dokumosa napisał: Odpuść recona. Jestem na kupnie też, tyle że do 26"" Jestem ciekaw dlaczego odpuszczać Recona ? miałem go w typach. Nad Raidonem myślałem,ale widziałem pordzewiałe rury własnie po 1 sezonie. Co zostaje sensownego z powietrznych ale tak do okolic 1000 zł ? Epixon XC ? ( spokojna jazda, pola,łąki, leśne drogi, szutry i stare podziurawione asfalty ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Epixon ma już aluminiową rurę, przez co jest też lżejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Wolałbym Rock Shoxa, zadowolony jestem ze sprężynowca z 2012 ( Tora ). Po tym jak widziałem sprężynowe Suntoury jakoś nie mam zaufania do ich powietrznych. Dlatego jestem ciekaw Dokumosy i jego wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Absolutnie nie namawiam na Suntora. Nie chciałem pakować kasy w Attentiona. W nowym rowerze miałem Recona, a teraz Rebe. Nic lepszego mi nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Reba za droga, a w używki nie chcę się pchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Dokładnie. Nie ma co szaleć i podwajać wartości roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Nową rebe pod 29" spokojnie mozna kupic za 1200zł. Trzeba szukac po wylrzedażach w skl niemieckich i angielskich. Biorac pod uwage foxa, rebę i mańka to przy nich recon odstaje wzgledem pracy i masy a o raidonie czy epixonie nawet szkoda pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karter Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Czyli Suntoura sobie odpuszczam Teraz pytanie, polować na Rebe na wyprzedażach czy może rozważyć Fox'a 32? Myślicie że gdyby udało się upolować 110mm lub 120mm bardzo dużo mogłoby się stać? Nie chce zniszczyć ramy, a jakby taka Reba 120 się trafiła to moim zdaniem zawsze te 20mm więcej dobrze mieć Mam jeszcze takie głupie pytanie. Reba i Reba RL czymś się różnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Teraz, Dokumosa napisał: Nową rebe pod 29" spokojnie mozna kupic za 1200zł. Trzeba szukac po wylrzedażach w skl niemieckich i angielskich. Biorac pod uwage foxa, rebę i mańka to przy nich recon odstaje wzgledem pracy i masy a o raidonie czy epixonie nawet szkoda pisać. Przepraszam,że w off topie bo o 26". Jeśli byłem zadowolony ze sprężyny ( serio piszę ) to i tak będzie to przeskok przy przesiadce na Epixona,czy Recona. Dobrze myślę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Nie. Jesli sprężyna była podpasowana do Twojej masy to w powietrznym moze być wręcz denerwująca progesja. @Karter RL to wersja z blokadą zdalną, trzeba zwrocić uwagę czy manetka jest w komplecie czy trzeba extra dokupić. Do czego dobrze.mieć 20% więcej skoku niż zaleca prodecent? Nie zmienisz przeznaczenia roweru zwiększając skok amortyzatora. Fox float i reba to podobne konstrukcje. Fox bedzie ze 2x drozszy w eksploatacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karter Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Teraz, Dokumosa napisał: RL to wersja z blokadą zdalną, Właśnie o to mi chodziło, aktualnie mam poplock'a i nie ukrywam ze czasami go jednak używam i fajnie by bylo mieć go w nowym amorze. Aktualnie chyba @Dokumosa rozwiał wszystkie moje wątpliwości i przystanę na Rebie RL 100mm. 15 minut temu, Dokumosa napisał: Nową rebe pod 29" spokojnie mozna kupic za 1200zł Rzuciła ci się w oczy moze jakaś oferta w tej cenie? Za 1200zl moze przeżył bym nawet wersję bez manetki, ale dla mnie byla by to super okazja i mógłbym wtedy pomyśleć jeszcze nad M6000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Zwróć uwagę na system montażu piasty przedniej, bo wygenerujesz sobie koszty. U ciebie jest klasyczny zacisk. Z dobrych widelców możesz poszukać jakiegoś Marvela od Manitou. Klasa Reby, prosty serwis, tanie części tylko korona z drugiej strony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 No właśnie. Cube Attention nie ma trapezowej główki, a koła mają zwykłe osie 9mm. To znacznie zawęża wybór amortyzatora. Dla tego do swojego założyłem Raidona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karter Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Czyli, jakiego modelu Reby muszę dokładnie szukać? O Raidonie slyszlem kilka negatywnych opinii więc jego odpuszczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Prosta sterówka (nie tapered), 100x9mm QR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Skoro wydajesz tyle kasy na widelec to weź coś na 15mm i wymień piastę. Najwyżej olej na razie hamulce, możliwe że okaże się że nagle będą działać lepiej bo zacisk będzie zawsze tak samo ustawiony a nie rozregulowany po każdym zdjęciu koła albo szurający na ostrzejszym zakręcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Reba bez rapera ale z TA to jeszcze większą egzotyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ador Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 https://allegro.pl/oferta/manitou-marvel-comp-100mm-29-abs-7568863998 https://allegro.pl/oferta/manitou-tower-expert-29-100mm-os-9mm-7549970640 Tu masz "mańki" w dobrej cenie., użytkowałem już cztery modele i uważam,że manitou w stosunku jakość do ceny to najlepsze widły na rynku, co jak co ale firma ,która specjalizuje się w " hydraulice przemysłowej" ( podnośniki, traktory itp. itd.) wie co robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Ja bym sobie odpuścił amortyzator jeżeli XC 30 działa ci dobrze. Kup lepsze hamulce, które zawsze będziesz mógł przełożyć do nowego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.