mikotusz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Chce zrobić seris mojego amora lecz nie moge odkręcić tłumika kompresyjnego. Odkrecam kluczem 24 i idzie do pewnego momentu a pozniejjakby stał w miejscu.... Jak to odkrecic? Też mam problem aby zsunąć golenie dolne... Pomocy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A wybiłeś popychacze do końca z dolnych lag? W moim XC 30 muszę powkręcać najpierw śruby dłuższe żeby się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Na każdym "jutubowym tutku" jest moment w którym po popuszczeniu dolnych śrub serwisant w puka w nie młotkiem aby zluzować je z dolnych lag. I to niezależnie czy oglądasz serwis RS, FOX czy Suntoura ... procedura jest niemal bliźniacza. Jak zluzujesz trzpienie to zdejmujesz dolne lagi a potem możesz bawić się w rozbieranie tłumika. Szybciej byś znalazł film na YT niż napisał tego posta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikotusz Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 rezniol pukam młotkiem po popuszczeniu srub ale to nic nie daje.... ogladam poradniki na you tube, glównie ten bo mam identyczny model ... Brombosz jakie popychacze masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Chodziło mi właśnie o to pukanie młotkiem. Ja dla bezpieczeństwa wkręcam śruby kilka zwojów głębiej żeby gwintu nie uszkodzić i seryjne wtedy okazują się za krótkie, dlatego zmieniam je do tej czynności na dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikotusz Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 A rozumiem, musze tylko gdzies dluzsze sruby znalezc tylko.... Dzieki Brombasz udało się zdjąć golenie poprzez te dłuższe śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Golenie dolne i tak zsunąć musisz więc po co wykręcasz wpierw tłumik? Ważniejszy jest serwis dołu a od góry tego nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) To od razu podpowiem, że przy skręcaniu tego z powrotem też łatwiej sobie powyciągać gwinty dłuższymi śrubami, a seryjnymi potem tylko dokręcić z właściwą siłą. No i trzeba pamiętać, żeby nie zamienić ich przez przypadek miejscami, bo wtedy z jednej lagi ucieknie ci olej jak obrócisz amorek do pionu. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Brombosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nigdy nie używałem dłuższych śrub a takich amortyzatorów przeserwisowalem kilka setek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Bo nie są konieczne. Używam ich bo mi w domowych warunkach ułatwiają zadanie, kiedy tłustym od oleju łapskiem trzymam amortyzator, a drugim próbuję złapać uciekający w goleń gwint po stronie tłumika. EDIT: O widzisz... dzięki tobie wpadłem teraz na pomysł używania blokady Następnym razem przetestuję. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Brombosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikotusz Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) A jaki olej polecicie do amora ? Ten do tłumika bo tak to uzywałem Rock Shoxa 15 WT ale on dosc drogi. Cos takiego znalazlem nada się? https://allegro.pl/oferta/olej-do-amortyzatora-motorex-racing-fork-oil-5w-6492097291 Edytowane 24 Stycznia 2019 przez mikotusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, mikotusz napisał: Odkrecam kluczem 24 i idzie do pewnego momentu a pozniejjakby stał w miejscu.... Jak to odkrecic? Próbowałeś go wyciągnąć jak już zacznie się w miejscu obracać? On siedzi dość ciasno, bo tam 2 o-ringi są, więc nie wypadnie sam, a do tego jest szczelny, więc "zassany". Co do oleju to ja do RS XC 32 do tłumika leje właśnie tego Motorexa 5W i już 3 lata śmiga jak nowy. W dolne lagi zalecany jest 15W i szczerze mówiąc to jak wlejesz tam silnikowego 15W40 to będzie ok. To i tak są mililitry. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Do tłumika może być ten co podałeś do goleni dolnych coś między 15 a 30WT. Można kupić oleje "oryginalne RS w mniejszych opakowaniach i nie jest aż tak drogo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zapas na 2-3 lata oryginalnych olejów i smaru RSP wyniósł mnie ok. 130zł na allegro. Do dolnych goleni leje po te 3-4ml więcej niż w zalecają manualu. https://www.sram.com/service/rockshox/7,580,434 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janu_sz Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 19 minut temu, Dokumosa napisał: Do tłumika może być ten co podałeś do goleni dolnych coś między 15 a 30WT. Można kupić oleje "oryginalne RS w mniejszych opakowaniach i nie jest aż tak drogo. Dokładnie. Kupuje rozlewane + zawsze jakieś drobnostki na wiosnę. Akurat w tamtym tygodniu zakup i sam olej RS 30kilka zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikotusz Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Dzieki koledzy za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi